Emekçi, dürüst, şiirsel bir yaşam: Şehit Delil Qamişlo

Şehit Delil Qamişlo'yu anlatan yoldaşı Alişer Koçgiri, "Dürüst, emekçi, kendisini geliştiren ve yoldaşlıkta asla eksik davranmayan biriydi. Şiirsel bir yaşamı vardı" dedi.

Büyük bir bilinç ve sorumlulukla Kürdistan dağlarından mücadele alanlarına akan genç bir komutan, Delil Qamişlo (Agit Saruhan). Yıllar boyu Çarçella alanında hafızalardan silinmeyecek bir yaşamın ve savaşçılığın temsiliyetini genç yaşına rağmen layıkıyla yerine getiren bir özgürlük savaşçısı. Rojava’nın Qamişlo şehrinde dünyaya gelir ve yurtsever bir ortamda büyür. Katılım sağladığı günden şehadetine kadar emekçi ve dürüst kişiliği ile tanınan şehit Delil Qamişlo'yu, yıllarca beraber mücadele ettiği yoldaşı Alişer Koçgiri, ajansımıza anlattı.

'DÜRÜSTLÜĞÜ VE EMEKÇİ KİŞİLİĞİYLE TANIDIM'

Koçgiri, Qamişlo ile tanışma sürecini ve kendisine dair gözlemlerini şöyle anlattı:
"2015 yılında Çarçella alanında tanıştık. Ben alana gitmeden önce Delil alandaydı. Yaşam içinde varlığı ve fedakârlığı her zaman belli olan bir arkadaştı. Yaşamın her alanında Delil’i görmek mümkündü. Dürüstlüğü ve emekçi kişiliği ile ön plana çıkan bir arkadaştı. Örneğin herhangi bir iş ve görev olduğu zaman herkesten önce gitmek isterdi ve giderdi. Arkadaşlarının yorulmasına gönlü razı olmadığı için kendisi her işe koşardı. Bir arkadaş bir yerde bir işle uğraşıyorsa kesinlikle Delil yerinde duramaz ve o arkadaşa yardım etmeye giderdi. Devrimin kendisinde yarattığı enerjiyle yorulmak nedir bilmez, görevden göreve koşardı.
Çok dürüst bir yapıya sahipti. Kesinlikle arkadaşlarından ve partiden bir şey saklamazdı. Bırakalım saklamayı, her görüşünü ve düşüncesini arkadaşlarla paylaşmaya özen gösterirdi. Katılımında ve paylaşımlarında kaygısız olduğu için dürüstlüğü ve paylaşımcılığı, açıklığı ön plana çıkardı. Partiye ve yoldaşlarına karşı her anlamda dürüst yaklaşmayı olmazsa olmaz olarak görürdü. Tabii onun bu dürüstlüğü arkadaşları etkilerdi ve bu yaklaşımın onun olduğu yerde yaygınlaşmasını beraberinde getirmişti."

'YOLDAŞLIKTA ASLA EKSİK DAVRANMAZDI'

Qamişlo'nun yoldaşlarıyla ilişkilerine dikkat çeken Koçgiri, "Arkadaşlarla sonuna kadar doğru yoldaşlık yapmanın arayışı içerisindeydi. Onun yoldaşlık ilişkisi ve arkadaşlara olan sevgisi bütün arkadaşlara örnekti. Alandaki ve yanındaki bütün arkadaşlara karşı müthiş sevgi ve saygı dolu bir yaklaşım içerisindeydi. Onun için varsa yoksa yoldaşlarıydı. Bunu onu tanıyan herkes bilirdi ki yoldaşları için yapamayacağı hiçbir şey yoktu. Yoldaşlık konusundaki duruşu ve hassasiyeti beni ve birçok arkadaşı etkiliyordu. Her konuda eksiklik yaşasa bile kesinlikle yoldaşlık konusu Delil’in eksiklik yapacağı bir konu değildi" dedi.

'HER AÇIDAN KENDİSİNİ GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIRDI'

Koçgiri, Qamişlo'nun sürekli kendisini geliştirdiğinden söz ederek, şunları anlattı:
“Gelişkin bir kişiliğe sahip olmasına rağmen, sürekli her açıdan kendisini geliştirmenin ve eğitmenin çabası içerisindeydi. Onun amacı daha yetkin bir kişiliğe ulaşarak Partiye daha yararlı olmak ve daha fazla hizmet edebilmekti. Yetkin kişiliği ile sürece cevap olabilme istemini karşılıyordu. Alanda nerede hangi konuda boşluk ve ihtiyaç varsa Delil oraya koşan arkadaştı. Gittiği her alan ve yaptığı her işte, büyük bir moral ve emekle başarıyla sonuçlandırmasını her zaman başarırdı. Bu başarısının anahtarı da kesinlikle bilinçli kişiliğinden gelen güçtü. Daha güçlü olabilmek için kendisini eğitirken ve geliştirirken, buna etrafındaki yoldaşlarını da katmaya özen gösterirdi. Kendisini ve yoldaşlarını eğitmenin devrim mücadelesini başarıya ulaştıracak önemli hususlardan olduğunu her fırsatta söylerdi.”

'ŞİİRLERİNDEN DE GÜÇLÜ KİŞİLİĞİNİ ANLARDIK'

Qamişlo'nun sanata ve edebiyata ilgisine de değinen Koçgiri,  "Sanat konularında da yoğunlaşmaları vardı. Şiir yazardı. Genel olarak yazdığı şiirler şehit düşen arkadaşlar üzerineydi ve zaman zaman arkadaşların ısrarı üzerine şiirlerini okurdu. Şiirlerini dinlediğimizde manevi boyutuyla ne kadar güçlü bir kişiliğe sahip olduğunu anlıyorduk. Okuduğu şiirleri ve aslında şiirsel yaşamı beni ve diğer arkadaşları çok etkiliyordu. Sadece etkilemekle kalmıyor, büyük bir yoğunlaşma yaşamamızı sağlıyordu. Şiirleri genelde şehit arkadaşların üzerine olduğu için nasıl layık olabiliriz arayışı arkadaşlarda gelişiyordu. Kişiliği ve yaşamıyla bizleri etkiliyordu ve sürekli onun yanında olmak istiyorduk" diye konuştu.

'DÜŞMANA CİDDİ DARBELER VURURDU'

Koçgiri, Qamişlo'nun Çarçella’daki askeri pratiği hakkında da şunları söyledi:
"Delil arkadaş cesaretiyle tanınan arkadaşlardan biriydi. Çarçella alanında birçok operasyon sırasında operasyonu karşılayan ve düşmana darbe vuran askeri duruşa ve pratiğe sahipti. Eylemlere her zaman saldırı kolunda katılırdı. Cesareti ve atikliği ile saldırıların vazgeçilmezlerindendi. Şehit arkadaşların intikâmlarını almak için büyük bir kin ve öfkeyle düşmana yönelen bir kişiliği vardı ve saldırı ruhu kendisinde gelişkindi. Sürekli şehit düşen arkadaşların intikâmını almak için eylem yapma arayışı içerisindeydi. Genç yaşına rağmen savaş pratiği ile Çarçella gibi bir alanda bölük komutanlığı yapması, onun savaş konusundaki yetkinliğini gösteriyor zaten.”

'HAVA SALDIRISIYLA ŞEHİT DÜŞTÜ'

Mücadele arkadaşı Alişer Koçgiri, Delil Qamişlo'nun şehit düştüğü günü de şöyle özetledi:
"Delil’in şehit düştüğü zaman düşman Çarçella’da büyük bir operasyon yapıyordu. 2017 yılında yaptıkları bir eylem sonrası geri çekilme yapmalarının ardından düşmanın teknik takibine takılmışlardı ve yerleri tespit edilmişti. 13 Temmuz 2017’de Stune alanında yapılan hava saldırısı ile Heval Delil şehitler kervanına katıldı."