Emekçi ve fedai bir komutan: Serhed Tolhildan

Mütevazı, fedai ve cesur duruşuyla bilinen HPG Komutanı Serhed Tolhildan, bir hakikat savaşçısı olarak özgür bir yaşam için son nefesine kadar mücadele etti.

Apocu militanlar özgür bir yaşam için özgürlük yürüyüşlerini aralıksız bir şekilde sürdürüyor. Özgürlük yürüyüşünün bedelleri de elbette çok ağır oluyor. Bu özgürlük yürüyüşüne katılanlardan biri de Nihad Esed. 1991 yılında Rojava’nın Amûdê şehrinde dünyaya gelen Nihad Esed, büyük bedeller ödeyen yurtsever bir ailede büyür. 2013 yılında yönünü Kurdistan dağlarına veren Nihad Esed’in özgürlük hareketine katılmasının sebeplerinden biri Rojava Devrimi, diğeri ise ablasının gerilla saflarında olması.

Nihad Esed gerillaya katıldıktan sonra şehit yoldaşlarının intikamı için Serhed Tolhildan ismini alır. Gerillaya ulaştıktan sonra hayatında yeni bir sayfa açar; Garê’de eğitim alır ve eğitimini başarılı bir şekilde tamamlar. Garê’de pratik çalışma içerisinde mütevazılığı ile yoldaşları arasında sevilen biri olur. Daha güçlü bir mücadele yürütebilmek ve sürece cevap olabilmek için akademiye geçer. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın felsefesini ve düşüncelerini daha iyi anlamak için eğitim alanına gider ve bu temelde kendisini geliştirir.

Gördüğü eğitimin ardından yönünü Avaşîn eyaletine verir. Gerilla direnişiyle bilinen Avaşîn, Tolhildan için yeni mücadele alanıdır. Avaşîn’de zorlu koşullarda pratik yürüten Tolhildan, cesur bir komutan olur. İradeli, cesaretli ve bilinçli bir şekilde yaşamın her alanında mücadelesini sürdürür.

Özgür dağların zirvesinde yoldaşlık ve yoldaşını düşünmek, her gerilla için en değerli şeydir. Komutan Serhed'in Zagros'ta yaptığı altyapı hazırlıkları ile bugün bile direniş kamplarındaki gerillalara miras bırakır. Cesur komutan Serhed Tolhildan, bütün yaşamını ülke sevgisi, fedakarlık, kararlılık, cesaret ve kahramanlıkla doldurdu. Artık Avaşîn’in kayaları kadar dikti. Kahramanlık Haftası’nda 26 Mart 2021 yılında yoldaşı Egîd Gabar ile birlikte şehitler kervanına katıldı.