Erciş üzümü halkın geçim kaynağı oldu

Van’ın Erciş ilçesinde Urartu Medeniyeti tarafından 3 bin yıl önce dikilen Erciş üzümü halkın geçim kaynağı olmaya devam ediyor.

Erciş kent merkezinde ve köylerinde yetiştirilen ve 3 bin yıl önce Urartu Kralı Menua’nın diktiği Erciş üzümleri, bu yılda tezgahlarda yer almaya başladı. Son yıllarda yok olmaya ile karşı karşıya kalan Erciş üzümü HDP’li Erciş Belediyesi tarafından dikilen üzüm bağlarının ardından halk yeniden Erciş üzümüne yöneldi.

Erciş üzümü ilgisizlikten ve devletin politikalarından dolayı yok olma aşamasına gelmişti. Son dönemlerde sadece Erciş’in Salihiye Mahallesinde yetiştirilen bu üzümü, bu gün hemen hemen tüm mahallerde ve bazı köylerde görmek mümkün. Tarım kenti olarak bilinen Erciş’te, endemik Erciş üzümü vatandaşın geçim kaynağı olurken, başta Erciş olmak üzere tüm çevre il ve ilçelerde pazarlara ve tezgahlarda yerini almaya başladı.

ŞİFA KAYNAĞI

Şifa kaynağı olarak bilinen ve dünyada sadece Erciş’te yetişen bu üzümünün kilosu 5 liradan satılıyor. Erciş üzümünün şeker hastalığından, kanser hastalığına kadar birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Tarihi bir geçmişse sahip olan bu üzüm, 3 bin yıl önce Urartular tarafından dikildi. Erciş Karataşlar Mevkiinde bulunan taşlar üzerine 3 bin yıl önce çivi yazısıyla yazılan kitabede, Urartu Kralı Menua üzüm bağlarını talan edenlere beddua ediyor. Kitabede “Menua işpinioğlu, Tanrı Haldi için bu asma üzüm bağlarını diktirdi. Her kim ki bu asmalara zarar verirse, Tanrı Haldi, Tanrı Teşuuba, Tanrı Şevini ve bütün tanrılar onu güneş altında kavursun" yazısı bulunuyor.