Eşbaşkanlar: Bugün halkın iradesine el konuldu

İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla bugün sabah kayyum atanan DBP'li belediyelerden tepki yağdı. Belediyelerin eşbaşkanları ve vekilleri, "Bugün darbe yapıldı. Halkın iradesine el konuldu. Kayyımları tanımıyoruz" dedi.

BATMAN

Batman Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Akel: Sabah 8 itibariyle AKP saray bir darbe gerçekleştirmiştir. Halkımız ile birlikte Batman Belediyesi önündeyiz. Yüzlerce polis güvenlik görevlisi zırhlı araçlar ile belediyemizi çevirmiş durumda. Halkımız burada kendi tepkisini bu darbe hukukuna karşı tepkisini ortaya koyuyor ve belediyesine sahip çıkıyor. Biz bu uygulamaya izin vermeyeceğiz. Kayyım ataması ne ahlaka ne de vicdana sığan bir uygulamadır. Şu anda 28 belediyemize halkın seçtiği ve halkın iradesi olan belediyelere el konulmuştur. Halkın iradesini hiçe sayan sivil darbeyi burada kınıyoruz. Halkımız ile birlikte buradaki direnişimize devam edeceğiz.

GERCÜŞ

Gercüş İlçe Belediye eşbaşkanları Zeynep Koyuncu ve Abdulkerim Demir, atanan kayyımı kesinlikle tanımayacaklarını ve sonuna kadar direneceklerini belirterek, halkı iradesine sahip çıkmaya çağırdı. 

BEŞİRİ

Beşiri İlçe Belediyesi'nin daha önce görevden uzaklaştırılan Belediye Eşbaşkanı Mustafa Öztürk, kayyımları tanımayacaklarını belirtti. 

AWÎSKÊ

Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Awîskê Beldesi Belediye Eşbaşkanı Hidayet Tiryaki, kayyımı tanımayacaklarını belirterek, belediyeye işgalci zihniyetle yaklaşan asker ve polisler belediye binasında arama yaptığını ve belediyeyi işgal ettiklerini ifade etti.

SİLVAN

Amed'in Silvan İlçesi Belediye Eşbaşkanı Kerem Canpolaten: "Zaten belediyemize bir yıldır kayyum atanmış durumda. Herhangi bir hizmet yapmamıza izin verilmiyordu. Bu demokrasilerde olmayacak ve vicdanların kabul etmediği bir uygulama. Seçimle gelen seçimle gitsin dedik, ancak gelenler Silvan'da yaşanan olaylardan belediyenin sorumlu olduğunu söyledi. Bizler şimdi partimizde bekliyoruz."

İPEKYOLU

Van’ın İpekyolu İlçe Belediye Eşbaşkan Yardımcısı Halit Çakır, bugün darbe yapılarak halkın iradesine el konulduğunu söyledi. "Bunu ne halk kabul eder ne de seçilmiş yöneticiler" diyen Çakır, bayram arifesinde Kürt halkının cezalandırıldığını kaydetti. Bedeli ne olursa olsun kayyımı tanımayacaklarını söyleyen Çakır, bütün Van halkını iradesine sahip çıkmaya çağırdı.

ERCİŞ

Erciş Belediye Eşbaşkan Vekili Güler Avcı da, hiçbir şekilde halkın iradesini teslim etmeyeceklerini dile getirerek, halk ve seçilmişler olarak direneceklerinin altını çizdi. Avcı, "Bu kayyımlar savaşı daha da derinleştirir. Halkın iradesine darbe yapılamaz” dedi. 

ÖZALP

Özalp Belediye Eşbaşkan Vekili Cafer Seven, belediyelerine çetevari bir şekilde baskın yapıldığını vurguladı. "Yüzde 80 oy almış bir iradeyi yok saydılar, halkın iradesi gasp edilmiştir" diyen Seven, "Halkın demokratik hakkını kullanarak alanlara çıkması gerek. Demokrasi sokaklardadır. Bu darbeye cevap vermesi için halkımızı sokaklara çağırıyoruz” diyerek çağrıda bulundu. 

EDREMİT

Edremit Belediye Eşbaşkan Vekili Nurhayat Çelik ise, kayyımın bu halka yılladır dayatılan zulmün devamı olduğunu söyledi. Halk istediği için grevde olduklarını kaydeden Çelik, şunları aktardı: "Bizleri halk seçti ve ancak halk görevden alabilir. Halkın tanımadığı bir irade oraya oturmuş. Bu dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş bir uygulamadır. Kabul etmeyeceğiz. Belediyelerimizi teslim etmeyeceğiz.” 

HAKKARİ

Hakkari Belediye Eşbaşkan Vekili Fatma Yıldız, bunun halkın iradesine yönelik bir darbe olduğunu hatırlatarak, belediyenin halkın olduğunu ve asla bunun kabul edilmeyeceğini vurguladı. Yıldız, tüm halkı belediye önüne çağırdı. 

BULANIK

Muş’un Bulanık ilçesi Belediye Eşbaşkan Vekil Arafat Kardağı, bugün AKP ve Saray'ın Kürt halkının kazanımlarına darbe yaptığını ifade etti. Demokratik seçimlerle elde edemedikleri halkın iradesine el konulduğunu kaydeden Kardağı, "Biz Bulanık halkının seçilmişleri olarak kayyımı tanımıyoruz. Kabul etmiyoruz. Bulanık halkına iradesine sahip çıkması için belediye binası önüne çağırıyoruz” diye belirtti.

TUZLUCA

Iğdır’ın Tuzluca Belediye Eşbaşkanı Neşegül Can: Bizi bu halk seçti ancak bu halk görevden alabilir. Demokrasi diyenler kendileriyle çelişiyorlar. Kayyım zorbalıktır. Belediyelerimizi terk etmeyeceğiz. Görevimizin başındayız. Bu halk bu darbeyi kabul etmeyecektir.

HOŞHABER

Iğdır’ın Hoşhaber Belde Belediye Eşbaşkan Vekili Halit Taşdemir ise, halkın iradesini yok sayan darbeyi kabul etmeyeceklerini dile getirerek, direneceklerini vurguladı. 

HINIS

Erzurum’un Hınıs ilçesi Belediye Eşbaşkanı Gülay Teker, askeri, polisi ve kaymakamıyla belediyelerinin gasp edildiğini kaydederek, "Halkın iradesine yapılan bir zulümdür. Keyfi bir uygulamadır kabul etmiyoruz. Tüm halkımızı belediyesine sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi. 

SURUÇ

Urfa’nın Suruç ilçesi Belediye Eşbaşkanı Halil Akbaş, darp edilerek dışarı çıkartıldıklarını ve halka saldırıldığını aktardı. Belediyelerine sahip çıkacaklarını vurgulayan Akbaş şunları söyledi: "Her yola başvuracağız. Her yolu deneyeceğiz. Hukuk varsa bütün hukuki yollara başvurup belediyemize sahip çıkacağız. Suruç halkına sesleniyorum; belediyenize sahip çıkın."

CİZRE
Şırnak’ın Cizre ilçesi Belediye Eşbaşkanı Kadir Konur, kayyımı belediyelerine karşı yapılan "gasp", "darbe" ve "el koyma" olarak nitelendirdi. Konur, kayyım ataması ile birlikte belediye eşbaşkanları Leyla İmret'inde gözaltına alındığını hatırlattı. 

SİLOPİ

Silopi Belediyesi'nin İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir de, işgal girişimi olarak değerlendirdiği kayyıma, "Belediyemize karşı bir işgal girişimi bulunmaktadır. Bizi buraya seçen halktır ve ancak halk bizleri görevden alabilir. Kürdistan'da kimse bu kayyımları kabul etmeyecek" şeklinde tepki gösterdi. 

Görevden alınan bir diğer eşbaşkan Emine Esmer de, yüzde 85 oyla halkın iradesi olan belediyelerinin şuan panzer ve bariyerle çevrildiğini dile getirerek, "Yüzde 85 oy veren halkın iradesi panzer ve bariyerlerle çevrilmiş durumda. Bu anti demokratik durumu kabul etmediğimiz gibi direnmeye devam edeceğiz" dedi. 

MAZIDAĞI

Mazıdağı Belediyesi Eşbaşkanı Necla Yıldırım, atamaların sadece eşbaşkanları görevden almaya dönük değil tamamıyla halkın iradesine dönük bir saldırı olarak değerlendirdi. Belediye ve belediyeye ait tüm kurum binalarının darbe dönemlerinde olduğu gibi polis ve zırhlı araçlarla ablukaya alındığını ve yönetime zorla el konulduğunu kaydeden vurgulayan Yıldırım, halk istemediği sürece bir yere gitmeyeceklerini söyledi. 

Yıldırım, "Gelsinler seçim yapalım. Halk 'git' derse gideriz ancak böyle zorla yönetime el koyup çalışabileceklerini düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Bütün çalışanlarımız kayyımla çalışmama kararı aldı" dedi. Halka iradelerini sahip çıkma çağrısında bulunan Yıldırım, şöyle devam etti: "Bugün gerçekleştirilecek sahiplenme bir başkanı ya da bir yöneticiyi sahiplenme değil. 40 yıllık direnişi sahiplenmedir. Halk direnişi karşısında atanan kayyumların geldikleri gibi geri gideceklerine inanıyoruz. Halkla birlikte eskisi gibi çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz."

NUSAYBİN

Nusaybin Belediye Eşbaşkanı Sara Kaya da, halkın iradesine dönük 12 Eylül darbesini aratacak bir şekilde el konulmaya çalışıldığını belirterek, "Yüzde 91'lere varan rekor bir oy iradesiyle gelen bir yönetime halkın ismini dahi bilmediği bir kişinin atanmasının halkta bir karşılık görmeyeceği bilinmelidir. Gerçekleştirdikleri işgal halkın iradesine dönük yıllardır süren saldırıların son halkasıydı. Belediyeciliğin dört duvar arasında yönetilmeyeceğini halkımız iyi biliyor. 'Kentimizi kendimizi biz yöneteceğiz' şiarıyla buraya gelmiştik zaten ve bu şiarla halkla bir arada, beraber kentimizi yönetmeye devam edeceğiz. Halkımız şunu bilsin ki ancak halk bize git derse gideriz. Öbür türlü halkımızla bir arada olmaya beraber kentimizi yönetmeye devam edeceğiz. Halkımız kendi belediyelerine, kendi iradelerine ve büyük emeklerle elde ettiği kazanımlarına sahip çıkacaktır. Kayyımlarla, darbelerle yılmayacağımızı buradan ilan ediyoruz" dedi.

DERİK

Derik Belediye Eşbaşkanı Yaşar Acebek, yüzde 87 gibi rekor bir oy oranı ile belediye yönetiminin oluştuğunu belirterek, şöyle devam etti: "Bu sabah saatlerinde polis zoruyla gerçekleştirilen durum darbeden başka bir şey değildir. Daha öncede darbelere nasıl direndiysek bu darbeye de halkımızla birlikte karşı çıkacağız ve halkımızla birlikte halkın iradesine sahip çıkacağız." 

KERBORAN

Kerboran İlçe Belediye Eşbaşkanı Mahmut Kılıç ise, yapılanların bir darbe ve halkın iradesini tanımamak olduğunu kaydederek, "Seçimlerle elde edemediklerini kayyımlarla elde etmeye çalışıyorlar. Bu antidemokratik uygulamaya karşı sonuna kadar direneceğiz" diye konuştu.