Fedai bir YJA-Star komutanıydı

Kurdistan özgürlük devriminin ancak fedai katılım tarzıyla gerçekleşebileceğine inanan şehit Hêzil Rizgar, koşulların en zor olduğu alanlarda savaştı ve fedai bir YJA-Star komutanı olarak mücadele tarihine geçti.

Görünen o ki tarih, kahramanlık kitabını Kürtlere ve Kurdistan'a ayırmış durumda. Büyük direnişlerin yaşandığı Kobanê dünyada bir sembol haline geldi. Ardından direniş bayrağını Efrîn'e devretti. Bugün bile kadim Kurdistan dağlarında, Cenga Xabûr’da, Bazên Zagros’da, Rojava’da ve Girê Hekarî’de bu savaşçı ruh hala direnişini sürdürüyor. Direnen Efrîn'in bereketli topraklarında dünyaya gelen ve “Her şey özgür bir yaşam için” diyerek için özgür dağlara yönünü veren binlerce kahramandan biri de Hêzil Rizgar’dır (Nazliye Hesen).

Ailesinin yurtsever yapısından kaynaklı daha çocuk yaşta özgürlük hareketini tanıyan Hêzil Rizgar, genç yaşta ailesi gibi devrim mücadelesine katılır. Partiyle ilgili her yürüyüşe ve çalışmaya annesiyle birlikte gider. Çocuk yaşta küçücük kalbinde büyük bir ülke sevgisi barındıran Hêzil, 2013 yılında aktif bir şekilde devrim çalışmalarında yer alır. Bir dönem ‘Jinên Ciwan’ çalışması yürüttükten sonra mücadelesini Kurdistan dağlarında sürdürmeye karar verir. Bêrîtan Kendal adıyla hayatında yeni bir sayfa açar. Şehit düşmeden önce verdiği röportajda gerilla yaşamını, “... kelimelerle ve sözlerle anlatılamaz. Anlayabilmeniz ve hissedebilmeniz için yaşamanız gerekiyor" sözleriyle anlatıyor.

EN ZORLU ALANLARDA KAHRAMANCA DİRENDİ

Temel eğitimini Qendîl'de alan Hêzil, daha sonra Şehit Leyla Şaylemez Akademisi ve Apollon Akademisi’nde eğitim görür. Aldığı tüm eğitimlerden sonra büyük bir gelişme gösterir; yeni savaşçı eğitiminden savaş mevzilerinin hazırlanmasına, stratejik çalışmalardan, özgün kadın birliklerine kadar her alanda başarıyı esas alır. Kadın özgürlüğüne tutkuyla bağlıdır. Kendisini ideolojik, felsefik ve sosyal açıdan eğitip yetkinleştirir.

Kurdistan özgürlük devriminin ancak fedai katılım tarzıyla gerçekleşebileceğine inanır. Bu nedenle 2021 yılında kendi talebiyle Hêzên Taybet’e geçer. Özgüvenli, hırslı kişiliği ve her konuda başarılı olacağına dair inancıyla Hêzên Taybet’te önemli bir düzey kazanır, tüm yoldaşlarına da güç ve moral olur. Çok kısa sürede büyük başarılar kazanan Hêzil Rizgar, gerilla yaşamında etkili ve belirleyici bir role sahip olur. Yetkin bir YJA-Star komutanı olmak için çok çaba gösterir ve Hêzên Taybet’te Hêzil ismini alır, şehit abisini yaşatmak için de soyadını Rizgar olarak koyar.

Yaşam felsefesini, "Zorluk çekilmeden hiçbir insan hayattan ders çıkaramaz, öğrenip, büyüyemez” diyerek belirler. Bundan dolayı koşulların en zor olduğu alanları seçer. Soykırımcı Türk devleti Başûrê Kurdistan’a yönelik işgal saldırısı başlattığında fedai bir YJA-Star militanı ve hareketli tim komutanı olarak direniş sürecine katılır.

27 Mayıs 2022 yılında Metîna’ya bağlı Girê Hekarî direniş alanında düşmanın saldırılarına fedaice cevap verir, 18 işgalcinin cezalandırıldığı eyleme komutanlık eder. Düşmana karşı son nefesine kadar direnen Hêzil Rizgar, yoldaşı Laşer Egîd ile birlikte kahramanca şehadete ulaşır ve fedai bir YJA-Star komutanı olarak mücadele tarihine geçer.