Fedailiğin ve direnişin adı: Serhat Giravî

Mamreşo'da on gün süren görkemli direnişin sonucunda Komutan Serhat ve yoldaşları bir hakikati tüm dünyaya haykırarak şehadete ulaştılar: ‘Biz Reşit Serdarlar'ın savaşçılarıyız, Zagroslar’da işgalcilere geçit yok!"

İşgalci Türk ordusunun 23 Nisan 2021 tarihinde Avaşin eyaletinde başlattığı işgal saldırılarına karşılık Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi’nin en zorlu cephelerinden biriydi Mamreşo. Mamreşo alanına bağlı Şehit Munzur Tepesi’ndeki savaş mevzi ve tünellerinde direnen 7 gerilla Türk ordusunun binlerine, tüm tekniğine, zehirli ve kimyasal gazlarına karşı savaştı. On gün boyunca Türk ordusunun tüm savaş ahlak ve ilkelerinden uzak yönelimlerine karşı bir an olsun tereddüt yaşamadan mevzilerini savunan bu direngen gerillaların komutanı Kamuran Alpsar,  gerilladaki adıyla Serhat Giravî’ydi.
Colemerg’de 1989 yılında dünyaya gelen Serhat Giravî, Giravî aşiretinin Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde yer alan yiğit evlatlarından biriydi. 2011 yılında gerillaya katıldı ve gerillacılık yaşamının hemen hemen tamamını Zagroslar’ın zirvelerinde geçirdi. Bu yıllar içerisinde özellikle Avaşin eyaletinde yürütülen mücadele ve savaşın hep ön cephesindeydi. Zagroslar’da direnmeyi öğrenmiş, Zagroslar’da düşmana darbe vurmuş, bu zorlu arazide gerillacılığı öğrenmiş ve komutanlaşmıştı, Serhat. Nasıl ki her insan zamanla yaşadığı coğrafyanın karakterini edinir, komutan Serhat da aynı Zagroslar gibi başı dik ve eğilmez, aynı bu arazi gibi direngendi. Serhat Giravî attığı her adımda, düşmana sıktığı her mermide daha çok Zagroslaşmış, Zagros her gün onu daha çok bağrına basmıştı.

HAMLENİN KADERİNİ BELİRLEDİ

Türk ordusu 23 Nisan 2021 tarihinde Avaşin alanında operasyon başlattığında Serhat Giravî Mamreşo alanında bölge komutanı olarak görev yürütüyordu. Türk devleti Mamreşo alanına indirme yaptığında Serhat Giravî'nin Avaşin eyaletinde yer alan güçlere cihaz üzerinden söylediği ilk şey şu oldu: ‘’Mamreşo düşmana mezar olacak.’’ Serhat’ın bu kararlılığı ve iddiası daha ilk adımda bu operasyonun gidişatını, bu hamlenin kaderini belirlemişti. Serhat, bir yandan tünellerde yürütülen savaşı koordine ediyor, diğer yandan bu mücadeleyi takip eden tüm gerilla güçlerine moral veriyordu. On gün boyunca Şehit Munzur savaş mevzilerinde yürütülen o efsanevi direniş komutan Serhat ve onun komutasında direnen Sarya Diyar, Ruken Zagros, Kamuran Amed, Canfeda Heseke, Zafer Tolhildan ve Xebat Aso’nun yenilmez iradesinin ve sahip oldukları Apocu ruhun toplamıydı.

TÜRK ORDUSUNUN ÇARESİZLİĞİ

Türk ordusu Komutan Serhat’ın öncülük ettiği direnişin karşısında çaresiz kaldı. Belki de şimdiye kadar hiçbir savaşta denemediği yöntemleri o tünellerde direnen gerillaları teslim almak için denedi ancak yine de başarılı olamadı. Mamreşo savaş tünelleri önünde prestiji alt üst olan Türk ordusu, savaş suçu işleyerek kimyasal gaz kullandı. On gün süren bu görkemli direnişin sonucunda Komutan Serhat ve yoldaşları bir hakikati tüm dünyaya haykırarak şehadete ulaştılar: ‘Biz Reşit Serdarlar'ın savaşçılarıyız, Zagroslar’da işgalcilere geçit yok!"