Feraşîn’de ambargo altında yaşam

Feraşîn Yaylası, adeta askeri bir üsse çevrildi. Onlarca köye ve yüzlerce haneye elektrik verilmiyor. Köylüler, devletin ambargosuna inat ayakta durmaya çalışıyor.

Çoğu köyü boşaltılan, giriş-çıkışları kontrol altında tutulan Feraşîn Yaylası’na erzak ve gıda bile sınırlı girebiliyor.

Şırnak, Van ve Hakkâri sınırlarındaki 2 bin 625 rakımlı Feraşîn Yaylası, Beytüşşebap’a bağlı. Doğal güzellikleri, bitki örtüsü ve çeşitliği açısından zengin bir bölge. Başta arıcılıkla uğraşanlar ve küçükbaş hayvan besleyenlerin yaylası durumunda.

Buradaki köylerin çoğu 1990’lı yıllarda boşaltıldı, binlerce insan göçe zorlandı. Şimdi de giriş-çıkışları gözetim altında tutuluyor. Feraşîn Yaylası AKP ve MHP’nin ambargosuna maruz kalıyor; erzak ve gıda bile sınırlı girebiliyor. Yaylaya gelen yolu tutan askerler, sıkı kontroller sonrasında yurttaşların yayla geçişine izin veriyor. Kayyum atandığından beri Feraşîn Yaylası’nın kapanan yolları açılmıyor. Halk ise kiraladıkları iş makinaları ve küreklerle yolları açıyor.

Feraşîn Yaylası’nın en büyük sorunlarından biri ise elektrik. Diyarbakır Elektrik İşletme Şefliği burada yaşayan yüzlerce hane ve onlarca köye elektrik vermiyor. Yayla sakinleri, “Yeşilöz, Doğanyol, Akarsu ve Sutepe köylerinde elektrik yok. Konuya ilişkin dilekçelerimizi ilgili kurumlara verdik. Bize ‘trafo üzerindeki sayaçlara ya da abonelere kefil olacaksınız öyle elektrik vereceğiz’ dediler. Yasal olarak her şeye hazırız. Yasal olan neyse, bu ülkenin kanunları neyse gereği yapılsın. İşletme şefliğinin görevi vatandaşa hizmettir. Evlerimiz, konutlarımız var ve bize elektrik vermeleri gerekiyor. Elektrik hizmetini sağlayın, faturanızı kesin. Hiçbir sonuç yok ve hepimiz bu çağda elektriksiz kaldık.”