Garzan şehidi Roza Garzan

Türk ordusunun 21 Mart 2017’de Bitlis’in Tatvan ilçesi kırsalındaki saldırısında 10 arkadaşla birlikte şehit Roza Garzan (Esma Çetin), genç yaşına rağmen neden daha erken katılmadığına hayıflanıyordu.

Şehit Roza Garzan (Esma Çetin) 19 Mayıs 2015’te gerilla saflarına katıldı. İki yıl süreni gerillacılığı, büyük bir mücadeleyle geçti ve yine Garzan’da şehitler kervanına katılımıyla son buldu.

Kendisi gibi gerilla olan kuzeni, anlatıyor: “Halamın kızıydı, birlikte okul okuduk. Özellikle Kobanê sürecinden çok etkilenmişti. Kendisiyle sürekli tartışır, ne yapılması gerektiğini üzerine bazen sabahlara kadar konuşurduk. Genel parti çalışmaları ve düşüncesine yabancıydı ama öğrenmeye ve anlamaya çok istekliydi. Gelip gençlik çalışmalarında yer almak ve çalışmalara aktif katılım yapmak istiyordu fakat ailesinden ötürü yapamıyordu. Aile, parti karşıtı değildi fakat düşmanın yarattığı tahribatlardan ve geliştirdiği politikalardan kaynaklı bu gibi çalışmalarda yer almasını istemiyorlardı.”

Roza’nın gerilla saflarına katılımından 5 gün sonra Türkiye’den Kürdistan’a gelip katılan kuzeni, şöyle devam etti: “Yeni savaşçı eğitimi için gittiğim alanda o da yeni açılan devrede eğitim görmekteydi. O devrenin bir özelliği de 25 kişiden tek kadın Roza’ydı. Kendisi beni görür görmez hemen gelip sarıldı ve geleceğini biliyordum, dedi. Kendisiyle yaklaşık 10 gün boyunca eğitim gördük. Bazen sohbet ettiğimizde ‘biz niye daha önceden gelip de katılım yapmadık. Sabahlara kadar konuşup tartışmaktansa gelip katılırdık’ diyordu. Eğitim sonrası benim düzenlemem farklı bir alana olmuş, Roza yoldaş ise açılacak bir diğer eğitim devresinde gelen birçok kadın yoldaşı eğitmek, öğrendiklerini onlarla paylaşmak üzerine görevlendirilmişti. Bir süre sonra yine birbirimizi görme imkanı gelişti. Öğrenmeye açık olduğundan ötürü arkadaşlar bulunduğumuz alanda verilecek eğitime gönderdiler.

ENGELLERİ AŞMA KABİLİYETİ VARDI

Kendisinde engel olarak gördüğü sorunları aşma kabiliyetine sahipti. Garzan’ın bilinen zorlu arazi koşullarına kolayca uyum sağlayan bir arkadaştı. Düşman, 2015 kış sürecinde hem benim hem de Roza için ‘kaçtılar’ yönlü bilgi salmıştı. Oysaki kendisi bir kampta, ben de bir diğer kampta önümüzdeki bahar sürecine hazırlanmak için ideolojik eğitim görmekteydik.

Benim düzenlemem olduğunda bir daha birbirimizi göremeyeceğimiz duygusuna kapıldığından kendisini tutamayıp ağlamaya başladı. Arkama baktığım da ağlamaklı olan gözleriyle el sallayışı halen hatırımdadır.”

Kürdistan’ın genç kadın gerillası Roza, 2017’de Newroz sürecinde düşman güçleriyle çıkan çatışma sonucunda 10 kadın yoldaşı ile birlikte ölümsüzler kervanına katıldı.