Gasp edilen belediyelerde HDP'li meclis üyelerine de engel

Gasp edilen Sur, Cizre ve İdil belediyelerinde HDP'li meclis üyelerinin toplantılara katılması engellendi.

Sur Belediyesi eşbaşkanları Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir’in 21 Aralık 2019’da gözaltına alınmasıyla, belediye gasp edildi ve Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi, kayyum yapıldı. Sur Belediyesi'nin HDP’li meclis üyeleri, Ocak ayı toplantısına katılmak için bugün belediye binasına gitti. Bina girişindeki kontrollerin ardından binaya giren meclis üyeleri, meclis toplantılarının yapıldığı salona geçti. Salonda bir süre bekleyen belediye meclis üyelerine 21 Aralık tarihli bir yazı tebliğ edildi.
Kayyumun belediye başkanı olarak imzaladığı yazıda, "Belediye Meclisi, Encümen ve Komisyonların görev ve yetkileri mezkur kanunun ilgili maddesi kapsamında Encümen Üyeleri tarafından yürütülecektir" denildi.
Söz konusu uygulamanın kanunda karşılığının olmadığı da öğrenildi.

CİZRE VE İDİL'DE DE MECLİS ÜYELERİNE ENGEL

Gasp edilen, Şırnak'ın Cizre ve İdil belediyelerinin HDP'li meclis üyeleri de olağan meclis toplantılarına katılmak istedi. Toplu bir şekilde belediye binasına giden meclis üyeleri, her iki yerde de polis engeliyle karşılaştı.
Cizre'de meclis üyeleri belediye binası girişinde polisler tarafından engellendi. Polisler ve meclis üyeleri arasında bir süre görüşme gerçekleşti. Polisler, toplantıya dair herhangi bir tebligat yapılmadığı için meclis üyelerini belediyeye almayacaklarını savundu. Belediyenin Yazı İşleri Müdürü Suat Özer de bugün bir toplantının olmadığını söyledi. Belediye meclis üyeleri daha önce kayyumun encümenlerle yaptığı hukuksuz meclis toplantılarını hatırlattı.  
İdil'deki HDP'li meclis üyeleri de benzer bir şekilde belediye kapısında polisler tarafından durduruldu. Polisler, toplantıya dair bir tebligatın yapılmadığını ve belediyede herhangi bir toplantının bulunmadığını söyledi.
Bir polisin "Niye burada bulunuyorsunuz" demesi üzerine avukat, "Biz burada bulunmuyoruz, biz burada bekletiliyoruz" yanıtını verdi. Polisin "Davetiye gelmediyse sizin buraya gelmeniz suçtur" sözleri dikkat çekti.