GÖRÜNTÜLÜ

Gazeteciler heyeti METRO, RojNews ve JIN TV'yi ziyaret etti

Gülistan Tara ve Hêro Bahadîn'in katledilmesine ilişkin Silêmanî'deki temaslarını sürdüren Avrupa’dan gazeteci heyet, gazetecilik örgütü METRO, haber ajansı RojNews ve JIN TV'yi ziyaret etti.

Türk Devleti'nin 23 Ağustos'ta Silêmanî'nin Seyidsadiq ilçesinde SİHA ile katlettiği gazeteciler Gülistan Tara ve Hêro Bahadîn için avrupa'dan Silemanî'ye gelen heyet ziyaretlerine devam ediyor. 

Heyet, Gülistan Tara ve Hêro Bahadîn'in çalıştığı Chatr Prodüksiyon'un ardından Gazetecileri Koruma ve Haklarını Savunma Örgütü METRO'yu ziyaret etti. 

Gazeteciler, Alice Magar, Emma Audrey, Diler Akreyi, Hendrin Faraj Mohamed, Jallan Ziaei ve Devrim Alp'ten oluşan heyet Silêmanî kent merkezinde bulunan METRO binasına geçti. 

Heyeti burada METRO'nun kurucusu Rahman Xerib ve Müdürü Diyarî Mihemed karşıladı. 

Heyet Türk devletinin gerçekleştirdiği katliamları ve gazetecilere dönük saldırılarını hatırlatırken, gazeteciliğin özgürlüğün ve demokrasilerin simgesi olduğuna vurgu yaptı. 

Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn'in kabul edilemez olduğunu kaydeden heyet üyeleri, gazeteciler için ortak tutum alınması gerektiğini belirtti. Heyet, METRO’dan gazetecilerin katledildiği davanın takipçisi olmasını istedi. 

Daha sonra konuşan METRO kurucusu Rahman Xerib ve müdürü Diyari Mihemed saldırıların kabul edilemez olduğunu vurguladı. Konunun takipçisi olacaklarını dile getiren METRO yetkilileri, başsağlığı dileklerini sundu dayanışma mesajları verdi.

'HAKİKATİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

Heyet METRO'nun ardından Rojnews Ajansı'nı ziyaret etti ve ajans çalışanları tarafından karşılandı. Gazeteci Aziz Köylüoğlu, Rojnews hakkında bilgi vererek, hakikatin izinde olduklarını dile getirdi. Köylüoğlu, işgalci Türk Devleti'nin saldırılarının sebebinin hakikati gizlemek olduğunu ve özgür basın çalışanlarının hakikati halka ulaştırdığı için hedef olduğunu ifade etti. Gazetecilerin yaşadığı sorunları dile getiren Köylüoğlu, mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı. 

Heyet üyesi Diler Akrei, heyetin çalışmaları hakkında bilgi verdi ve özgür basının çalışmalarını desteklediklerini dile getirdi. 

Jalaan Ziaei ise, Türk devletinin saldırıları ve Türk Devletinin bu işgal saldırılarına destek verenleri kınadı. İhanet çizgisinin bu katliamlara yol açtığını söyleyen Jalaan Ziaei, özellikle kadınların hedef alındığına dikkat çekti. 

Amaçlarının gazetecilerin özgürlüğünü sağlamak olduğunu dile getiren Jalaan Ziaei, dayanışma mesajları verdi ve ortak mücadele çağrısı yaptı. 

Heyet adına yapılan konuşmalarda, Ortadoğu'da yaşanan krize dikkat çekilirken, gazetecilerin güvenliğinin önemli olduğuna vurgu yapıldı. Kriz kaos ortamlarında hakikatin topluma ulaştırılmasının önemli olduğunun altı çizildi.

Daha sonra heyet, JIN TV'nin Silêmanî şubesini ziyaret etti. Görüşmede JIN TV yetkilileri, özellikle kadın gazetecilerin hedef alındığına dikkat çekerken, gazeteci ve Jineoloji Akademisi Üyesi Nagihan Akarsel'in de Türk Devleti tarafından katledildiğini hatırlattı.

Heyet üyeleri dayanışma ve gazetecilik mesleğine salip çıkma çağrısı yaptı. 

Heyet Hêro Bahadîn'in ailesini ziyaret etmek üzere Jin TV'den ayrıldı. Heyetin mezarlık ziyaretinde de bulunması bekleniyor.