Gözaltında katledildi, cenazesi verilmedi

Amed'deki kayıp yakınları ve İHD, gözaltında katledilen Kadri Yılmaz'ın hikâyesine dikkat çekti.

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın” şiarıyla düzenlediği eylemlerin 596’ncısını salgın nedeniyle internet üzerinden yaptı.
Eylemde, Amed'de 1994’te gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisine ulaşılamayan, cenazesi ailesi tarafından teşhis edilen ancak verilmeyen Kadri Yılmaz’ın kayıp hikâyesi anlatıldı.

'POLİS DÜĞÜNÜ BASIP GÖZALTINA ALDI'

İHD Amed Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Gurbet Yavuz,  Kadri Yılmaz’ın hikâyesini şöyle anlattı: “Kadri Yılmaz, Diyarbakır’da ikamet etmekteydi. 1994 yılının Nisan ayında bir akrabasının düğününe katılmıştı. Bağlar semtinde yapılan bu düğüne polisler baskın yaparak Kadri’yi, kardeşini ve düğün alayından 3 kişiyi gözaltına alır.
Bir gün sonra, Kadri’nin kardeşi dâhil 4 kişi serbest bırakılır. Aile, yüzlerce kişinin gözü önünde gözaltına alıp bırakılmayan Kadri Yılmaz için resmi kurumlara başvuruda bulunur ama sonuç alamaz. Kendilerine Yılmaz’ın serbest bırakıldığı söylenir.

'CENAZESİ VERİLMEDİ'

Olaydan 8 gün sonra aile, Lice’de oturan tanıdıkları aracılığı ile askerler tarafından 3 cesedin camiye getirildiğini,  askeri kışla olarak kullanılan Yatılı İlköğretim Bölge Okulu önündeki alanda açılan bir çukura gömüldüklerini öğrenirler. Aile, camideki cesetlere ait elbise parçalarından birinin Kadri’ye ait olduğunu teşhis eder, ancak ceset aileye verilmez. Kadri Yılmaz hala kayıp ve cesedine ulaşılmış değil.”