Güney'de halk isyanı ikinci gününde-YENİLENDİ

Güney Kürdistan’da dün başlayan halk eylemleri ikinci gününde devam ediyor. Eylemlerde hükümete istifa çağrısı yapılıyor.

Güney Kürdistan halkının hükümete yönelik tepkiler kitlesel eylemler şeklinde devam ediyor. Dün başlayan eylemler bugün devam ediyor. Birçok kentte halk sokaklarda eyleme başladı.

GERMİYAN

Germiyan’ın Kifrê beldesinde alanlara çıkan halk, Kifrê ve Kelar yolunu trafiğe kapattı. “Reform mafya ve toprağını satmakla olmaz” sloganıyla alanlara çıkan yurttaşlar, hükümetin yanlış politikalarını protesto ediyor.

Eylemciler, ‘’Hakkımızı istiyoruz, işimizi, aşımızı istiyoruz. Eylemlerimizi sürdüreceğiz” mesajı veriyor.

SÜLEYMANİYE

Süleymaniye'de dün binlerce kişi alanlara çıkıp, hükümetin politikalarını protesto etmişti. Bugün sabah saatlerinden itibaren Süleymaniye’nin birçok yerinde eylemlerin yapılmaması için asayiş güçleri ve polisler Pazar Yeri, Mewlewi Caddesi’ni kapattı. Yüzlerce polis dün eylemlerin yapıldığı yerleri ablukaya aldı.

Gösteriye asayiş güçleri müdahale ederken, 3 kişinin yaralandığı belirtildi.

Yaralılar kentteki hastanelere kaldırıldı.

HEWLER

Sabah saatlerinden itibaren Hewlêr’in Koyê ilçesi ve Teqteq beldesinde de halk alanlara çıktı. Koyê'de kaymakamlık binasının ateşe verildiği gelen bilgiler arasında. 

RojNews’e konuşan eylemciler, hükümet istifa edene ve yaşam koşulları iyileştirilene kadar iş bırakma eylemlerine ve gösterilere devam edeceklerini ifade ederken, eylemlerini önümüzdeki günlerde arttıracaklarını belirtiyor.

Koyêli eylemci Kameran Ehmed, “Halk bu kötü durumdayken hükümet Avrupa seferlerine çıkıyor. Bu yüzden de sloganımız bu hükümet gidene kadar ‘hükümet istifa’ olmaya devam edecek” dedi.

Koyê'de protestoculara yapılan saldırıda üçü ağır 16 kişinin yaralandığı öğrenildi.

HALEPÇE

Halepçe’de alanlara çıkan eylemciler YNK binası önünde toplandı. Asayiş güçleri parti binalarına yönelen halkın etrafını sararak kitlenin dağılması için müdahale ediyor.

HÜKÜMETTEN AÇIKLAMA

Bu arada Güney Kürdistan bölge hükümeti eylemlere ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada, halkın protesto hakkının bulunduğu ancak hükümet kurumlarının hedeflenmesinin doğru olmadığı vurgulandı.

Hükümetin açıklamasında, halkın beklentilerine ilişkin somut bir yanıt verilmedi.