Güney Kürdistan'da son durum: Eylemler yayılıyor

Güney Kürdistan'da halkın hükûmete dönük protestoları yayılıyor. Asayiş güçleri ise halka saldırıyor.

Süleymaniye'de  Kürdistan Bölgesi Parlamenteri Rabûn Mehrûf Süleymaniye’de gözaltına alındı. 

Göstericilere yapılan saldırıda çok sayıda kişi yaralandı.

GERMİYAN

Germiyan’ın Kifrê beldesinde alanlara çıkan halk, Kifrê ve Kelar yolunu trafiğe kapatarak, "Reform mafya ve toprağını satmakla olmaz” sloganıyla tepkisini dile getiriyor ve "Hakkımızı istiyoruz, işimizi, aşımızı istiyoruz. Eylemlerimizi sürdüreceğiz” mesajını veriyor. Asayiş güçleri, Kifrê beldesinde Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) binasına yönelen eylemcilerin üzerine ateş açtı.

Kifrê’de Türkmen Cephesi’nin binası, Koyê’de Kaymakamlık binası ve KDP binası ateşe verildi. Olaylarda asayiş güçlerinin saldırısında 3 kişi yaralandı. Bir kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi, ancak bu bilgi netleştirilemedi.

SÜLEYMANİYE

Süleymaniye'de dün binlerce kişinin protestosunun ardından bugün sabah saatlerinden itibaren eylemlerin yapılmaması için asayiş güçleri ve polisler Pazar Yeri, Mewlewi Caddesi’ni kapattı. Yüzlerce polis dün eylemlerin yapıldığı yerleri ablukaya aldı.

Gösteriye asayiş güçleri müdahale ederken, 3 kişinin yaralandığı belirtildi.

PARLAMENTER GÖZALTINA ALINDI

Bu arada Kürdistan Bölgesi Parlamenteri Rabûn Mehrûf Süleymaniye’de gözaltına alındı.

Parlamentoda bağımsız parlamenter olan Maruf, aynı zamanda Yeni Nesil Hareketi Üyesi.

Parlamenter Rabun Mehruf’un asayişte bekletildiği belirtildi.

RANYA

Süleymaniye’nin Ranya ilçesinde de sabah saatlerinden itibaren halk “İktidar yıkılsın” sloganıyla alanlara çıktı. Alanlara çıkanlar sadece elektrik, su, maaş için çıkmadıklarını, hükûmetin istifa etmesi gerektiğini belirtiyor. Protestocuların eylemleri ikinci gününde de sürüyor.

HEWLER

Hewlêr’in Koyê ilçesi ve Teqteq beldesinde de halk alanlara çıktı. Koyê'de kaymakamlık binasının ateşe verildiği gelen bilgiler arasında. Koyê ilçesinde sabah saatlerinde başlayan protesto gösterilerinde 3 eylemcinin yaralandığı, 3 parti binasının da yakıldığı belirtildi.

 

Koyê’de sabah saatlerinde başlayan eylemlerde göstericiler Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtû) ve Kaymakamlık binasının bir kısmını ateşe verdi. Devam eden eylemlerde göstericiler Goran (Değişim) Hareketi’nin parti binasını da yaktı.

Kaymakamlık binası önünde protesto kitlesine saldıran güvenlik güçleri, eylemcilerin üzerine plastik mermi sıktı. Saldırı sırasında üçü ağır 16 gösterici yaralandı. İlçede göstericiler ile güvenlik güçleri arasında kargaşa devam ederken, asayiş güçlerinin eylemci kitlesini dağıtmak için kitlenin üzerine ateş açtığı belirtildi.

Öte yandan, Koyê ve Teqteq’de de protesto gösterileri devam ederken, halkın belediye binası ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) parti ofisine el koyduğu belirtiliyor.

HALEPÇE

Halepçe’de alanlara çıkan eylemciler YNK binası önünde toplandı. Asayiş güçleri parti binalarına yönelen halkın etrafını sararak kitlenin dağılması için müdahale ediyor.

Xurmal, Çemçemal, Axceler'de de eylemciler alanlara çıktı.

Xurmal’da toplanan eylemciler caddeler üzerinde tekerlekler yakara, hükümeti protesto ediyor.

Asayiş güçlerinin saldırısı sonucunda Axceler'de 2 kişi yaralandı.

AKRÊ

Güney Kürdistan’ın birçok bölgesinde olduğu gibi Duhok’un Akrê ilçesinde de halk hükümetin politikalarını protesto etmek için sokaklara döküldü. Protesto gösterisini engellemek için toplanan kitleye saldıran güvenlik güçleri 2 göstericiyi gözaltına aldı.

BEREYA GEL'DEN DESTEK

Demokratik Halk Cephesi (Bereye Demokratik a Gel), Güney Kürdistan’da hükûmetin istifasının talep edildiği kitlesel protesto gösterilerine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Bereya Gel’in açıklamasında, “Halkın eylemlerini desteklemekteyiz. Bu protestolar halkın meşru talepleri sonucunda başladı. İktidarın halkın isteklerine kulak vermemesi sonucunda halk, eylem yoluna başvurdu” denildi.

Açıklamada, göstericilerin özgür ve huzurlu bir yaşam talebi ile meydanlara indiğine dikkat çekilerek, “Bizler Demokratik Halk Cephesi olarak, halkın bu haklı taleplerini sahipleniyor ve hakların elde edilmesi için mücadele ediyoruz. Bizler de halkın bu direnişinin bir parçası olduğumuzu belirtiriz” diye belirtildi.

Beraya Gel, Kürdistan Bölgesi siyasal iktidarına şu çağrıda bulunuldu: “Protesto göstericilerine haklı taleplerinin şiddetle bastırılması kabul edilemez. İktidara, bu taleplere karşı çözüm geliştirilmesi çağrısında bulunuyoruz. Şiddeti egemenler uyguluyor, halk değil. Bu gösteriler sırasında yaşanan olaylar da iktidarın şiddet uygulaması sonucunda yaşanmaktadır.”

QELADIZ

Süleymaniye’nin Qeladız beldesinde göstericiler arabalarıyla beldeyi turlayarak, hükümetin politikalarını protesto etti.

Qeladız’da göstericiler onlarca arabayla beldeyi turlayarak, hükümetin yanlış politikalarını, yolsuzluğu, ekonomik krizi protesto etti.

Asayiş güçleri eylemcilere saldırarak, birçok kişiyi gözaltına aldı.