Güven: Terörist Cizre'de insan yakan devlettir

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, "Terörist kendi milletini aç bırakan, Cizre bodrumlarında insanları yakan devlettir" dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Amed Şubesi, 24'üncü Dönem Genel Kurulu’nu oda binasında gerçekleştirdi. Genel Kurul seçime, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Gönül Özel ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

DEMİR: AKP, KÜRT HALKININ KAZANIMLARINI HEDEF ALIYOR

Genel Kurul’un açılışında konuşan İMO Şube Başkanı Murat Demir, büyük emek ve mücadele ile bugünlere geldiklerini belirterek, şöyle dedi:
“AKP iktidarının Başkanlık Sistemi ile yönetilen bu dönemde meslek alanlarımız ve halklarımız yoğun tahribat yaşamıştır. Savaş politikalarında ısrarcı olan iktidar, Kürt halkının her türlü kazanımını, kendisi için tehlikeli olarak görmüştür. AKP iktidarı Rojava'ya saldırmaya devam etmiştir. Savaşın çözüm olmadığını, tek seçeneğimizin barış olduğunu her alanda dile getirdik."
Demir, konuşmasını zırhlı polis otobüsünün çarpması sonucu yaşamını yitiren üyeleri Cihan Can ile saldırı sonucu yaşamını yitiren Mansur Söker’i anarak noktaladı.

GÜVEN: ÜLKE ALARM VERİYOR

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ise yaptığı konuşmada ülkede yaşananlara karşı toplumda bir değişimin olması gerekliliği üzerinde durdu.
Türkiye'de toplumsal sorunların giderek arttığını söyleyen Güven, erkek egemen sistem düşüncesi ve eliyle kadınların her gün öldürüldüğüne dikkat çekti. Toplumun yine işsizlik ve açlıkla yüz yüze kaldığını vurgulayan Güven, "Yaşanan bu toplumsal sorunlar birer alarmdır. Yaşanılanlar Kürt sorunundan bağımsız düşünülemez. Kürt sorunu çözülmeden sorunlar devam edecek. Neden? Çünkü kim iktidara gelse 'yaptığım politikaya karışmayın' diyor. Böyle bir şey yok. Siz 50 milyon insanı terörist ilan edemezsiniz. Bu mümkün müdür" diye konuştu.

'TERÖRİST CİZRE'DE YAKANLARDIR!'

Sözlerine "Biz varız, dilimiz, kimliğimiz var. Biz Kürdüz, topraklarımızın ismi Kürdistan’dır" diyerek devam eden Güven, iktidarın kendisinden olmayan herkesi “terörist” ilan ettiğini ifade etti. Güven, şunları söyledi: "İnsanların evleri başlarına dökülüyor. Kim sesini çıkarıyorsa terörist ilan ediliyor. Bu ülkede akademisyen, gazeteci, kadın, mühendis ‘terörist’ olmuş. Dünya ve toplum terörist kimdir, biliyor. Terörist kendi milletini aç bırakan bu devlettir. Terörist Cizre bodrumlarında insanları yakan, Taybet Ana’nın cansız bedeninin günlerce sokakta bırakanlardır."  

'KADINSIZ KURTULUŞ OLMAZ'

21 Şubat Dünya Anadil Günü'ne de değinen Güven, Kürt dilinin bugünlere gelmesinin Kürt annelerinin sayesinde olduğunu vurguladı. Hâlâ toplantılarda, günlük hayatta Türkçe konuşan kadınları eleştiren Güven, "Genel olarak basın açıklamalarımız, konuşmalarımız hep Türkçe yapılıyor. Bununla birlikte neden kadın sayısı az? Divanlar, alanlar kadınsız olmamalıdır. Rojava'da büyük bir devrim yürütülüyor. Bu devrimin öncüleri kadındır. Burası Diyarbakır ve bu odada neden kadın azdır? Bu yüzden mücadelemizi güçlendirmeliyiz. Kadınsız kurtuluş yok, kadınsız yaşam olmaz" diye kaydetti.