Güneşin ülkesinde bir yaşam kıvılcımı: Dilgeş Zîlan Gûzereş

Gerilla yaşamının her anını mücadeleye adayan ve yürüttüğü başarılı pratiklerle öncü bir komutan olan Dilgeş Zîlan Gûzereş, ardından unutulmaz bir direniş mirası bıraktı.

Kurdistan’ın binlerce yiğit evladı yıllardır ülkelerini düşman işgalinden kurtarmak için kahramanca bir mücadele veriyor. Kurdistan’ın kahramanlarından biri de Dilgeş Zilan Gûzereş (Ferhat Akdeniz).

Colemêrg’in Çelê ilçesine bağlı Gûzereş köyünden olan Ferhat Akdeniz, ailesinin Gever’e göç etmek zorunda kalmasından dolayı Gever’de dünyaya gelir. Yurtsever Pinyanîş aşiretinden olan Akdeniz, erken yaşta parti ile tanışır. Ailesinden ve yakın çevresinden Kurdistan Özgürlük Mücadelesi saflarına katılımların olması nedeniyle Ferhat Akdeniz de gerillaya karşı büyük bir ilgi duyar. Gever’de serhildanlar içinde büyüyen Akdeniz, düşmana karşı her zaman çatışmaların en ön cephesinde yer alır.

Kürt halkına karşı sömürgeci devletin geliştirdiği vahşi saldırılara sessiz kalmayan Akdeniz, 2010 yılından gerilla saflarına katılır ve Dilgeş Zîlan Gûzereş ismini alır. Gerilla safları şehit Dilgeş için aşk ve inanç dolu bir yürüyüştür, dolayısıyla efsanevi komutan Egîd'in izinden gider. Hangi mücadele alanına giderse gitsin, direniş ruhuyla çalışmalarını yürütür. Bundan dolayı insanlık düşmanı DAİŞ çetelerinin Rojava’ya yönelik saldırıları karşısında Rojava’ya geçerek ülkesini ve halkını canla başla korur. DAİŞ çetelerine karşı fedaice savaşan gerilla Dilgeş, çatışmaların en yoğun olduğu dönemde ön cephede savaşır. Başından ve ayağından iki kez yaralanmasına rağmen direniş cephesini terk etmeyerek DAİŞ çetelerinin yenilgiye uğratılmasında büyük bir emek sahibi olur. DAİŞ çetelerinin yenilgiye uğramasının ardından Kurdistan dağlarına geri döner.

Artık öncü bir komutan olan Dilgeş Zîlan, verdiği bir röportajda savaşa ilişkin şu sözleri dile getirir: "Aslında 2013'ten bu yana aralıksız bir şekilde savaşıyoruz. Şimdiki gerilla kuşağı, savaş içinde büyüyen bir kuşak olduğu için aralıksız bir şekilde savaşabiliyor. Hiçbir orduda böyle bir durum yoktur. Ancak biz en ufak bir tereddüt bile yaşamıyoruz. Nasıl bir savaşın içinde olduğumuzun farkındayız, bu yüzden efsanevi direnişler yaşanıyor. Düşman karşısında asla geri adım atmıyoruz. Ancak elde ettiğimiz başarılarla yetinmiyor her zaman ilerisini düşünüyoruz. Direniş başarılı bir savaş demektir, en büyük savaş zaferi getirecektir. Savaşı kazanmada amaç önemlidir. Bedeli ne olursa olsun özgür yaşam hedefinden bir adım bile geri adım atılmamalıdır. Böylece yeni nesillere örnek olacağız. Heval Atakan’ın dediği gibi, biz uzay çağının gerillalarıyız. Çünkü hiçbir güç bizim gibi an be an kendini geliştirmiyor.”

İŞGALCİLERE AĞIR DARBE VURULAN BİRÇOK EYLEMDE YER ALIR

PKK’nin efsanevi komutanı Egîd'in dediği gibi; "Apocular patlamaya hazır bir bomba gibidir, patlarsa düşmanlarını yok ederler." Gerilla Dilgeş de bu çizgiyi takip ederek düşmanının kalbinde her an ölüm korkusu yaratır. Kürt halkının yiğit evladı Dilgeş, özgür dağlarda geçirdiği her gün daha da güçlenir ve yüreğindeki intikam öfkesiyle savaş alanlarına koşar. Komutan Egîd’in direniş mirası temelinde mücadele eder. Gerilla yaşamı boyunca birçok kritik görevde sorumluluk alır. Garê alanında yürüttüğü başarılı pratiğin ardından Heftanîn’e geçer; sömürgeci Türk ordusuna ağır darbeler vurulan birçok eylemde yer alır.

Şehit Dilgeş, dağların eteklerinde özgür yaşam aşkıyla, son nefesine kadar düşmana karşı savaşmaya kararlıdır. Heftanîn’den sonra Amed’e geçerek sömürgeci Türk devletine karşı mücadelesini sürdürür. Hiçbir engel karşısında pes etmez ve sorunlar karşısında her zaman çözüm gücü olmayı başarır. Yeni dönem gerillacılığının zafer çizgisinde yürür. İşgalci Türk ordusunun saldırılarına karşı birçok eylemde fedaice savaşır ve düşmana ağır darbeler vurur. Binlerce Kurdistan şehidi gibi ardında unutulmaz bir mücadele mirası bırakır. 26 Ağustos 2023’te yoldaşları Berxwedan Farqîn (Hanifi Saygı) ve Mervan Wan (Muhterem Koç) ile birlikte şehitler kervanına katılır.