Güney Kürdistan'da binlerce kişi komployu protesto etti

Güney Kürdistan'ın birçok şehrinde alanlara çıkan binlerce kişi, 15 Şubat uluslararası komplosunu protesto etti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik Uluslararası Komplo Güney Kürdistan'ın birçok şehrinde protesto edildi. Binarê Qendil, Germiyan, Qaladizê, Süleymaniye ve Şengal'de alanlara çıkan binlerce kişi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü talep etti.  

Binarê Qendil' de düzenlenen yürüyüşle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik Uluslararası Komplo kitlesel bir şekilde protesto edildi. Yürüyüşte “Dem dema azadiya Rêber Apo’ye” pankartı açıldı, PKK, KCK flamaları ve Abdullah Öcalan'ın posterleri taşındı. Abdullah Öcalan'a Özgürlük Komitesi’nin hazırladığı açıklamayı okuyan Şinyar Resul, "Güney Kürdistan halkı başta olmak üzere Kürt halkının demokratik ulusal birlik ruhuyla komployu, tecridi, faşizmi kırmaya, Önder Öcalan’ı özgürleştirmeye çağırıyoruz" dedi.

GERMİYAN

Germiyan’ın Kelar ilçesinde Abdullah Öcalan'a yapılan Uluslararası Komplo protesto edildi. Eylemde Kürdistan Yurtsever Gençlik Hareketi ve Mücadeleci Genç Kadın Hareketi de PKK’nin “terör listesi”nden çıkarılması için başlattıkları imza kampanyasına çok sayıda kişi destek verdi.

QELADİZÊ

Raperîn’in Qeladizê ilçesinde de Abdullah Öcalan'a yönelik komplo protesto edildi. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü talep edildi. Öcalan'ın kitapları için eylem alanında stant açıldı.

SÜLEYMANİYE

Uluslararası komploya karşı Süleymaniye’de binlerce kişinin katıldığı bir yürüyüş düzenlendi.

Salim Caddesi’nde bir araya gelen binlerce kişi Azadi Parkı’na doğru yürüyüşe geçti. Komployu lanetleyen kitle sık sık “Azadî azadî bo Öcalan azadî”, “Em ê Îmraliyê hilweşînin, aştiyê biçînin” ve “Bê serok jiyan nabe” sloganları attı. Yürüyüşte PKK, KCK flamaları, Abdullah Öcalan’ın posterleri ve “Özgürlük zamanı” yazılı pankart taşındı.

Azadi Parkı’nda bir araya gelen kitle demokrasi ve özgürlük mücadelesinde şehit düşenler için saygı duruşunda bulundu. Eylemde konuşan Abdullah Öcalan’a Özgürlük Komitesi Şoreş Xidir "Bugün Kürdistan halkını ve Özgürlük Hareketi’ni yok etmek istiyorlar. İmralı’daki tecridi yoğunlaştırarak, Kuzey Kürdistan’daki halkın iradesini kırarak, Başur ve Rojava işgali üzerinden bu komplo devam ediyor. Kürt halkının başarılarını koruma ve statülerine sahip çıkma zamanı geldi.

Kürdistan'da ve bölgede demokratik bir konfederasyon sistemi inşa etmenin zamanı geldi. Önder Apo serbest bırakılana kadar Kürt sorunu çözülmeyecek, barış ve huzur sağlanmayacak. Önder Öcalan'ın özgürlüğü ile faşizmin, işgalin ve tecridin kırılması birbiriyle bağlantılıdır. Çünkü temelde Önder Öcalan’ın davası Kürt halkının ve Kürdistan’ın davasıdır" dedi.

Açıklamanın ardından kitle Azadi Parkı’nda oturma eylemi yaptı.

ŞENGAL

Şengal’de de 15 Şubat Komplosu düzenlenen kitlesel yürüyüşle protesto edildi. “15 Şubat komplosunu yeneceğiz ve Şengal’in özerkliğini kuracağız” şiarıyla yapılan yürüyüşte sık sık “Bijî Serok Apo”, “Şehit namirin” sloganları atıldı.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi öncülüğünde düzenlenen yürüyüş, Dugur’dan 2014’te savaşçılar ve gerillalar tarafından açılan insan koridoruna kadar devam etti. Yürüyüşün ardından açıklama yapan Şengal Özerk Yönetimi Yönetim Kurulu Eşbaşkan Yardımcısı Azad Hisen, Uluslararası Komployu kınayarak şunları söyledi: "Biz Şengal halkı olarak Önderliği en büyük kahraman olarak görüyoruz. Zorluk içinde çığlığınıza gelen ve size sırtını dönmeyenleri unutmayın. Her şeyden önce, Irak hükümeti ve KDP en zor günlerde görevlerini yerine getirmedi. Bize sahip olan Önderliktir. Şengal halkı olarak Önderliğin özgürlüğü için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız."

Êzidî Özgür Kadın Hareketi (TAJÊ) adına konuşan Sabîha Sebrî Kürdistan şehitlerini andı. Sebîha Sebrî, kendilerini Abdullah Öcalan’ın düşüncesi ve felsefesiyle tanıdıklarını belirterek, "Önder Apo’nun şahsında tüm insanlığı hedef almak istediler. 15 Şubat komplosu, 2014’te Êzidilere yönelik ferman ve 9 Ekim Anlaşması birbirinden bağımsız değildir. Şengal’de Ferman kararını verenler, Önder Apo’ya yönelik komploya karar verenler aynı kişilerdir" diye konuştu.