Güven'in avukatı: Devlet suç işledi

Rehin alınan Leyla Güven'in avukatı Serdar Çelebi, AKP-MHP iktidarının suç işlediğini belirtti, "Kişiye özel kurallar uygulanıyor. Leyla Güven’in sağlık sorunları konusunda endişeliyiz" dedi.

MA'ya konuşan Avukat Serdar Çelebi, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanlığı görevinden dolayı “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 22 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan ve rehin alınan Leyla Güven’le ilgili kararın skandal niteliğinde olduğunu söyledi.

'SUÇ İŞLENİYOR'

Tutuklamanın Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda (CMK) belirtilen usule aykırı olduğunu anlatan Çelebi, “Hiçbir CMK’de sanık dinlenilmeden hakkında bir tutuklama kararı verilemeyeceğini açıktır, bu emredici bir hükümdür. Gıyabi tutuklama söz konusu olamaz. Bunun için yasal dayanağı olmayan tutuklamadır. Hukuk dünyasında var olmayan bir tutuklamadır. Şu an bir suç işleniyor aslında" dedi.

Çelebi, DTK'nin kriminalize edilmek istenmesi ve tutuklamaya gerekçe olarak gösterilmesine de dikkat çekerek, "DTK 2007’den beri açık bir şekilde herkesin gözü önünde devletin bilgisi dahilinde kamuoyunun bilgisi dahilinde faaliyet yürüten bir kongredir” diye belirtti. Çelebi, AİHM’in Selahattin Demirtaş hakkında verdiği ihlal kararında “DTK’nin legal bir kurum olduğu, DTK faaliyetlerinin örgüt üyesi suçlamalarına delil oluşturamayacağı” yönündeki kararına da işaret etti.

'SAĞLIĞI KONUSUNDA DA ENDİŞELİYİZ'

Av. Çelebi, şunları da söyledi:

"Tutuklanmadan hemen sonra bir iki saat içerisinde cezaevinden başka bir cezaevine nakledilmesi ve uzaklaştırılması bizi ayrıca kaygılandırıyor. Güven’in iki saat cezaevinde kalmasına müsaade edilmeden başka bir cezaevine nakli sıradan bir nakil olarak açıklanamaz. Dolayısıyla kişiye özel kurallar uygulanıyor. Biz, şimdi Leyla Güven’in sağlık sorunları konusunda ciddi endişe içerisindeyiz."