Halkı sömüren Van Kayyumu suya yüzde 43 zam yaptı

HDP’li Van Büyükşehir Belediyesinin gasp edilmesinin ardından Van Kayyumu içme suyuna yüzde 43 oranında zam yaptı. İşsizliğin yüzde 80'lere ulaştığı Van'da halkı kayyumun kendilerini sömürdüğünü belirtti.

Su faturaları nedeniyle Vanlıları icraya veren Van Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürlüğü, son olarak suya yüzde 43 oranında zam yaptı. VASKİ tarafından meskenlerin su metreküp fiyatı 2.77'den 3.93'e, ticarethanelerin ise 3.89'dan 5.83'e yükseltildi. 19 Ağustos 2019 yılında HDP’li Van Büyükşehir Belediyesi'nin gasp edilmesinin ardından Van kayyumu zamlarla icraatlarına başladı. İlk önce ulaşıma zam yapmakla başlayan Van Kayyumu, daha sonra su borçlarını ödeyemeyen binlerce Vanlıyı icraya vermek oldu. Bununla yetinmeyen kayyum, Van Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı VASKi Genel Müdürlüğü içme suyuna da yüzde 43 oranında zam yapmak yaptı.

İşsizliğin yüzde 80’lere ulaştığı Van’da, halk yoksulluk ve işsizlikle mücadele ediyor. 2011 yılında Van’da yaşanan iki büyük deprem, 2016 yılında ve 2019 yılında HDP’li Van Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum atanmasından sonra, Van halkı ekonomik olarak daha da zorlanmaya başladı. Van’da binlerce esnaf ekonomik kriz nedeniyle kepenk kapattı, binlercesi ise icralık oldu. Kayyum atanmasıyla birlikte belediyelerde ve diğer kamu kurumlarında çalışan binlerce kişi işten çıkartıldı. AKP hükümetiyle birlikte sınır ticareti de yasaklandı. Binlerce kişinin geçim kaynağı olan hayvancılık, mera ve yaylaların yasak nedeniyle bitme noktasına geldi.

‘DEVLET BİZİ SADECE SÖMÜRÜYOR’

Van halkı yoksulluk ve işsizlikle mücadele ederken, Van Kayyumu ise zamlarla vatandaşın cebindeki parayı almanın peşinde. İçme suyuna yapılan yüksek zamlar nedeniyle Van halkı, kayyuma tepki gösterdi. Evlerine ekmek götürmekte bile zorlandıklarını belirten bir Vanlı yapılan zamlarla ilgili tepkisini şu şekilde dile getirdi: "Memlekette iş yok. İşin olmadığı yerde de gelir de olmaz. Hiçbir gelirimiz yok. Daha önceki su faturalarını dahi ödeyemiyorduk. Ödeyemediğimiz su faturaları nedeniyle icralık duruma geldik. Şimdi yüzde 43 zam yaptılar. Devlet, bu halkı sadece sömürüyor. Bizim devlete verecek bir şeyimiz kalmadı artık."