Hani 20 Kasım’a kadar gerilla bitecekti!-ANALİZ

20 Kasım’dan bu güne kadar gerillanın gerçekleştirdiği 17 eylemde 8’i özel hareket polisi, 2’si kontra olmak üzere en az 17 asker öldürüldü.

Türk İçişleri Bakanı S. Soylu 20 Kasım’a kadar gerillayı bitireceklerini söylemişti ama söylediği gibi olmadı. 20 Kasım’dan bu güne kadar gerillanın gerçekleştirdiği 17 eylemde 8’i özel hareket polisi, 2’si kontra olmak üzere en az 17 asker öldürüldü. 12 günlük savaş bilançosu bile AKP hükümetinin ne kadar yalanlara dayalı bir iktidar olduğunu ortaya koyuyor.  

AKP hükümeti Türkiye toplumunu oyalamak ve kendi iktidarının ömrünü uzatmak için daha fazla yalana sarılmaya devam ediyor. Bir insan veya sistem neden yalanlara sarılır; çünkü gerçeklerin açığa çıkması onun için yolun sonu demektir. Şimdi Erdoğan’da bu psikolojiyi yaşıyor.

Türk genelkurmayı ve AKP’li yetkililer her gün bilançolar vererek gerillaya ağır darbeler vurduklarını iddia ediyorlar. ‘Falan yere hava operasyonu olmuş, yok şu bölgeye karadan operasyon yapılmış, yok JÖH, PÖH, komandolar vs. operasyonlara katılmışlar da, gerillaya ağır darbeler vurmuşlar.’ Verilen rakamların toplamına bakarsan, şimdiye kadar Kürdistan dağlarında gerilla kalmamıştı. AKP’liler söyledikleri yalanlara kendileri de o kadar inanmış olacak ki, en son bir özel savaş elemanı olarak sahaya sürülen içişleri bakanı S. Soylu, 20 Kasım’a kadar gerillayı bitireceklerini söylemişti. Daha Soylu’nun lafı ağzında kalmıştı ki, B. Ali Yıldırım, PKK bir daha belini doğrultamaz, Erdoğan da ‘bitirdik’ diye çok iddialı konuştular. Ve Erdoğan başta olmak üzere AKP’liler her gün aynı minvalde konuşmaya devam ediyor.

Bakın, Türkiye’nin bir çok sorunu var, ülke batmış. Siyasi, ekonomik, sosyal olarak büyük bir çöküş yaşıyor. Ülke ve toplum kriz yaşarken, Erdoğan, akraba çevresi ve AKP’lilerin talan, rant ve hırsızlıkları durmadan devam ediyor. Erdoğan ve AKP’liler hırsızlıklarının açığa çıkmaması için Kürtlere karşı başlattıkları savaşı hem hızlandırdılar hem de yalanlar üreterek toplumun algısını farklı yönlere çekmeye çalışıyorlar. Şu an yapılan temel şey de; Kürtlere karşı yürütülen savaş kullanılarak, kriz gizlenmeye çalışılıyor.

Erdoğan ve ekibi ne yaparsa yapsın, gerçekleri gizleyemiyor. Özellikle Kürdistan’daki savaşın sonuçları hiç de onların söylediği gibi değil. Öyle söylenen rakamlardaki gibi gerilla kayıpları yok. Tamam, bazı gerilla kayıpları oluyor ama o da Türk devletinin söylediği gibi değil. Halk Savunma Merkez Karargah Komutanlığı 14 Kasım’da yaptığı açıklamada PKK’nin yaklaşımını şu cümlelerle ortaya koymuştu: ‘Şehitlerimiz gizlenmesi değil, büyük fedakarlık ve kahramanlıklarının topluma mal edilmesi gereken bu halkın yüce değerleridir. Dolayısıyla sonuçları netleşen tüm olaylar değerli halkımız ve kamuoyuyla paylaşmaktayız.’ Söylendiği gibi de HPG yaptığı açıklamalarla kendi kayıplarını kamuoyuyla paylaşıyor.

Olayın esası, savaşın detaylarının HPG tarafından kamuoyuyla paylaşılmasıyla açığa çıkıyor. AKP 20 Kasım’a kadar gerillayı bitireceğini söyledi ama 20 Kasım’dan bu güne kadar gerçekleşen gerilla eylemlerine baktığımızda hiç de gerillanın bittiği filan yok. HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG BİM)’in günlük yaptığı açıklamalara göre, kış koşulları olmasına rağmen geçen yıllara göre gerillanın eylemlerinde artış var. Ve Türk ordusu da kayıplar vermeye devam ediyor.

20 Kasım’dan sonraki gerilla eylemlerine baktığımızda savaşın gerçek bilançosu her şeyi daha net gösteriyor. Son 12 günlük bilanço şöyle:

20 KASIM GÜNÜ EYLEM

20 Kasım günü saat 17.20’de Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Şehidan tepesindeki Türk askerlerine ait mevzii, kule ve barınaklara yönelik gerillalar tarafından eylem düzenlendi. HPG gerçekleşen bu eylemde ölü ve yaralı asker sayısının tespit edilemediğini belirtti.

YJA-STAR GERİLLALARINDAN İKİ AYRI EYLEM

22 Kasım günü saat 09.30’da Ağrı’nın Bazid (Doğubeyazıt) ilçesine bağlı Hallac tepesindeki TC askerlerine yönelik YJA Star gerillaları tarafından bir sabotaj eylemi düzenlendi. Bu eylemde 1 askerin öldürüldüğü, 3 askerin de yaralandığına dikkat çekildi.

YJA STAR EYLEMİ GERİLLA KAMERASINDA

23 Kasım günü saat 11.30’da Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Giryareş karakolundan Gite karakolu istikametinde ilerleyen ve TC ordusuna ait 1 dağ geyiği zırhlı araca yönelik olarak YJA Star gerillaları tarafından bir eylem gerçekleşti. HPG gerçekleşen bu eylemde aracın imha olduğunu, ölü ve yaralı asker sayısının tespit edilmediğini duyurdu ve 30 Kasım günü de bu eylemin görüntülerini Gerilla TV’de yayınladı.

İMAM GÖRÜNÜMLÜ KONTRA…

23 Kasım günü saat 22.00’da Ağrı’nın Bazid ilçesine bağlı Neco alanında Çorumlu Ramazan (Melê kod isimli) adlı bir şahısın kontra ve ajanlık faaliyeti yaparken gerillalar tarafından yakalandığını duyuran HPG, bu şahsın cezalandırıldığını duyurdu. AKP medyası bu şahsı imam olarak duyursa da bu kişinin Kürdistan’daki savaşta Diyanete bağlı ve MİT tarafından görevlendirildiği anlaşılıyor.

DEVRİYE GEZEN ASKERİ ARAÇ VURULDU

24 Kasım günü saat 09.20’de Şırnak’ın Qileban (Uludere) ilçesine bağlı Çeta ve Vacip tepeleri arasında devriye gezen transit tipi askeri bir araca yönelik gerillalar eylem gerçekleştirdi. HPG yoğun ateş altına alınan araçtaki ölü ve yaralı asker sayısının tespit edilemediğini duyurdu.

SKORSKY DARBELENDİ

25 Kasım günü saat 12.00 sularında Şırnak’ın Qileban (Uludere) ilçesine bağlı Girê Çeta çevresinde geçen ve TC ordusuna ait bir skorsky tipi helikopter gerillalar tarafından hedeflendi. HPG darbe alan helikopterin alandan uzaklaştığına dikkat çekti.

BAZİD’DE 3 KOLDAN EYLEM

26 Kasım günü saat 14.00’da, Ağrı’nın Bazid (Doğubeyazıt) ilçesine bağlı Tepê Serêkaniye’de konumlanan TC ordusuna yönelik gerillalar tarafından 3 koldan bir eylem gerçekleşti. HPG bu eylemdeki ölü ve yaralı asker sayısının tespit edilemediğini duyurdu.

ADILBEG’DE 1 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

28 Kasım günü saat 09.30’da, Hakkari’nin Şemzînan (Şemdinli) ilçesine bağlı Adılbeg alanında bulunan Tepê Xwedê’de konumlanan TC askerlerine yönelik gerillalar bir eylem gerçekleştirdi. TC askerlerine ait 1 mevzi ve 1 çadırın imha edildiği bu eylemde, HPG 1 askerin öldürüldüğünü ifade etti. Zagros dağlarında bulunan bu alandaki eylemin kış koşullarında gerçekleşmesi de gerilla açısından ayrı dikkat çeken bir nokta oluyor.

‘UÇURUMDAN DÜŞTÜ’ DEDİKLERİ ASKERİN VURULDUĞU AN KAMERADA

28 Kasım günü saat 12.00’da, Hakkari’nin Çelê (Çukurca) ilçesine bağlı Koordine tepesi yakınlarında bulunan Şehit Bager tepesindeki TC askerlerine yönelik gerillalar tarafından bir eylem gerçekleşti. AKP yetkilileri 2 askerin öldürüldüğü bu eylemde ölen 21 yaşındaki sözleşmeli Piyade Er Yusuf Demiryürek’in bir kaza sonucu uçurumlardan düştüğünü söylemişti. Ama gerilla kamerasına yansıyan bu eylemin görüntülerinde ölen askerin uçurumda düşmediği, gerillanın eylemi sonucu öldüğü anlaşılıyor. 

28 Kasım günü saat 12.00’da, Şırnak’ın Qileban (Uludere) ilçesine bağlı Sinek ve Maymun tepeleri arasında mobese kameraları yerleştirmeye çalışan askerlere yönelik gerillalar tarafından bir eylem gerçekleşti. HPG, yoğun ateş altına alınan asker kayıplarını netleştiremediklerini belirtti.

ÖMERLİ’DE ARAZİDEKİ ASKERİ BİRLİK VURULDU

28 Kasım günü saat 08.30’da Mardin’in Ömerli ilçesine bağlı Şêx Mahmut köyü yakınlarında TC ordusuna ait bir birlik arazide operasyon faaliyeti yürütürken gerillalar tarafından fark edilerek takibe alındı. Denetime alınan askeri birliğin dört koldan vurulduğuna dikkat çeken HPG, ölü ve yaralı asker sayısının tespit edilemediğini belirtti.

Bu eylemin gerçekleştiği yerin yakınında bulunan Mermara köyü korucuları ile de kısa süreli bir çatışmanın yaşandığını ifade eden HPG, eylemi gerçekleştiren birliğin sağlam bir şekilde üs alanlarına geri döndüğünü ifade etti.

8 ÖZEL HAREKAT POLİSİ VE 1 ASKER VURULDU

29 Kasım günü saat 14.30’da Iğdır’ın Aralık ilçesine bağlı Şılê ve Kozili karakolları arasındaki yolda ilerleyen ve içinde özel harekat polislerinin bulunduğu transit tipi bir araca ve Kozili tepesindeki askerlere yönelik olarak eş zamanlı olarak iki ayrı eylem düzenlendi. Birinci eylemde yoğun ateş altına alınan transit araç tümden imha edildi. HPG, bu eylemde 8 özel harekat polisinin öldürüldüğünü, Kozili Tepesine yönelik eş zamanlı olarak gerçekleşen eylemde de 1 askerin öldürüldüğünü duyurdu.

NİZAMİYE ÖNÜNDE İKİ ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

29 Kasım günü Hakkari’nin Şemzînan (Şemdinli) ilçesine bağlı Adılbeg alanında bulunan Ronahi tepesindeki nizamiye önünde çalışma yürüten ve TC askerlerine ait bir kepçe aracı hedefleyen gerillalar 2 askeri öldürdü.

ASKERLERİN GÜVENLİĞİNİ ALAN BİRLİK VURULDU

30 Kasım günü saat 13.00’da gerillalar, Şırnak’ın Qileban (Uludere) ilçesine bağlı Gırê Çete ve Gırê Vacip karakolları arasına mobese kameraları yerleştirmeye çalışan askerlerin güvenliğini sağlayan gizli bir birliğe yönelik eylem düzenledi. Aynı yerde 28 Kasım günü yine gerillalar bir eylem gerçekleştirmişti. Her iki eyleme ilişkin bilgi veren HPG ölü ve yaralı asker sayını netleştiremediklerini belirtti.

VE İKİNCE DEFA ÇEMAN

1 Aralık günü saat 13.10’da, Hakkari’nin Şemzînan (Şemdinli) ilçesine bağlı Çeman karakoluna yönelik bir eylem düzenlendi. Karakol’da bulunan zırhlı araçların, mevziilerin ve barınakların ağır silahlarla yoğun ateş altına alındığı bu eylemde, kobra tipi zırhlı bir araç imha edildi. Vuruşlar sonucunda zırhlı araçta çıkan yangın karakol binası ve cephaneye yayılmış, cephanede bulunan tüm cephaneler patlarken, karakolda da yangın çıktı. Cephaneliğin tümden imha olduğu eylem yine gerilla kameralarına yansımış ve eylem tüm detaylarıyla Gerilla TV’de yayınlanmıştı.

Çeman karakol nizamiyesi, 2 Kasım günü de gerillanın hedefi olmuş ve bu eylemde de 2’si korucu olmak üzere toplam 21 asker öldürülmüştü.

YOL İNŞAATINDAKİ ASKERLERE EYLEM

1 Aralık günü saat 09.00’da, Ağrı’nın Bazid (Doğubeyazıt) ilçesine bağlı Glidağ ile Doğu Kürdistan sınırında yol çalışmasındaki TC ordusuna ait bir dozer aracına yönelik sabotaj eylemi düzenlendi. Kürdistan’da işgal çalışması kapsamında her tarafa karakol yapmaya çalışan TC ordusuna karşı yıl içinde de bir çok eylem gerçekleşmişti. Bu eylemlerin bazıları Gerila TV’de yayınlandı. AKP medyası gerçekleşen bu eylemler için, şantiyeyi bastılar, işçiler öldürüldü, dese de gerçek öyle değil. Bu işlerde çalışanların hepsi de Türk askerleridir. Bazid’de gerçekleşen bu eylem de karakollar için yapılan yol inşaatındaki araçları koruyan askerlere dönük yapıldı.

1 KONTRA ÖLDÜRÜLDÜ

2 Aralık günü (bugün) saat 08.30’da Bazid’e bağlı Alibeg ve Şılê karakolları arasında sınırda duvar yapımı için malzeme taşıyan ve içinde kontraların bulunduğu kamyona yönelik gerillalar bir eylem gerçekleştirdi. HPG yaptığı açıklamada bu eylemde 1 kontranın öldürüldüğünü duyurdu.

Evet, bu sonuçlara baktığımızda bile Türk ordusunun Kürdistan gerillasını bitirmek ziyade gerilladan darbe yemekten kurtulamadığı anlaşılıyor. Verilen asker kayıpları HPG tarafından netleştirilebilenlerdir. Herkes Türk devletinin savaşta kendi kayıplarını gizlediğini çok iyi biliyor. Yani asker kayıplarının HPG’nin açıklamalarından çok fazla olduğu da bir gerçek. Görünen o ki, Erdoğan siyaset meydanında istediği kadar propaganda yapsın, savaş meydanında işler hiç de onun söylediği gibi yürümüyor.