HDP alanlarda: Gasba boyun eğmeyeceğiz; AKP çöküyor!

HDP, Kulp ve Karayazı belediyelerinin gasp edilmesini çok sayıda il-ilçede protesto etti. Eylemlerde, AKP-MHP'nin gaspçı uygulamalarına karşı direnişin büyütüleceği mesajı verilirken, iktidarın çöküşte olduğu vurgulandı.

İZMİR
HDP İzmir İl Örgütü, Kulp ve Karayazı belediyelerine kayyum gasbını protesto etti. Kitle, Konak ilçesinin Alsancak semtinde bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yapmak için toplandı. İzmir Milletvekilleri Murat Çepni ve Serpil Kemalbay, “İrademe Dokunma” yazılı pankart açtığı sırada polis, açıklama yapmalarını engelledi. Ardından polis kitleye saldırarak, Recep Acar, Mustafa Kazak, Ferhat Harun Pehlivan, Hacay Yılmaz, Şerafettin Yetim ve Yurdakul Üstekler'i gözaltına aldı.
Gözaltılar ardından polis, vekilleri ablukaya aldı. Bu sırada polis aracından “Esnaf sizin yüzünüzden iş yapamıyor" şeklinde provokasyona başvurdu.
Vekiller, polisin zor kullanımıyla araçlarına kadar sürüklendi. Gözaltına alınanlar ise sağlık kontörlerinin ardından İzmir TEM Şube Müdürlüğü’ne götürüldü.

ADANA
HDP Adana İl Örgütü, polisin tüm engellemelerine rağmen Kulp Belediye eşbaşkanlarının tutuklanmasının ardından kayyum atanmasına tepki gösterdi. HDP'lilerin Abidin Dino Parkı'nda yapacağı açıklama öncesi polis  park ve il binasını ablukaya aldı. Polis HDP'lilerin binadan çıkışına engel olurken, kitle bina girişinde bulunan koridorda basın açıklaması yaptı. HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Mahsun Eriğ, tüm yasaklamalara rağmen alanlarda olacaklarını söyledi.

CEYHAN
HDP Ceyhan İlçe Örgütü de binalarında yaptıkları açıklamayla Kulp Belediye eşbaşkanlarının tutuklanmasının ardından kayyum atanmasına tepki gösterdi. Eylemde HDP Ceyhan İlçe Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, konuşma yaptı.

HATAY
Hatay'da HDP İskenderun İlçe Örgütü, binasında kayyum atamalarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.HDP İlçe Eşbaşkanı Hülya Ateş, kayyuma karşı mücadele edeceklerini kaydetti.

MERSİN
HDP Mersin İl Örgütü, polisin tüm engellemelerine rağmen Kulp Belediye eşbaşkanlarının tutuklanmasının ardından kayyum atanmasına tepki gösterdi. Polis HDP'lilerin  Özgür Çocuk Parkı’nda yapmak istediği açıklamaya engel oldu. HDP il binası ve parkı çevresini ablukaya alan polise rağmen HDP'liler ve HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, Özgür Çocuk Parkı’na geçti.
Kurtulan, “Kayyumlarla partimize kumpas uygulanıyor. Kayyumlarla beraber parti binalarımız polisler tarafından abluka altına alınmış durumda. AKP hükümeti OHAL, işkence ve baskılarla toplumu yönetmeye çalışıyor. Partimiz bu kayyumlara karşı halkımız ile direnmeye devam edecektir” dedi.

AMED
Kulp ve Karayazı belediyelerine kayyum atanması Amed2in birçok ilçesinde yapılan açıklamalarla protesto edildi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kayapınar ve Yenişehir ilçe örgütlerinin, parti binaları önünde yaptığı eyleme, HDP Amed Milletvekili Dersim Dağ, TJA aktivistleri, HDP il ve ilçe yöneticileri, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Yenişehir’de açıklama yapan HDP İlçe Eşbaşkanı Sadrettin Kaya, yapılan bu atamaların, belediyelerin gasp edilmesinin bir parçası olduğunu dile getirerek, “Seçim yolu ile kazanamadığı belediyeleri gasp eden iktidar ve İçişleri Bakanlığı, halkın iradesini ve hukuku tanımadığını bir kez daha ortaya koymuştur. Yaşananlar uzun süredir halk iradesine karşı geliştirilen siyasi darbenin devamıdır. Belediyelerimizin ve seçilmişlerimizin itibarlarını yok sayan bu uygulamalar bir an önce sona erdirilmelidir” dedi.
Dağ ise HDP ve Kürt halkı olarak zulüm ve zorbalığa karşı hiçbir zaman boyun eğmediklerini ve belediyeleri geri alana kadar direnişlerini büyüteceklerini söyledi.
Kayapanır ve Yenişehir’in yanı sıra Sur, Bağlar ve Silvan ilçelerinde de parti binaları önünde basın açıklamaları yapıldı.

BATMAN 
HDP Batman İl Örgütü, belediyelere kayyum gasbını düzenledikleri basın açıklaması ile protesto etti. HDP il binası önünde gerçekleştirilen eyleme, HDP Batman İl Eşbaşkan Vekilleri İkram İrgi ve Gülcemal Erdinç, Batman Belediyesi eşbaşkanları Songül Korkmaz ve Mehmet Demir, Bekirhan Belde Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Sönük, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve partililer katıldı. Parti binasını ablukaya alan polis, açıklamanın ses sistemiyle yapılmasına engel oldu. Açıklama yapan HDP İl Eşbaşkan Vekili İkram İrgi, belediyelere kayyum atanmasını kınayarak, “Yapmadığınız hangi kirli politika kaldı ise onları da bir an önce yapın. Çünkü gidişiniz ve çöküşünüz başlamıştır. Umut HDP'dir" diye konuştu.

HAKKARİ
HDP Hakkari İl Örgütü de kayyum gasplarını protesto etti. HDP Yöneticisi Emine Armut, AKP-MHP iktidarının partilerine yönelik geliştirdiği psikolojik savaşın ahlak sınırlarını aşarak, halkları tamamen düşmanlaştırmaya yönelik bir girişime dönüştüğünü söyledi. Ülkenin her geçen gün daha büyük krizlere sürüklendiğini söyleyen Armut, AKP'nin iktidarda kalmak için tüm gücüyle HDP'ye saldırdığını ifade etti. Armut, eşbaşkanların görevlerine iade edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

YÜKSEKOVA
HDP  Yüksekova İlçe Örgütü'nün eyleminde konuşan İlçe Eşbaşkanı Hüsnü Beşer, halkın iradesini tanımayan ve saygı duymayan zihniyete karşı alanlarda mücadelelerini büyüteceklerini söyledi.

ŞIRNAK
Şırnak’ın İdil ilçesindeki eylem de HDP İlçe Örgütü binası önünde yapıldı. Belediye eşbaşkanları Songül Erden ve Murat Şen’in yanı sıra çok sayıda partili eyleme katıldı.
HDP’li Belediye Meclis üyesi Nafiye Geçgel, partilerine dönük psikolojik baskının sürdüğünü ifade ederek, hükümet yetkilileri tarafından hedefe konulduklarına işaret etti. Hiçbir somut delil olmamasına rağmen saldırılardan arkadaşlarının sorumlu tutulmasına değinen Geçgel, halkın kazanımlarına dönük saldırılara karşı duracaklarının mesajını verdi.