HDP, Bitlis'teki insanlık dışı uygulamayı sordu

HDP, Bitlis'te insanlık dışı bir şekilde mezarların yıkılması ve açılmasını Meclis gündemine taşıdı.

HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, Bitlis'te yıkılan ve açılan mezarlarla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle bugün bir soru önergesi verdi.

Irgat, yazılı soru önergesinde şunları kaydetti:

"22.12.2017 tarihinde basına yansıyan haberlere ve ailelerin beyanlarına göre Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek köyünde bulunan mezarlık yıkılmış, mezarlıkta bulunan 267 mezar açılıp cenazeler çıkarılmıştır. Söz konusu mezarlıkta kızının da mezarı bulunan Lezgin Bingöl, mezarlığı ziyaret etmek istediğini ve mezarlığın bulunduğu bölgenin özel güvenlik bölgesi olup olmadığını öğrenmek amacıyla 18.12.2017 tarihinde Bitlis Valiliği’ne dilekçe ile başvurmuştur. Dilekçe Valilik tarafından Bitlis Jandarma Komutanlığı’na havale edilmiş, 19.12.2017 tarihinde Jandarma birimlerinden kendisine gelen telefonda 'Mezarlığın yıkıldığı ve mezarlıkta bulunan 267 mezardaki cenazenin çıkartılarak İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildiği' söylenmiştir.

Lezgin Bingöl bizzat mezarlığa gittiğinde de tüm mezarların boşaltıldığını görmüştür. Öte yandan kızının cenazesinin defin önce Urfa Adli Tıp Kurumu’ndan defin ve nakil ruhsatı ile teslim aldığını, bu defin işlemi ile ilgili olarak kendisinin ve eşinin de yargılandıklarını ve beraat ettiklerini ifade etmektedir. Barış umutları yeşerten 'Çözüm Süreci'nin sona erdiği günlerden bu yana farklı illerde pek çok mezarlık yıkılmış, bu mezarlıklardaki ibadethaneler yıkılmış, sayısız mezar tahrip edilmiş ve cenazeler yerinde çıkarılmış, mezar taşları kırılmış ya da üzerindeki isimler kapatılmıştır. Son iki yıldır yürütülen şiddet politikası ülkemizde artık cenazelerin gömülemediği, gömülenlerin yerlerinden çıkarıldığı asla kabul edilemeyecek bir noktaya ulaşmıştır."

'NEYİ AMAÇLIYORSUNUZ?'

HDP'li Irgat, Bakan Soylu'dan şu sorularına yanıt vermesini istedi:

"Söz konusu olay bilginiz dahilinde midir? Hangi amaçla gerçekleştirilmiştir? Mezarların açılması ve cenazelerin taşınması kararı kim tarafından verilmiştir? Bu konuda cenaze sahiplerden bir talep gelmiş midir?

Söz konusu cenazelerin İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildiği iddiası doğru mudur? Kaç cenaze gönderilmiştir?

Söz konusu uygulama hangi mevzuat ya da usule göre gerçekleştirilmiştir?

Cenazelerin İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildiği iddiaları doğru ise buraya gönderilmesinin sebebi nedir? Aileler cenazelerinin Adli Tıp Kurumu’nca tetkik edilmesi talebinde bulunmuş mudur? Daha önce Adli Tıp Kurumlarınca gerekli prosedürlerin uygulandığı cenazeler niçin tekrar Adli Tıp Kurumu’na gönderilmiştir?

Ailelere cenazelerin Adli Tıp Kurumu’na gönderildiği bilgisi niçin verilmemiştir?

Mezarların açılması ve cenazelerin taşınması işlemleri hangi usullere göre yapılmıştır? Söz konusu işlem yürütülürken 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu, Mezarlık Yerlerinin İnşası ile Cenaze Nakil ve Defin İşlemleri Hakkında Yönetmelik, Ölülerin Nakli Hakkında Genelge ve Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün, CMK’nin yasa ve ilgili genelgelerinde yer alan hükümler dikkate alınmış mıdır? Mezarların açılması hakkında resmi karar mevcut mudur ve karar usulüne uygun uygulanmış mıdır?

İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilen cenazeler ailelerine ne zaman teslim edilecektir?

Bitlis ilinin seçilmiş milletvekili olarak söz konusu olay ile ilgili Bitlis valisi ile görüşme talebimin karşılanmamasının sebebi nedir?

2015’ten bu yana değişik illerde yıkılan mezarlık sayısı kaçtır? Bu mezarlıklardan çıkartılan cenaze sayısı kaçtır? Söz konusu cenazeler hakkında hangi işlemler yürütülmüştür?

Mezarlıkların yıkılması ve cenazelerin yerinden çıkarılması uygulaması ile hükümetinizin yapmak istediği nedir?

Dini hassasiyetleri oldukça yüksek olan toplumumuzda mezarların insanlık onuruna yakışmayacak bir şekilde yerlerinden çıkarılması uygulamasının halkımız üzerinde yaratacağı etki hakkında ne düşünüyorsunuz? Cenazeler ve mezarlıklar konusunda toplumumuzun sahip olduğu hassasiyet karşısında bu uygulamanın yaratacağı infiali nasıl önlemeyi düşünüyorsunuz?"