HDP Heyeti Talabani ve Tevgera Azadi ile görüştü

Bugün Kerkük valisiyle görüştükten sonra Süleymaniye’ye geçen HDP heyeti ilk ziyaretini YNK Genel Sekreteri Celal Talabani ile yaptıktan sonra Kürdistan Özgür Toplum Hareketi (Tevgera Azadi) ile de bir araya geldi.

Görüşme sonrası basına açıklama yapan Tevgera Azadi Eş Başkanı Şilan Şakir ile HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, özelde Güney Kürdistan’da yaşanan sorunların genelde de dört parça Kürdistan’daki siyasi yapılar arasında bir diyaloğun tesis edilmesi konusunda verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini açıkladı.

‘ULUSAL BİRLİĞİN GELİŞMESİ İÇİN SORUMLU DAVANMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Basın açıklamasında ilk konuşan Tevgera Azadi Eş Başkanı Şilan Şakir, HDP’nin ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, bu ziyaretin Kürt partileri arasındaki diyaloğun geliştirilerek, sorunların ortak çözümü konusunda son derece önemli olduğunu belirtti.

Hem Güney Kürdistan’da yaşanan sorunlar hem de Kürtlerin içinden geçtiği önemli bir tarihi dönemeçte bu görüşmenin son derece faydalı olduğunu vurgulayan Şakir, “HDP Kürtlerin sorunlarının çözümü konusunda bize bir deklerasyon sundu. Biz şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da tüm gücümüzle Kürtler arası sorunların çözülerek, sorunların çözümü yönünde çaba içerisinde olacağız. Tevgera Azadi olarak Kürt halkının meşru davasının ancak ulusal kongreyle zafere gideceğine inanıyoruz. Bunun için toplantımızda bunun gerçekleşmesi için iktidar kaygılarının, partisel çıkarların bir kenar bırakılarak ulusal çıkarların esas alınması gerektiği yönünde görüşlerimizi karşılıklı paylaştık. Bu açıdan şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra Kürtlerin haklı davasının dört parça Kürdistan’da zafere ulaşması için üzerimize düşen ulusal görevlerimizi yerine getimekten geri durmayacağımızı belirtmek istiyorum” diye konuştu.

‘ULUSAL KONFERANSIN TOPLANMASINI TEMENNİ EDİYORUZ’

Demirtaş ise basın açıklamasında kendilerini sıcak karşılamalarından dolayı Tevgera Azadi Eş Başkanına teşekkürlerini sundu.

Üç gündür Güney Kürdistan’da yürüttükleri temasları hakkında da kısa bir bilgi veren Demirtaş şöyle konuştu: “Biz iki gün Hewler’de önemli ve yararlı temaslarda gerçekleştirdikten sonra bugün Süleymaniye’ye geldik. Buradaki ilk ziyaretimizi de YNK Genel Sekreteri ve Irak eski Çumhurbaşkanı Sayın Celal Talabani’ye yaptık. Sayın Talabini’yi daha sağlıklı gördük, bu bizi memnun etti.

İkinci ziyaretimizi Tevgera Azadi’ye gerçekleştirdik. Güney Kürdistan siyasetinde, siyasi partiler arasında yaşanan diyalog kopukluğunu bu görüşmemizde konuşma, bu konuda görüş alış verişinde bulunma fırsatı bulduk. Şunu da belirtmek isterimki Güney Kürdistan’da yaşanan bu sorunlar başta Kuzey Kürdistan olmak üzere, Rojava’daki halkımızın mücadelesini de olumsuz etkiliyor. Bu, Kürtlerin ulusal ittifakı açısından önemli bir eksikliktir. Tevgera Azadi de bu konuda son derece hasas olduklarını her fırsatta dile getiriyorlar. Biz de bir kez daha partilerimin sorunlarını kendi aralarında çözmesi gerektiğini belirtme fırsatı bulduk. Bu açıdan bu ziyaretler son derece olumlu geçti. İnanıyorum ki bu ziyaretlerimizi Kürt partileri arasındaki siyasi ittifkları güçlendirecektir. Bizim amacımız kardeşlerimiz arasında bir diyalog zemini yaratmaktır. Kuşkusuz buradaki siyaseti biz değil, buradaki partiler, hareketler belirleyeceklerdir. Biz bu kadar hassas olan dönemde bu tür sorunların bir an önce sonlanmasını ve mümkünse ulusal konferansın da bir an önce toplanmasını temenni ediyoruz. İnanıyorum ki herkes bu yönde bir çaba olacaktır ve bu da bir sonuç verecektir. Bu şekilde tüm arkadaşlarımıza, yoldaşlarımıza bu konuda verecekleri çabalar konusunda başarılar diliyorum ve kaç gündür bize gösterilen sıcak ve samimi ilgiye de teşekkür ediyorum.”

‘AMACIMIZ DİYALOG İÇİN KAPI ARALAMAK’

Basın açıkalmasında HDP milletvekili Osman Baydemir de kısa bir konuşma yaparak, sıcak karşılamadan dolayı tüm partilere teşekkürlerini sundu. Baydemir, Kürdistan’ın içinden geçtiği koşulların ve tarihsel aşamanın son derece zor ve tehlikelerle dolu olduğuna dikkat çekti.

Baydemir, Süleymaniye’ye geçmeden önce Hewler’de bölge başbakanıyla, KDP Başkanı Mesut Barzani’yle, değişik siyasi partilerle yararlı görüşmelerle yaptıklarını belirtti.

Güney Kürdistan’a gelişlerinin bir kaç amacı olduğunu belirterek, bunların başında da Kuzey ile Güney Kürdistan arasındaki ilişkileri gelitirmek olduğunu söyledi.

Güney Kürdistan partileri arasındaki ilişkilerin gelişmesine vesile olmak istediklerini de kaydeden Baydemir, “Bunun için Hewler’de yürüttüğümüz görüşmeler son derece olumlu karşılandı. İnanıyoruz ki, bu çalışmalarımız Süleymaniye’de Kürt partileri tarafından olumlu karşılanacaktır.

Biz HDP olarak elimizi Güney Kürdistan’da yaşanan sorunlara sokmak istemiyoruz. Bu bizim işimiz de değil. Ancak Kürt partileri arsındaki ilişki ve ittifak sorunları sadece Güney Kürdistan’ı etkilemiyor. Tüm Kürt halkının kaderini etki ediyor. Burada bir ittifak gelişirse inanıyoruz ki Kürdistan’ın dört parçasını etkileyecektir. Bundan dolayı tek isteğimiz ilişkilerin gelişmesi için kapıyı aralamaktır. Kapı aralanır ve partilerimizin dili ittifak diline döner ve bir masa etrafında bir araya gelişleri sağlanırsa, o zaman biz çekiliriz onlar kendi çalışmalarını yürütürler” şeklinde konuştu. 

...