HDP'li Dede'den iktidara çağrı: Teslim ol!

Adalet Nöbeti’ndeki aileleri ziyaret eden HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu'ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, “İktidara yapacağımız tek çağrı; ‘teslim ol’ çağrısıdır” dedi.

Hasta tutsak yakınlarının Van Barosu’nda başlattığı Adalet Nöbeti 8. gününde devam ediyor.
Nöbetteki ailelere ziyaretler de sürüyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu'ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, aileleri ziyaret etti.

 '2020 YILINDAN BERİ 59 HASTA TUTSAK YAŞAMINI YİTİRDİ'

Dede, 2020 yılından bugüne kadar 59 hasta tutsağın yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, nöbetin “yaşam nöbeti” olduğunu söyledi. Türkiye cezaevi tarihinin bir yönüyle işkencenin, yaşam hakkı ihlallerinin ve bir bütünen insan onuruna yaraşmayan bir yaşam biçiminin dayatıldığı merkezler olduğunu vurgulayan Dede, “Özellikle 2016 yılında darbeyi Allah’ın lütfu olarak gören siyasi iktidar, yine pandemi krizini de bahane ederek cezaevi yaşamını katlanamaz duruma getirdi. Hiçbir dönem cezaevinde yaşanan hak ihlalleri son 4-5 yıl içerisinde yaşanan düzeye ulaşmamıştı” dedi.
HDP’nin hukuk komisyonu olarak yaşanan hak ihlallerinin önüne geçilmesi için hukuki mücadele yürüttüklerini söyleyen Dede, özellikle cezaevlerinde yaşanan sorunların kamuoyu gündemine gelmesi ve siyasi iktidarın bu politikalarından vazgeçmesi için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini belirtti. Dede, “Dün yaşanan ölümler ve yine bir hafta önce Garibe arkadaşımızın adım adım intihara sürüklenmesi gibi ihlaller karşısında, bugüne kadar verilen mücadele ve yürütülen çabanın aslında ne kadar zayıf ve eksik kaldığını görmüş olduk. Bu yaşam nöbetine tüm muhalif, toplumsal kesimlerin güç katması ve destek vermesi gerekiyor. Siyasi iktidarın cezaevi politikalarını hem hukuki hem de siyasi olarak teşhir etmemiz gerekir” diye konuştu.

 'İKTİDARA SADECE TESLİM OL ÇAĞRISI YAPARIZ'

Cezaevlerinde işlenen suçların suç ortaklarının Adalet Bakanlığı ve siyasi iktidar olduğunu belirten Dede, “Onlara yapacağımız tek çağrı; ‘teslim ol’ çağrısıdır. Adalet bakanı derhal istifa etmeli, siyasi iktidar da bu duruma son vermelidir. Herkesi; bu ihlallere, infaz ertelemelerine, işkenceye, tutsakların binlerce kilometre uzaktaki cezaevlerine gönderilmesine, çıplak aramaya, sağlık hakkı ihlallerine ve bir bütenen tüm sosyal hakların kısıtlanmasına karşı ses vermeye çağırıyoruz” dedi.
Adalet nöbetindeki anneler ise yaşanan ihlaller son buluncaya kadar mücadelelerine devam edeceklerinin mesajını verdi.