HDP Sur İlçe Eşbaşkanı Yıldız’a 6 yıl 3 ay hapis

HDP Sur İlçe Eşbaşkanı Hatun Yıldız’a, Amed’e yargılandığı davada 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sur İlçe Eşbaşkanı Hatun Yıldız'a Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasında 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.  

Yıldız’ın hakkında telefon dinlemeleri, katıldığı taziyeler ve basın açıklamaları, gizli ve açık tanıkların beyanları gerekçesiyle “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla Amed'e karar duruşması görüldü. 

Duruşmaya Yıldız katılmazken, avukatı Yusuf Çakas hazır bulundu. 

Mahkeme, önceki celse 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar ceza istemiyle mahkemeye sunduğu mütalaayı tekrarladı.

‘BU DURUMLAR SİYASİ FAALİYET OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ’

Mütalaaya karşı savunma yapan avukat Yusuf Çakas, gizli tanığın “iftiracı” olduğunu belirterek, tanık beyanlarının çelişkili olduğuna dikkat çekti. Müvekkilinin siyasetçi kimliğiyle çalışmalar yürüttüğünü ve siyasetçi olduğunu kaydeden Yusuf, ayrıca müvekkilinin HDP Sur ilçe başkanlığını yaptığını aktardı. Yusuf, “Müvekkilimin 300 cenazeye katıldığı söyleniyor ancak dosyaya sadece 10 tanesi eklenmiş.  Bu durum siyasi faaliyetler olarak değerlendirilmelidir” diyerek beraat talebinde bulundu.

Verilen kısa aranın ardından mahkeme heyeti, Yıldız’ın “örgüt propagandası yapmak” suçundan beraatına, “örgüt üyesi olmak” suçundan ise 6 yıl 3 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi.