Hewlêr cezaevindeki Dağ ve Er, 40 gündür açlık grevinde

Hewlêr cezaevinde insanlık dışı muamelelere maruz kalan Mazlum Dağ ile Abdurrahman Er, 40 gündür açlık grevi eyleminde.

Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er, Kurdistan Bölgesi’nde 17 Temmuz 2019’da Türkiye’nin Hewlêr Başkonsolosluğu’nda çalışan MİT elamanı Osman Köse’nin öldürülmesinden sorumlu tutularak idam cezası almışlardı. 

Dağ ve Er, tutsak edildikleri günden bu yana ağır hak ihlallerine maruz kalıyor. Baskılar ve ihlallerin son bulması için bir çok kez açlık grevi eyleminde bulunan tutsaklar, son olarak 18 Mayıs’ta tek tip kıyafet dayatması başta olmak üzere devam eden ihlallere karşı yeniden açlık grevi eylemi başlattı.

Grev, 40 gündür devam ediyor. Tutsakların aileleri de cezaevinde artan baskıları kınayarak, Güney Kurdistan aydınlarına ve insan hakları derneklerine duyarlılık çağrısında bulundu.

Mazlum Dağ 23 Haziran’da ailesi ile yaptığı telefon görüşmesinde; durumlarının kötüleştiğini bildirdi. Ailesinden alınan bilgilere göre Dağ, cezaevi hastanesinde doktor ve ilaç olmadığını, 10 gündür kendilerini kimsenin ziyaret etmediğini aktardı. Dağ, Er’in 20 kilo, kendisinin ise 10 kilo kaybettiğini belirtti.

Dağ ve Er, cezaevindeki işkence ve kötü muamelelere karşı da 28 Eylül 2022’de açlık grevi başlatmış, taleplerinin kabul edilmesi üzerine grevi 14’üncü gününde sonlandırmıştı.

Her iki tutsak, 13 Şubat 2022’de de hak ihlallerine karşı ölüm orucu eylemine girmişti. Bu eylem, ihlallerin sona ereceği sözü verildikten sonra 9’uncu gününde sona ermişti.