Hewlêr’de iki tutsağın açlık grevi iki ayını doldurdu

Güney Kurdistan’ın Hewlêr kentinde KDP’nin tutukladığı Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er’in cezaevindeki insanlık dışı koşullara karşı başlattığı açlık grevi ikinci ayını doldurdu.

KDP tarafından rehin tutulan Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er'in, Hewlêr Cezaevi’nde hak ihlallerine karşı başlattığı açlık grevi sürüyor.

Tek tip elbise dayatmasına karşı 18 Mayıs’ta başlayan açlık grevi 60’ıncı gününe girdi. Talepleri hâlâ karşılanmadığı için eylem sürüyor.

Tutsaklar 23 Haziran’da aileleri ile telefon görüşmesinde sağlık durumlarının kötü olduğunu, hastanede doktor ve ilaç olmadığını ve 10 gündür kendilerini kimsenin ziyaret etmediğini belirtmişti. Görüşmede Er’in 20, Dağ’ın ise 10 kilo kaybettiği aktarılmıştı.

Dağ ve Er, Hewlêr’de 17 Temmuz 2019 tarihinde Türkiye’nin Hewlêr Başkonsolosluğu’nda görevli MİT elemanı Osman Köse’yi öldürmekle suçlandılar ancak adil bir yargılama yapılmadı. KCK ise her iki tutsağın MİT elemanına yönelik eylemle doğrudan ilgisinin olmadığını açıkladı.

KCK kısa bir süre önce yaptığı açıklamada MİT’in yerel işbirlikçilerine karşı bir operasyon gerçekleştirdiğini, operasyonda Yasin Ali Hıdır isimli bir casusun yakalandığını, bu şahsın KDP ve MİT tarafından Mazlum Dağ ile Abdurrahman Er’in cezaevinde katledilmesi için görevlendirildiğini bildirmişti.

KCK  Dağ ve Er'in MİT elemanının vurulması ile doğrudan ilgilerinin olmadığını da belirterek, "Mazlum Dağ ile Abdurrahman Er hakkında kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gerekmektedir, Hewlêr'de bir MİT mensubunun vurulmasıyla doğrudan bir ilişkileri yoktur ve bu eylemde yer almamışlardır, sadece eylemi gerçekleştiren arkadaşlara yardım etmişlerdir. Bu eylemi gerçekleştiren arkadaşlar ise şu an görevlerinin başında bulunuyorlar" demişti.