Hewlêr’de kendini yakan Mahmudi hayatını kaybetti

Güney Kürdistan’ın Hewlêr kentinde kötü yaşam koşullarını protesto etmek için BM ofisi önünde bedenini ateşe veren Doğu Kürdistanlı Behzad Mahmudi hayatını kaybetti.

Eski bir Doğu Kürdistan peşmergesi olan Mahmudi, hakkındaki idam kararı nedeniyle Güney Kürdistan’a sığınmak zorunda kalmıştı.

25 yaşındaki Mahmudi, 18 Mayıs’ta Birleşmiş Milletler (BM) Hewlêr Ofisi’ne giderek yardım talebinde bulunmuştu.

Talebi yanıtsız bırakılan Mahmudî, hem Hewlêr hükümeti hem de BM’yi protesto etmek için, eylemini takip eden gazetecilerin kameraları önünde üzerine benzin dökerek kendisini yakmıştı.

Ağır yaralı olarak Hewlêr Emergency Hastanesi’ne kaldırılan Mahmudi, 6 gün yoğun bakımda tedavi altında kaldıktan sonra, 24 Mayıs sabahı hayatını kaybetti.

AÇLIĞA TERK EDİLMİŞ, HİÇBİR YARDIM YAPILMAMIŞTI

Mahmudi, bedenini ateşe vermeden önce kameralar önünde “Siyasi faaliyetim nedeniyle yaşadığım gibi mi yaşamamız gerekiyor? Bu hayat mı? Dört yıldır evsiz köpekler gibi yaşıyoruz” demişti.

Mahmudi, “İran'a dönersem idam edileceğim. Burada artık halka açık parklar, camiler veya inşaat halindeki evler dışında sığınağımız yok” diye eklemişti.

Bokan kenti nüfusuna kayıtlı olan Mahmudi, 2017 yılında BM’ye siyasi statü elde etmek için başvuruda bulunmuştu. Mahmudi, KDP’nin Kürt mültecileri açlığa terk ettiğini, BM’nin ise yardım taleplerini karşılamadığını söylemişti.