Hewler’den Bağdat’a yeni bir heyet

Güney Kürdistan'dan bir heyet, Bağdat'ta giderek, sınır kapıları ve havaalanlarının uluslararası uçuşa açılması konularını görüştü.

Referandumdan sonra bölgesel hükümet tarafından defalarca açıklamalar yapılmasına rağmen resmi görüşmelere ilişkin bir adım atmayan bugün Hewler’den yeni bir heyet Bağdat’a giderek Irak İçişleri Bakanı ile havaalanlarının uluslararası uçuşa açılması ve sınır kapıları sorunun görüştü. Görüşmeden sonra Irak İçişleri Bakanı Irak güçlerinin tüm sınır kapılarına yerleşmesi konusunda anlaştıklarını söyledi.

Irak merkezi hükümeti ile bölgesel yönetim arasında referandum ve Irak’ın başta Kerkük olmak üzere tartışmalı bölgeleri işgal etmesinden sonra iki yönetim arasında başlayan ilişkisizlik devam ediyor. Daha önce bölgesel yönetim tarafından defalarca müzakerelerin başlaması için yapılan çağrılar Irak merkezi hükümeti tarafından cevapsız kaldı. Buna rağmen partiler, parti başkanları ile görüşmeler yapmak için çeşitli heyetler Bağdat’a gitti.

Ancak yapılan görüşmelerden hiçbir sonuç elde edilmedi. Bugün Bölgesel Yönetim İçişleri Bakanı Kerim Sincari başkanlığında bir heyet Irak İçişleri Bakanı Muhammed Kasım El Araci ile havaalanlarının açılması ve sınır kapıları sorunun görüşmek için Bağdat’a gitti.

Kerim Sincari yönetimindeki heyet ile Irak İçişleri Bakanı arasında bir görüşme gerçekleştiği belirtildi.

Görüşmeden sonra Irak İçişleri Bakanı M. Kasım El Araci bir açıklama yaptı. Araci yaptıkları görüşmenin olumlu geçtiğini belirterek, "Irak güçlerinin tüm sınır kapılarına dağılmasına ilişkin anlaşmaya vardık" dedi.

Havayollarını teslim etme sürecine başlayacaklarını vurgulayan Araci şunları söyledi: “Böylelikle Irak Anayasası uygulanmış olur. Federal yönetimin sınırlarının kontrolü, havayolları ve petrol rafinerileri dışında bölgesel yönetim ile bir sorunumuz yok. Irak Anayasası’nın 122. maddesi petrolün Irak halkına ait olduğunu belirtiyor. Irak Anayasası çerçevesinde yeni bir sayfaya açmaya hazırız."