Hezex’in en iyi eylemcisi Nûda

PKK ruhu ile son nefesine kadar mücadele etti Heval Nûda. Hiçbir güç onun ve yoldaşlarının Hezex’te ortaya koyduğu mücadeleyi yok edemez.

İnsan, doğası gereği duyguludur. Bu duygulardır toplumu var eden ve her bir bireyi diğer bireyden ayıran. Kendini halkına adayan direnişçilerde ise bu duygulara ayrı bir anlam yüklenmektedir. Her bir duygu bilinçle yoğrularak mücadeleye dönüşür.

Direnişçilerde olmazsa olmaz dediğimiz en belirgin özelliklerden bir tanesi sorumluluktur. Kendini halkına karşı, yoldaşlarına karşı, mücadelesine karşı sorumlu hisseder ve sorumluluk bilinci ile düşmanın tankına, topuna, tüfeğine vb. karşı korkusuzca savaşır.

Sorumluluk duygusu dağda nasılsa şehirde öyledir ya da mücadelenin gerektirdiği herhangi bir mekanda da aynıdır, değişmez.

Öz yönetim direnişlerinde Hezex’te (İdil) mücadele yürüten Nûda arkadaş da büyük bir sorumluluk bilinci ile düşmana karşı savaşanlardandı. Heval Nûda Amedliydi. İçten ve samimi yaklaşımları, esprili üslubu ile ortama huzur verir, dur durak bilmeden çalışan yapısı ile herkesi harekete geçirirdi.

Heval Nûda’nın bulunduğu ortamda kimsenin işsiz kalması mümkün değildi. Hep bir şey bulur, hepimizi görevlendirirdi.  Yoldaşlarına karşı hassas, her yoldaşına güç olabilme ölçüsü ile yaklaşım sergileyen Nûda'ya hayır demek hiçbirimiz için mümkün değildi. Onunla paylaşımda bulunmak huzur deryasında yüzmek gibiydi. Sıcaklığı insanın yüreğini ısıtır, dürüstlüğü insanı rahatlatırdı.

Hezex’in en iyi eylemcisiydi. Bundan dolayı nerede olacağı hep tartışma konusu oluyordu. Çünkü herkes Nûda arkadaşı kendi mahallesine istiyordu. Sadece Hezex’teki arkadaşlar değil Kerboran’daki (Dargeçit) arkadaşlar da Nûda'yı istiyordu. Heval Nûda düşmana darbe vurmadan durmazdı. "Başarılı bir eylem, başarılı bir keşifle olur" derdi.

Turgut Özal Mahallesinde düşmana karşı etkili eylemler gerçekleştirdi ve ihtiyaçlardan kaynaklı yeni mahalleye düzenlemesi oldu. Heval Nûda sempatik yaklaşımları ile Yeni Mahalledeki arkadaşların sevgisini de kısa zamanda kazandı. Yeni Mahalleye gider gitmez iki cümlesinden bir tanesi "eylem yapalım, düşmana darbe vuralım" demesiydi. Canlılığı, akışkanlığı yeni katılmış genç arkadaşları da etkiliyordu.

Yeni Mahalledeki ilk eylemin sonucunda Nûda arkadaş düşmanın yüreğine korku salmıştı. Eylemin sonuçlarından ziyade düşmanın duyduğu korku onu daha çok mutlu ediyordu. Düşman hemen takviye istedi ve sabaha kadar ağır silahlarla mahalleyi vurdu. Amacı halkı korkutmaktı fakat Nûda arkadaşın yaptığı eylemde korkan düşmandı. Çünkü halk eylemden güç almış, "PKK halktır, halk burada" sloganı ile sokakları inletiyordu.

PKK ruhu ile son nefesine kadar mücadele etti Heval Nûda. Hiçbir güç onun ve yoldaşlarının Hezex’te ortaya koyduğu mücadeleyi yok edemez.

Hezex’in her evinde, her sokağında Nûdaların gülüşü, samimiyeti, saygısı, sevgisi, mücadelesi dilden dile dolaşıyor. Yarattığı ruhla bugün Hezex halkı düşmana karşı boyun eğmiyor.