HPG, 2 şehidi saygıyla andı

Şehit 2 gerillayı anan HPG, “Dîdar ve Derya yoldaşlarımız, mücadeleleriyle olduğu kadar şehadetleriyle de her zaman biz yoldaşlarının önünü aydınlatan meşale olacaklar” dedi.

ŞEHİT AÇIKLAMA

HPG Basın İrtibat Merkezi açıklaması şöyle:

13 Aralık 2018 günü Medya Savunma Alanları’nda gerçekleşen düşman saldırısında Dîdar ve Derya yoldaşlarımız şehadete ulaştılar.

Apocu hareketin fedailik çizgisinde tereddütsüz yürüyen Dîdar ve Derya yoldaşlarımız, soluksuz mücadeleleri ile PKK ve PAJK çizgisinin militanlığını yaparak sorumluluklarını yerine getirmek için her anlarını halkımıza adadılar. Düşman saldırılarının yoğun olduğu bir dönemde en ön saflarda yer almak için öneride bulunan yoldaşlarımız, dönemin ruhuna denk bir duruş ve katılımın sahibi oldular. Amansız ve soluksuz devrimci yaşamları boyunca kendini zafere kilitleyen kişilikleri ve özgürlüğe olan derin bağlılıkları ile tüm yoldaşlarına örnek olmayı başardılar. Başarılı YJA Star gerillaları olarak kadın kurtuluş ideolojisinin yaşamsallaşması için üstün bir emek veren Dîdar ve Derya yoldaşlarımız, Rêber Apo’dan edindikleri sarsılmaz irade ile düşmanın her türlü saldırılarını boşa çıkardılar. Kuşandıkları fedai ruhla son nefeslerine kadar özgür yaşam idealine bağlı kalan Dîdar ve Derya yoldaşlarımız örnek birer YJA Star gerillası oldular. Özgür kadın çizgisindeki ısrarlı duruşları ve düşmana olan derin öfkeleri ile zafer gerillacılığını kendilerinde yaratan Dîdar ve Derya yoldaşlarımız, mücadeleleriyle olduğu kadar şehadetleriyle de her zaman biz yoldaşlarının önünü aydınlatan meşale olacaklar.

Özgürlük mücadelemizin Apocu fedai militanları Dîdar ve Derya yoldaşlarımızı mücadelemize kazandıran değerli aileleri başta olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyor, şehitlerimizin anılarını mücadelemizde yaşatacağımızın sözünü tekrarlıyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Dîdar Jînda
Adı Soyadı: Zekiye Akın
Doğum Yeri: Colemêrg
Anne – Baba Adı: Burcu – Naif
Şehadet Tarihi ve Yeri: 13 Aralık 2018 / Medya Savunma Alanları

 

Kod Adı: Derya Botan
Adı Soyadı: Melek Paksa
Doğum Yeri: Cizîr
Anne – Baba Adı: Xezal – Osman
Şehadet Tarihi ve Yeri: 13 Aralık 2018 / Medya Savunma Alanları

 

DÎDAR JÎNDA

Dîdar yoldaşımız yurtseverliği ve düşmana karşı direngenliği ile tanınan Colemêrg’te yurtsever bir ailede yaşama gözlerini açtı. Kürtlük bilincinin hakim olduğu ve Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ne yoğun katılımların olduğu bir ortamda yetişen yoldaşımız, her zaman öz değerlerine bağlı bir birey oldu. Derin Kürt kültürü ve geleneklerine göre şekillenen yoldaşımız, erken yaşta Partimiz PKK’ye sempati besledi. Sistemin asimilasyon yuvaları olan okullara hiç gitmeyerek özündeki sadeliği her zaman korudu. İşgalci TC devletinin yurtsever halkımıza dayattığı asimilasyon ve soykırım politikalarını gören Dîdar yoldaşımız, işgalci ve sömürgeci devlete karşı öfke sahibi oldu. Erken yaşlarda devletin yaptığı zulme tanık olması ve yaşanan gerilla şehadetlerinden etkilenerek derin sorgulamalar yaşadı. Faşist TC devletinin hiçbir uygulamasını içine sindiremeyerek her zaman bir arayış içerisinde oldu. Onurlu her Kürt genci gibi düşmana karşı öfkesini bileyen ve arayışlarına cevap olacak tek yerin özgürlük mücadelesi safları olduğunun farkına varan yoldaşımız, yerel düzeyde bazı çalışmalarda yer almak istedi. Yaşanan savaş ve gördüğü haksızlığa karşı sessiz kalmayı kabul etmeyerek yurtsever devrimci gençlik çalışmalarında yer alma kararı verdi. Çalışmalara büyük bir ciddiyet ve hassasiyetle katılarak önemli başarılar elde etti. Çalışmalardayken Partimizin kadın özgürlük paradigmasına karşı hayranlık duyarak her geçen gün arayışlarını derinleştirdi. Toplumdaki kadın ile gerilla saflarında mücadelemize öncülük eden kadın gerillalar arasındaki farkı anlamaya başlayan Dîdar yoldaşımız, özgür bir yaşamın ancak Kurdistan dağlarında mümkün olabileceğine kanaat getirdi. Partimizin başlattığı Devrimci Halk Savaşı sürecinde yaşanan kahramanlıklara tanık olan yoldaşımız, her ne kadar devrimci çalışmaların içerisinde olsa da vicdani olarak kendin yeterli görmedi. Bunun üzerine üç yıl yürüttüğü yurtsever, devrimci gençlik çalışmalarından sonra mücadelesini büyüterek gerilla saflarına katılım kararı verdi. Bu temelde arayışlarına cevap olacak tek yerin gerilla safları olduğunun bilincinde olarak yüzünü Kurdistan dağlarına döndü.

2013 yılında Bakurê Kurdistan üzerinde Hareketimize katılan Dîdar yoldaşımız, kısa bir süre Bakur alanında kaldıktan sonra yeni savaşçı eğitimi almak için Medya Savunma Alanları’na geçti. Gerilla ile karşılaştığı ilk andan itibaren gerillanın yoldaşlık ilişkilerinden büyük güç aldı. Sistemdeki çıkar ilişkilerinin aksine ortak bir yaşam ve amaç için mücadele eden gerillanın her davranışından etkilendi. Yeni savaşçı eğitimlerinde gördüğü derslerle birlikte kişiliğinde köklü değişimler yapmak istedi. Özellikle kadın özgürlük tarihi ve Parti tarihi derslerinde derin yoğunlaşmalar yaşadı. Mücadele tarihimizde yaşanan kahramanlıkları ve kadın ordulaşmasında yaşanan destanları okudukça mücadele azmini büyüttü. Yeni bir savaşçı olmasına rağmen sürecin beklentilerine cevap olmak istemesi ve derin yoğunlaşmaları nedeniyle yoldaşlarının takdirini kazandı. Başarılı bir şekilde eğitimini tamamladıktan sonra Medya Savunma Alanları’nın farklı bölgelerinde pratik çalışmalara dahil oldu. İlk pratik tecrübelerini kazanan Dîdar yoldaşımız, yaşamdaki moralli ve istekli katılımı ile en zorlu görevleri tereddütsüzce yerine getirdi. Eğitimlerde öğrendiklerine yaşamda uygulamak isteyen ve başarılı bir YJA Star gerillası olmayı hedefleyen yoldaşımız, PKK ve PAJK çizgisindeki net duruşu ile örnek bir militan oldu. Yaşamın her anına eğitimi sığdıran ve yoldaşlarının gelişimi için de emek veren duruşu ile saygın bir gerilla olarak mücadele tarihimize adını yazdırdı. Askeri yetkinlik kazanmayı hedefleyen ve dönem taktiklerini uygulamak isteyen yoldaşımız, düşmana büyük darbe vurma arayışını her zaman canlı tuttu. Dîdar yoldaşımız, özgür kadın çizgisinin sarsılmaz bir savunucusu olarak şehit yoldaşlarının mücadelesini büyütmeyi amaçladı. Dürüst, sade ve kadın kurtuluş ideolojisindeki keskinliği ile en olmaz denilen görevlere kendini önererek dönemin ruhuna göre bir katılımın sahibi oldu.

13 Aralık 2018 günü Medya Savunma Alanları’na yönelik gerçekleşen düşman saldırısında şehadete ulaşan Dîdar yoldaşımız, sadeliği, samimi yoldaşlığı ve düşmana darbe vurmadaki kararlılığı ile ardında zengin bir mücadele mirası bıraktı. Başarılı bir YJA Star militan olan yoldaşımızın anısını her zaman yaşatacağımızın sözünü yineliyoruz.

 

DERYA BOTAN

Serhildanlarıyla zulme başkaldıran ve Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ne binlerce evladını veren Botan halkımızın yiğit evladı Derya yoldaşımız, Cizîra Botan’da yaşama gözlerini açtı. Sistemin tüm kirli politikalarına karşı duyarlı olan ve tarihinde kahramanlıklar barındıran bir ortamda yetişen Derya yoldaşımız, geleneklerine göre bir karakter kazandı. Daha çocukluk yıllarında dinlediği gerilla hikayelerinden etkilendi. Ailesinin yurtsever olması ve yakın çevresinden gerilla saflarına katılımların olması nedeniyle Hareketimize derin bir sempati besledi. Sekiz yıl sistemin asimilasyon okullarında okuyan yoldaşımız, anadili konusunda her zaman reflekslerini canlı tuttu. İşgalci TC devletinin tek ulus ve tek dil üzerine kurulu eğitim sistemine karşı anadilini konuşmaması yoldaşımızın öfkesinin büyümesine neden oldu. Faşist Türk devletinin halkımıza yaptığı zulmü gördükçe arayışlarına cevap bulmak için derin sorgulamalar yaşadı. Okul yıllarında yaşadıkları ve işgalci devletin yaptığı haksızlıklara karşı her zaman bir çıkış yolu aradı. Ailesinin geçimine katkı sunmak için mevsimlik işçi olarak farklı yerlerde çalıştı. Halkımızın emeğinin nasıl sömürüldüğünün ve sistemin bilinçli olarak Kurdistan’ın zengin toprakların gelişimini engellediğinin farkına vardı. Emekle kazandığı her değerin kutsallığını bilerek hareket etti. Gençlik yıllarına birçok şeyi sığdıran yoldaşımız en son Cizîr Özyönetim Direnişi’ne tanık oldu. Halkımızın kendisini yönetme talebine karşı faşist TC devletinin katliamlarla cevap vermesi Derya yoldaşımız gerilla saflarına katılımı için son nokta oldu. Özyönetim Direnişi’nde Cizîr’de bodrumlarda canlı canlı yakılan insanlarımızın intikamını almaya yemin etti. Devletinin tüm zulmüne ve bir kadın olarak yaşadığı çelişkilere cevap olacak tek yerin Kurdistan Özgürlük Mücadelesi safları olduğunun bilincinde olarak 2015 yılında yüzünü dağlara döndü.  

Halkımıza dayatılan inkar ve imha politikalarına karşı mücadele etmemin donanımlı bir gerilla olmaktan geçtiğini bilen Derya yoldaşımız, katıldığı yeni savaşçı eğitimlerinde gördüğü derslerle daha önce yaşadığı çelişkilere cevap buldu. Medya Savunma Alanları’nda güçlü ve zorlu bir eğitim alarak gerilla yaşamına kısa sürede motive oldu. Gerilla katılarak tarihi bir misyon üstlendiğinin farkında olarak hareket etti. Başarılı bir şekilde eğitimini tamamladıktan sonra Medya Savunma Alanları’nın farklı bölgelerinde devrim çalışmalarına dahi oldu. Birçok çalışmada yer alan Derya yoldaşımız, fedakarlığı ile tüm yoldaşlarına örnek bir militan olmayı başardı. Düşmana karşı olan öfkesini her geçen gün bileyen yoldaşımız, uzman bir gerilla olarak sürece cevap olabileceğinin farkında oldu. Bu nedenle uzmanlık eğitimlerine geçme önerisinde bulundu. Büyük bir kararlılık ve iddia ile uzmanlaşma eğitimlerine dahil olan yoldaşımız, hem askeri hem de ideolojik anlamda derin yoğunlaşmalar yaşadı. İşgalci TC ordusunun Medya Savunma Alanları’na dönük başlattığı operasyonlara karşı askeri yetkinlik ve ideolojik donanım kazanmış bir gerilla olarak en zorlu şartlara kendini hazırladı. Okuduğu Parti materyallerinden çıkardığı sonuçları yoldaşları ile paylaşarak bulunduğu her yeri eğitim alanına dönüştürdü. Özellikle kadın ordulaşması ve Jineoloji derslerinde derin yoğunlaşmalar yaşayan Derya yoldaşımız, başarılı bir YJA Star gerillası olarak eğitimini tamamladı. Eğitimlerde aldıklarını yaşamda pratikleştirmek için yoğun bir çaba içerisine giren yoldaşımız üstlendiği tüm görevleri layıkıyla yerine getirdi. Şehit yoldaşlarına layık olma bilinci ile hareket ederek savaşın yoğun olduğu alanlara geçme önerisinde bulundu. Moralli, emekçi yapısıyla tanınan ve YJA Star kimliğinin gereklerini yerine getiren Derya yoldaşımız, mücadelesiyle her zaman değer yaratan yoldaşlarımızdan oldu. Dönem taktiklerini uygulamadaki uzmanlığı ve ısrarı ile örnek bir Apocu kadın militan oldu.

Başarılı bir YJA Star militanı olan Derya yoldaşımız tereddütsüz katılımı, kadın özgürlük çizgisindeki yoğunlaşmaları, şehitlere olan bağlılığı, mütevazı ve olgun kişiliği sayesinde mücadele tarihimizde silinmez bir yer edindi. 13 Aralık 2018 günü Medya Savunma Alanları gerçekleşen düşman saldırısında şehitler kervanına katılan Derya yoldaşımızın birlere devrettiği mücadeleyi zafere taşıyacağımızın sözünü tekrarlıyor anısı yaşatacağımızı belirtiyoruz.”