HPG: Welat yoldaş PKK-PAJK çizgisinin yılmaz bir militanıydı

HPG'nin açıklamasında, işgalci Türk ordusunun saldırısı sonucu 8 Aralık'ta şehit düşen Welat Arjîn Tolhildan’ın (Emine Ekmez) kadın özgürlük çizgisindeki tereddütsüz duruşu, sade ve mütevazı yaşamı ile tüm yoldaşlarının yüreğinde taht kurduğu kaydedildi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, 8 Aralık günü şehit düşen Welat Arjîn Tolhildan’ın (Emine Ekmez)’in kimlik bilgilerini açıkladı.  

Açıklamada, “8 Aralık 2023 günü Metîna bölgesine yönelik gerçekleşen düşman saldırısında değerli Apocu militan Welat Arjîn Tolhildan yoldaşımız şehadete ulaştı” bilgisi paylaşılırken, “Sahip olduğu özgürlük tutkusuyla geldiği Kurdistan dağlarında edindiği Apocu felsefeyle kanatlanan ve hep yüksekte seyreden bir mücadelenin sahibi olan Welat yoldaşımız, özgürlük değerlerine olan bağlılığı ile tüm yoldaşlarının örnek aldığı bir PAJK militanı oldu. Her zaman mücadelesini büyütmeyi amaçlayarak Önderliğimizin fiziki özgürlüğünü sağlamayı ilke edinen yoldaşımız, verdiği kutsal emekle yaşamda örnek bir militan haline geldi. Kadın özgürlük çizgisindeki tereddütsüz duruşu, sade ve mütevazı yaşamı ile tüm yoldaşlarının yüreğinde taht kuran Welat yoldaşımız, fedakarlığı ile yoldaşlarının gösterdiği derin saygı ve sevgiye layık oldu.

Welat yoldaşımız gibi yiğit bir Kürt kadınını yetiştiren başta değerli ailesi olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyor, Welat yoldaş şahsında şehitlerimize verdiğimiz “Özgür Önderlik, Özgür Kurdistan” sözümüzü bir kez daha yineliyoruz” denildi.

Welat Arjîn Tolhildan’ın kimlik bilgilerinin paylaşıldığı açıklamada, mücadelesine ilişkin şu ifadeler kaydedildi:

Kod Adı: Welat Arjîn Tolhildan
Adı Soyadı: Emine Ekmez
Doğum Yeri: Amed
Anne – Baba Adı: Adalet – Mehmet Nazif
Şehadet Tarihi ve Yeri: 8 Aralık 2023 / Metîna

Welat Arjîn Tolhildan – Emine Ekmez

PKK-PAJK ÇİZGİSİNİN YILMAZ BİR MİLİTANI

“Welat yoldaşımız, Amed Farqîn’de yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Ailesinin ve yaşadığı çevrenin yurtsever olması ve mücadelemizin en yoğun yaşandığı Amed’de doğup büyümesi nedeniyle partimiz PKK’yi erkenden tanıdı. Her Kürt kadını ve genci gibi düşman gerçekliğini, düşmanın soykırımcı uygulamalarından tanıyan yoldaşımız, küçük yaştan itibaren çelişkiler yaşadı. Bir Kürt olarak farklı bir dili öğrenme ve bu dil ile eğitim görme zorunluluğu, çelişkilerinin daha da artmasına neden oldu. Yine düşmanın hak ve özgürlük mücadelesi veren halkımıza yönelik baskı uygulaması ve katliamlar gerçekleştirmesi, Welat yoldaşımızın düşman gerçekliğini daha iyi kavramasına ve bilince çıkarmasına yol açtı. Bu nedenle düşmana karşı büyük bir öfke duyarken, bu düşman gerçekliği ile mücadele eden ve halkımızın özgürlüğü için fedailik çizgisinde savaşan partimiz PKK ve gerillasına karşı büyük bir sempati ve sevgi besledi. Bir kadın olarak da devletin ve toplumun kadına bakışını hep sorunlu gören yoldaşımız, hiçbir zaman toplumun kadına biçtiği geleneksel kalıpları kabul etmedi, hep sorguladı. Bu anlamda kadın özgürlüğüne ilgisi ve arayışları erkenden başlayan Welat yoldaşımız, Rêber Apo’nun kadın özgürlüğüne dair çarpıcı belirlemelerini okuduktan sonra yaşadığı çelişkilerin cevabını büyük oranda aldı.

Rêber Apo’nun düşüncelerinden aldığı güçle özgürlüğünü sağlamak için mücadele etmesi gerektiği gerçekliğini bilince çıkaran yoldaşımız, üniversiteye gittiği süreçlerde yurtsever gençlik çalışmalarına katıldı. Gençlik çalışmaları sürecinde mücadele gerçekliğimizi daha fazla bilince çıkardı ve her geçen gün daha aktif bir katılım sergiledi. Bir yandan mücadele ederken kendisini ideolojik olarak da sürekli geliştirdi. Gençlik çalışmalarında bir süre daha yer aldıktan sonra toplumsal ve basın çalışmalarına geçen Welat yoldaşımız, mücadele temposunu bu süreçte daha da büyüttü. Halkımızın özgürlüğünü sağlamanın ancak öncü kadrolarla mümkün olduğunun bilincinde olan yoldaşımız, her zaman bu iddia ve kararlılıkla mücadele etti. Halkımızın özgürlüğü için mücadele ettiği süreçlerde düşman tarafından iki defa gözaltına alındı. Düşmanın baskı ve sindirme politikalarına karşı her defasında gereken duruşu göstererek ve mücadelesini büyüterek cevap verdi. Başta Sûr olmak üzere Kurdistan’ın birçok il ve ilçesinde geliştirilen tarihi Özyönetim Direnişlerinden etkilenen Welat yoldaşımız, düşmanın halkımıza yönelik katliamlarına karşı da büyük bir öfke duydu. Düşmandan yaptığı katliamların hesabını sormayı bir borç bilen yoldaşımız, mücadelesini büyütmenin arayışına girdi. Aynı zamanda halkımızın özgürlüğü için canlarını siper eden şehitlerimizin anısını yaşatmanın da mücadeleden geçtiğinin bilincinde olan yoldaşımız, en etkili mücadele yürüteceği alan olan Kurdistan dağlarını görerek gerilla saflarına katılma kararı aldı. Okuduğu üniversiteyi bitirerek 2016 yılında yüzünü Kurdistan dağlarına çeviren yoldaşımız, Amed’den gerilla saflarına katıldı.

EMEKLE ÖRÜLMÜŞ BİR MÜCADELE VERDİ

Welat yoldaşımız bir süre Amed bölgesinde gerillacılık yaptıktan sonra Medya Savunma Alanları’na geçti. Burada yeni savaşçılar eğitimi aldı. Gerilla ve dağ yaşamının tüm ayrıntılarını öğrenerek, yaşama coşkulu bir şekilde katıldı. Bilinçli bir katılım gerçekleştiren Welat yoldaşımız, Rêber Apo felsefesinde derinleşmeyi ve Apocu bir kişiliğe ulaşmayı temel önceliği haline getirdi. Sistemde iki üniversiteye giden yoldaşımız, gerilla saflarında aldığı eğitimlerle üniversite eğitimini kat be kat aşan bir birikime ulaştı. Aldığı tüm eğitimleri içselleştiren ve anında pratikleştiren Welat yoldaşımız, kısa sürede kişiliğinde önemli değişimler yarattı. Kadın Özgürlük İdeolojisini anlamaya ve özgür bir kadın olmaya büyük özen gösteren yoldaşımız, bu konuyla ilgili Önderlik çözümlemeleri ve savunmaları üzerinde derinleşti. Kadın öncülüğünün özgürlük ilkelerindeki duruşla bağlantılı olduğunu bilince çıkaran yoldaşımız, bu konuda tavizsiz ve tereddütsüz bir yürüyüşün sahibi oldu. Aldığı eğitimlerle ve yaşadığı yoğunlaşmalarla yetkin bir YJA Star savaşçısı ve PAJK militanı olan Welat yoldaşımız, bir süre Komalên Ciwan çalışmalarında yer aldı. Daha önce yer aldığı bu çalışmada tecrübeleriyle Kürt kadın ve gençlerinin örgütlenmesinde ve özgürlük mücadelesine katılmalarında önemli bir emeğin sahibi oldu. Daha sonra farklı alan ve çalışmalarda yer alan Welat yoldaşımız, bulunduğu her alanda militanca duruşu, güçlü yoldaşlığı, fedakarlığı ve özgürlük değerlerimize olan sarsılmaz bağlılığıyla yoldaşlarının saygısını kazandı. Güçlü ve zeki kişiliği sayesinde yer aldığı çalışmada kısa sürede uzmanlaşan yoldaşımız, her zaman hedeflerini büyüttü. Önderliğimizin fiziki özgürlüğünü ve halkımızın özgürlük hayallerini sağlamadan kendisini başarılı saymayacağını ifade eden yoldaşımız, bu hedeflerine ulaşmak için özverili ve emekle örülmüş bir mücadele verdi. 

KADIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE ISRARCIYDI

Medya Savunma Alanları’na yönelik düşman saldırılarının başladığı 2021 yılında savaşın en yoğun yaşandığı alanlara gitmek isteyen ve bunda ısrarcı olan yoldaşımız, Metîna bölgesine geçerek oradaki tarihi direnişe dahil oldu. Düşman saldırılarına karşı ancak yeni dönem gerilla taktikleriyle etkili bir mücadelenin verilebileceğine kanaat getiren yoldaşımız, bu amaçla kendisini her geçen gün eğiterek profesyonel bir gerilla oldu. Metîna bölgesinde birçok alanda çalışmalara dahil olan yoldaşımız, emekçi ve fedakarlığı ile yoldaşlarına örnek oldu. Düşmanın Metîna’ya yönelik saldırılarına karşı savaş tünellerinde direnen yoldaşlarının yükünü hafifletmek için arayış içinde olan Welat yoldaşımız, bölgede geliştirilen birçok eylemde yer alarak yoldaşlarına yardım etti. Savaş tünellerinde direnen yoldaşlarını her an hisseden yoldaşımız, onların mücadelesine layık olabilmek için daha yüksek bir tempo ile çalışmalara katıldı. Dürüst, sade, emekçi ve kadın özgürlüğündeki ısrarcı kişiliği ile PKK-PAJK çizgisinin yılmaz bir militanı olan Welat yoldaşımız, 8 Aralık 2023 günü Metîna bölgesine yönelik gerçekleşen düşman saldırısında şehadete ulaşarak mücadelesini zirvede tamamlamayı başardı.

Bizlere unutulmayacak değerli anılar bırakan ve mutlaka başarılması gereken önemli devrim görevleri devreden Welat yoldaşımızın hayallerini mutlaka gerçekleştireceğimizin sözünü veriyoruz.”