'Irak ordusu Şengal'in huzurunu bozuyor'

Irak hükümetinin Şengal'e yönelik baskı politikaları devam ediyor. Şengal'de yaşayan halk, Irak ordusunun şehirdeki varlığının Şengal'in huzurunu bozduğunu söyledi.

Irak ordusunun son dönemlerde Şengal'deki yoğun askeri hareketliliğinin yarattığı gerginlik devam ediyor. Irak ordusunun farklı bahanelerle Şengal'deki asker yığınağını arttırmasına Şengal halkı tepki gösterdi. Şengalli yurttaşlar, ordunun bir an önce çekilmesini istedi. 

Şengal'in Xanesorê köyünden olan Şêx Celal, ordunun şehir merkezine, köylere ve halkın evlerine, dükkanlarına girdiğini belirterek, "Xanesor, Sinûn ya da Şengal merkezinde halkın yaşam alanlarının olduğu yerde ordu olursa kimsenin huzuru kalmaz. Irak'ta en huzurlu yer Şengal'di. Irak ordusu son günlerde çok büyük bir askeri yığınak yaptı. Sorduğumuzda güvenlik nedeniyle geldik, diyorlar. 
Şengal zaten huzurlu bir yerdi, Şengal'in savunma gücü, askeri gücü var, onlar güvenliğimizi sağlıyor. Bu savunma güçlerinde yer alanların hepsi de Şengal'in çocuklarıdır. Şengal halkı onları tanıyor, onlar da Şengal halkını tanıyor. Ordunun buraya gelme amacı Êzidî gençlerini tutuklamaktır" diye konuştu. 

NEDEN ÊZİDÎ GENÇLERİNİ TUTUKLUYORLAR?

3 Şengalli gencin tutuklanmasına da tepki gösteren Şêx Celal, gençlerin bir an önce serbest bırakılması gerektiğini söyledi. 'Neden Êzidî gençlerini tutukluyorlar? Onların hiçbir suçu yok diyen" Şêx Celal, "Bir taraftan gençlerimizi tutukluyorlar, bir taraftan katlediyorlar, şehit düşürüyorlar. Bu saldırılar birbiri ile bağlantılıdır. Başûr'da kampta kalan şehit ailelerinin taziye çadırı açmasına dahi izin vermediler. Her insanın, hayatını kaybeden yakını için taziye çadırı açmaya hakkı var" dedi. 

ŞENGAL ASAYİŞİ ZATEN GÜVENLİĞİMİZİ SAĞLIYOR

Şengalli Bahoz Xanesor de, Êzidî halkına yönelik saldırı ve tehditlere dikkat çekti.

Saldırıların amacının Êzidî halkını yok etmek olduğunu vurgulayan Bahoz Xanesor, Şengal'e yönelik yapılan saldırılardan Irak Başbakanı Mustafa Kazimi hükümetinin sorumlu olduğunu belirterek, "Êzidî gençlerinden ve halkından tek isteğimiz Şengal'i birlikte korumak. Êzidîxan Asayiş gücü ile birlikte olmalıyız. Irak ordusu güvenlik bahanesi ile Şengal savunma güçlerine sürekli baskı yapıyor. Bölgeyi savunmak için birbirimize destek olmalıyız. Êzidî toplumu Şengal'e sahip çıkmalıdır" ifadelerini kullandı.