'Irak ordusunun Êzidîleri koruyamadığını bir kez daha gördük'

Türk devletinin Şengal, Maxmur ve Rojava'ya yönelik saldırılarına tepki gösteren Şengalli Dayê Şemê ve Naiyf Şangalî, Irak ordusunun Êzidî toplumu koruyamadığını bir kez daha gördüklerini belirtti.

Türk savaş uçakları dün gece Maxmur, Şengal ve Rojava'yı bombaladı. Bombardıman sonucu Şehit Rüstem Cûdî Kampı'nda (Maxmur) Öz Savunma Güçleri'nden 2 kişi şehit düştü, onlarca kişi de yaralandı. Şengal'de de 3 sivil şehit düştü. Rojava'da ise 4 savaşçı şehit düştü, 5 işçi yaralandı.

Şengal'de yaşayan Êzidî Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Azadiya Jinên Êzidî- TAJÊ) Dayê Şemê (Şemê Remo) ve Kürtçe Öğretmeni Naiyf Şangalî, işgalci Türk devletine tepki gösterirken, saldırılardan Irak Başbakanı Mustafa Kazimi'nin de sorumlu olduğunu belirtti. 

Saldırılarda yaşamını yitiren şehitleri anarak konuşmasına başlayan Dayê Şemê, Türk devletinin bu saldırılarla Kürt halkı yok etmeyi amaçladığını söyledi.

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, KDP ve Kazimi'nin politikaları sonucu bu saldırıların yapıldığına dikkat çeken Dayê Şemê, bombardımandan birkaç gün önce KDP ve Kazimi'nin aynı anda Türk devleti bir araya geldiğini hatırlattı. 

Saldırılarda parçalanan Irak bayrağını gösteren Dayê Şemê, Irak Başbakanı Mustafa Kazimi'ye çağrıda bulunarak, "Neden Irak'a sahip çıkmıyorlar? Neden Erdoğan'a bu saldırıların iznini veriyorlar? Kazimi bir süre önce Şengal sınırını ziyaret etmiştir. Bu ziyaretin ardından Kazimi'nin komplosu sonucu komutanımız Seyîd Hesen şehit düştü. Irak bayrağının saldırılarda nasıl parçalandığını görüyoruz, Kazimi neden Irak'ın onuruna sahip çıkmıyor? Madem Kazimi Irak Başbakanı neden topraklarına yapılan saldırılara sessiz kalıyor" diye sordu. 

YBŞ/YJŞ DAİŞ ÇETELERİNİ IRAK'TA YENİLGİYE UĞRATTI

YBŞ savaşçıları sayesinde Irak topraklarının DAİŞ çetelerinden  korunduğunu vurgulayan Dayê Şemê konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "YBŞ/YJŞ Irak'ın meşru bir silahlı gücüdür. YBŞ/YJŞ Irak'ı DAİŞ'ten kurtardı. DAİŞ'i Irak'ta yenilgiye uğratan YBŞ/YJŞ ve YPG güçleridir. Kimse kendini kandırmasın. 

Erdoğan DAİŞ çetelerinin eliyle Hesekê zindanlarına saldırdı, fakat başarılı olamayınca dün gece savaş uçakları ile topraklarımızı bombaladı. Hesekê saldırısında ABD'nin de işbirliği içinde olduğu çok belli. Çünkü ABD bu saldırılara engel olabilirdi ama olmadı. Planlarında Şengal de vardı. Irak ordusunun Şengal'deki hareketliliği DAİŞ çetelerine yol vermek içindi. Erdoğan Hesekê'de de, Efrîn ve Serêkaniyê'de de başarılı olamadı. Aynı zamanda Şengal saldırılarında da amacına ulaşamayacak. 

Irak hükümeti neden Türk devletine hava sahasını açıyor? Ülke savunması sadece karadan mı yapılıyor? Hava sahasının başka bir ülke tarafından kullanılmasına izin veren ülkenin başbakanı, o zaman Irak topraklarının da işgal edilmesine de seyirci kalacak. Kazimi bu saldırılara sessiz kalacaksa kendisine Irak başbakanıyım demesin. Bu şekilde başbakan olmasının hiçbir anlamı kalmıyor."

YBŞ-YJŞ SAVUNMA GÜÇLERİMİZDİR

Konuşmasının sonundan Maxmur ve Rojava direnişini selamlayan Dayê Şemê, sözlerini şöyle noktaladı: "YBŞ ve YJŞ savunma güçlerimizdir. Şengalliler sağ olduğu sürece, çocuklarımızdan oluşan YBŞ-YJŞ var olduğu sürece, DAİŞ çetelerine karşı kanımızın döküldüğü hiçbir yeri kimseyi teslim etmeyeceğiz. Sonuna kadar direneceğiz ve düşmanın başarılı olmasına asla izin vermeyeceğiz. Ne DAİŞ çetelerine ne de DAİŞ gibi başımıza yeni fermanlar getirmek isteyenlere yol vermeyeceğiz. Şengalli kadınlar ve gençler artık öz savunmalarını yapabilir, Êzidî toplumunun onurunun ayaklar altına alınmasına izin vermeyecekler. Buradan Maxmur ve Rojava halkının direnişini de selamlıyor ve kutluyorum. 

IRAK'IN EGEMENLİĞİ HEDEFLENİYOR

Saldırılara karşı Irak'ın devam eden sessizliğine tepki gösteren Kürtçe Öğretmeni Nayif Şengalî ise şunları belirtti: "Son yapılan saldırılar gösteriyor ki Irak hükümetinin siyasi olarak hiçbir etkisi yok. Çünkü yaşadığımız yer Irak devletine bağlı bir bölge. Bu saldırılarda sadece Şengal'in hedef alındığını söyleyemeyiz. Bu saldırı aynı zamanda Irak'ın egemenliğine de yapılan bir saldırıdır. Bu yaşananlar Irak hükümetinin Êzidî toplumunu koruyamadığını bize bir kez daha gösterdi. 2014 yılındaki fermanda Irak hükümeti ve KDP güçleri bizi nasıl DAİŞ çetelerinin eline teslim ettilerse bugün de aynı şeyleri yapıyorlar. 

Tüm Êzidî toplumuna çağrıda bulunuyorum; bu saldırılara karşı ortak bir tutum sergileyin. Bu saldırılarla DAİŞ yenilgisinin intikamını almak istiyorlar. Bu yüzden Êzidî toplumu dikkatli olmalı ve bilsinler ki bizden başka kimse bizi koruyamaz. Bu yüzden asayiş güçlerimize destek vermemiz lazım."