ITC çeteleri Xurmatû, Dakuk ve Kerkük’te saldırıyor

ITC çetelerinin Kürtlere saldırıları artıyor. Xurmatû ve Dakuk’ta yüzlerce ev yakılıp yıkıldı. Binlerce ev ve iş yeri talan edilirken, onlarcası da patlatıldı.

Irak merkezi ordusu ve Heşdi Şabi, 16 Ekim'de, KDP’nin dayatması ile 25 Eylül'de düzenlenen referandumu gerekçe yaparak, tartışmalı bölgeler olarak kabul edilen Kürt bölgelerini ele geçirme saldırılarını başlattı. Saldırılar sonucunda Celavla, Mendeli, Xaneqin, Xurmatû, Dakuk, Kerkük ve çevresi ile Mahmur, Şengal, Rabia ve Zumar, Pirdê ve daha birçok köy, kasaba, ilçe ele geçirildi. Türkiye’ye bağlı Irak Türkmen Cephesi (ITC) çeteleri de, bunu fırsata dönüştürüp, bu bölgelerde yaşayan Kürtlere yönelik saldırılar başlattı. Bu saldırılarla birlikte yüz binlerce Kürt göç etti. ITC saldırılarından kendilerini ve çocuklarını korumak isteyen Kürtler bölgeden göç ederken, ITC çeteleri yüzlerce ev ve iş yerini yaktı, binlercesini talan etti.

XURMATÛ'DA AĞIR BİLANÇO

ITC çeteleri, Irak ordusu ve Heşdi Şabi’nin tartışmalı bölgeler olarak da adlandırılan Kürt bölgerini ele geçirmesinden sonra, birçok yerde Kürtlere yönelik saldırılar başlattı. Saldırıları başlatıtğı yerlerin başında gelen Xurmatû'da ise fatura oldukça ağır.

İşgal öncesi ve ITC çetelerinin Kürtlere yönelik saldırıları başlamadan önce Xurmatû'nun nüfusu 190 bindi. ITC saldırıları sonucu 80 bin Kürt Xurmatû'dan göç etti.

ITC çetelerinin Kürtlere yönelik saldırıları sonucu, Xurmatû'da şu ana kadar yakılan, yıkılan, patlatılan ve talan edilen ev ve iş yeri listesi kabarık: 59 yerle bir edildi. İçinde Kürdistan Özgür Toplum Hareketi binası da olmak üzere siyasi partilere ait 12 merkez yakıldı. 5 radyo istasyonu ve TV şubesi yakıldı. 357 ev yakıldı. 1700 ev talan edildi. 357 dükkan, düğün ve eğlence salonu talan edildi. 17 restoran ve kebapçı yakıldı. 8 küçük işletme ve fabrika önce talan edildi, daha sonra yakıldı.

Bilanço şöyle devam ediyor: 11 Kürt öldürüldü. 200’ün üzerinde Kürt yakalandı ve bunlardan 7’si kaybedildi; akıbetleri hakkında şu ana kadar herhangi bir bilgi yok. Halka ait 500 başlık sürüye el konuldu. Kürtlere ait 200 arabaya el konularak çalındı.

DAKUK: EVLER YIKILDI, BİR GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ

ITC çetelerinin Kürtlere yönelik saldırılarının diğer bir merkezi ise Kerkük’un Dakuk ilçesi oldu.

Kerkük’ün Dakuk ilçesinde şu ana kadar 23 ev yakıldı. Bir düğün salonu, bir petrol istasyonu patlatıldı. Bir gazeteci öldürüldü.

Dakuk ilçesinde yakılan evlerin sahiplerinden isimleri tespit edilenler şöyle: Haci Şakir, Hiwa Reşid, Mam Rüstem Asi, Eyyüp Mecid, Xurşid Evdıl, Silah Eli Maruf, Dilzar Muhammed, Soran Suud, Hüner Nuri ve soy isimleri öğrenilemeyen Mustafa ile Bilal.

TUTUM ALINMAMASI DİKKAT ÇEKİYOR

Türkiye MİT’i ve AKP-MHP’ye bağlı hareket eden ITC çeteleri, başta Xurmatû ve Dakuk olmak üzere Kürtlere yönelik gerçekleştirdikleri bu saldırıları birçok yerde Heşdi Şabi adıyla yapıyor. Buna rağmen şu ana kadar Irak ordusu, federal polis ve Heşdi Şabi'nin herhangi bir tutum almaması dikkat çekici.

TAZE, BEŞİR VE CELAVLA'DAN HABER YOK

ITC çetelerinin Heşdi Şabi adıyla Taze, Beşir, Celavla ve diğer birçok yerde de Kürt evlerini kundaklayıp talan ettikleri belirtiliyor. Ancak bu bölgelerle bağlantılarda sorunlar yaşandığı için kaç ev ve iş yerinin kundaklanıp talan edildiği net değil.