Karadeniz’in kirlenmemiş çocuklarıydılar: Kemal Pir ve Haki Karer

HPG komutanlarından Yaşar Serhat, 18 Mayıs 1977’de şehadete ulaşan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı en çok anlayan ve uygulayan militan olarak bilinen PKK’nin öncü kadrolarından Haki Karer’in mücadele yaşamını anlattı.

Mayıs ayının şehitler ayı olması itibariyle, HPG komutanlarından Yaşar Serhat, 18 Mayıs 1977’de şahadete ulaşan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı en çok anlayan ve uygulayan militan olarak bilinen PKK’nin öncü kadrolarından Haki Karer’in mücadele yaşamını anlattı. Yine PKK öncülerinden Haki Karer’in, şehadet yıldönümünde Hilvan’da şehadete ulaşan Halil Çavgun’un fedai duruşunu değerlendirdi. 

Mayıs ayında gerilla mücadelesi içerisinde düşmanın işgal saldırılarının ve ihanetçi yaklaşımların çok olduğunu belirten Yaşar Serhat, başta Mehmet Karasungur, Halil Bilgin ve Hozan Mizgin olmak üzere tüm Mayıs şehitlerini anarak, Mayıs ayının mücadeleyi yükseltme ve zaferle taçlandırma ayı olduğunu belirtti.

‘O BENİM GİZLİ RUHUMDUR’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve PKK kahramanlarından Haki Karer’in yoldaşlığının tarihi ve kutsal olduğuna değerlendiren Yaşar Serhat, şöyle dedi: 

“Önder Apo cezaevinden çıktıktan sonra ilk önce tanıştığı mücadele arkadaşları heval Haki Karer ve heval Kemal Pir’dir. Heval Haki ve Kemal Pir yoldaşlar Önder Apo için, ‘İlk gün geldi, ikinci gün evin sahibi oldu’ diye değerlendirmişler. PKK yoldaşlığında Haki ve Kemal yoldaşların dürüst yaklaşımları belirleyici olmuştur. Önder Apo’nun bu ilk süreçteki güven veren duruşu, Haki ve Kemal Pir yoldaşlar üzerinde büyük bir etki yaratmıştır. Önder Apo, Kemal Pir yoldaş için diyor ki, ‘Kemal Pir’le yarım saat konuştum ama sonuna kadar mücadele etti.’ Önder Apo, Haki Karer yoldaş için de ‘O benim gizli ruhumdur’ belirlemesi yapıyor. 

Bu ne anlama geliyor. Yani Haki yoldaş en çok Önder Apo’nun fikirlerini, kişiliğini anlayıp pratiğe geçirmiş arkadaşlardan biridir. Haki yoldaşı tanıyan o dönemlerde mücadeleye başlayan yoldaşlarımız sürekli, Haki yoldaşın temiz, dürüst, fedakar ve cesur kişiliğinden bahsetmektedir. Onlar yaşam duruşlarıyla, yoldaşlıklarıyla PKK’nin ruhunu oluşturdular. Önder Apo, ‘Haki Karer ve Kemal Pir için Karadeniz’in hiç kirletilmemiş iki çocuğuydular’ diyor. Önder Apo ve Haki Karer’in yoldaşlığı halkların kardeşlik temsiliyetini yapıyor.’’

‘BEN ÖNDERLİKTE ZAFERİ GÖRÜYORUM’

Amed zindan direnişinin PKK mücadelesindeki yeri hakkında da değerlendirmede bulunan komutan Yaşar Serhat, Ferhat Kurtaylar öncülüğünde, birbirine kenetlenen dört yüreğin, eylemlerini şöyle anlattı: 

“80’li yıllarda PKK hareketi olarak tam sistem kazanmadan düşmanın 12 Eylül darbesi oldu. Bu saldırılarda bir çok öncü yoldaşımızın yakalanma durumları yaşandı. 12 Eylül darbesi öncesi Önder Apo öngörülerine dayanarak, bir kısım parti üyesini sağlama alıyor. Düşman, Amed zindanında öncü kadroların iradesini kırarak, partimizi tasfiye etmeyi planlıyordu. Amed zindan direnişi Mazlum Doğan yoldaşın, 21 Mart Newroz eylemi ile başlıyor. Mazlum arkadaşın direnişi, Amed zindanındaki arkadaşların direnişleri için ateşin kıvılcımı oluyor. 

Aynı yıl Ferhat Kurtay, Necmi Öner, Eşref Anyık ve Mahmut Zengin yoldaşların eylemi oluyor. Arkadaşların bu eylemdeki amacı Mazlumların yaktığı ateşi gürleştirmek ve Haki yoldaşın şahadet yıldönümünde düşmana karşı eylemleriyle cevap olmaktı. Dörtlerin eylemi, Amed zindanındaki faşizme, vahşete karşı zaferin adı oluyor. Zindan direnişlerindeki eylemlerde, PKK yoldaşlığı çok yalın bir şekilde görülmektedir. Kemal Pir yoldaşa diyorlar ki, ‘Sen bir Türksün, ne görüyorsun PKK mücadelesinde?’ Kemal Pir yoldaş da ‘Ben Önderlikte zaferi görüyorum, halkların özgürlüğünü görüyorum’ diyor.”

‘ÖNDER APO DENİZLERİN KAVGASINI SAHİPLENDİ’

HPG Komutanlarından Yaşar Serhat, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a karşı Şam’da 6 Mayıs 1996’da hazırlanan suikast girişimini ise şöyle değerlendirdi: 

“6 Mayıs aynı zamanda Deniz Gezmiş ve yoldaşlarının idam edildiği tarihtir. Önder Apo Denizlerin izinden Kürt özgürlük mücadelemizi ve halkların mücadelesini geliştirdi. Türk devleti bu suikast girişimiyle şu mesajı vermek istedi: ‘Sen nasıl ki, devrimcilerin izinden yürüyerek bu davaya sahip çıktın ve bizi büyük bir tehlike içine koyduysan, biz de seni bu günde imha edeceğiz.’ Uluslararası güçler Önderliğimizi 15 Şubat komplosu ile teslim aldıklarında, idam gününü 29 Haziran olarak planladılar. 29 Haziran aynı zamanda Şex Seîd’in idam edildiği gündü. Şex Seîd bir Kürt önderiydi. Türk devleti tüm soykırım planlamalarında bu tarihleri, mesaj içerikli olarak seçmektedir. PKK, tarihi ve toplumsal bir harekettir. 

‘SİZ BİR HALKIN İRADESİNİ BİTİREMEZSİNİZ’

30 Haziran’da tanrıçamız Zilan arkadaş, 6 Mayıs 1996’da Önder Apo’ya karşı uygulanan bu suikast girişimine, bedenine bombalayarak düşmanın beyninde patlatarak cevap veriyor. Zilan arkadaş düşmana, ‘Siz bir halkın iradesini bitiremezsiniz’ mesajını verdi. Heval Zilan hiç Önderliği görmemiş, dağlarda iki yıllık bir savaşçı olmasına rağmen Önder Apo’yu en çok anlayandı. Önder Apo’nun fikirleri militanlarında bu muazzam eylem gerçekliğini açığa çıkardı.”

Yaşar Serhat, şehide bağlılıklarını ve intikam iddialarına ilişkin ise “Haki Karer yoldaş başta olmak üzere tüm Kürdistan şehitlerini ve tüm enternasyonalist şehitleri tekrardan anıyorum. Bizim şehide sözümüz zafer sözü olacak, onların bize devrettiği zafer bayrağını omuzlarımızdan indirmeyeceğiz’’ dedi.