'Wan halkı iradesini gösterecek'

HDP Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, bütün olumsuzluklara rağmen Newroz’da iradesini gösteren, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü haykıran Wan halkının 14 Mayıs seçimlerinde de bu iradeyi göstereceğini söyledi.

Kurdistan kentlerinde önemli bir yere sahip olan Wan kenti, 1 buçuk milyona varan nüfusa ve 700 bin seçmene sahip. 8 milletvekiline sahip olan Van, 14 Mayıs seçimlerine Yeşil Sol Parti ile hazırlanıyor. Van’da 8 milletvekilinin 8’ni de almayı hedefleyen Yeşil Sol Parti’ye Wan halkı büyük destek veriyor.

Halkların Demokratik Partisi Wan İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, Wan halkının seçim havasına ve atmosferine girdiğini söyledi. Yeşil Sol Parti ile seçime girdiklerini dile getiren Karakoyun, “Seçim gündemi ile birlikte bizler Van’da hem kadın arkadaşlarımızla hem kadın kurum ve kuruluşlarımızla birlikte çok yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Bir yandan aile ziyaretleri, bir yandan kadın buluşmaları, kadın toplantıları yapıyoruz. Van merkez ve ilçelerde seçim büroları da halkın görkemli katılımıyla açılışları gerçekleştirildi. Van halkı mevcut iktidarın en çok baskısına maruz kaldığı Kurdistan kentlerinin başında geliyor. İki dönem üst üste halkın iradesine kayyum atanıp gasp edilmesi, birçok insanın işten çıkarılması gibi. Yine AKP’li isen ancak burada yaşam alanı, çalışma imkanı bulabilirsin zihniyeti ve söyleminden kaynaklı… Van halkının hem savaş politikalarına hem tecrit politikalarına karşı çok yoğun bir öfke ve çok yoğun bir rahatsızlık duymaktadır” dedi.

HALK ABDULLAH ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İSTİYOR

Van, kendi beyanı, duruşu ve iradesi ile mevcut iktidarının politikalarından kaynaklı rahatsızlıklarını dile getiren bir kent olduğunu söyleyen Karakoyun, şu ifadelerde bulundu: “Parti çalışmalarımızda birçok hukuki sorunlar yaşıyoruz. Bütün engellemelere karşın halkın teveccüh gösterdiği, desteklediği, katılım sağladığı ve irade beyanında bulunduğu bir atmosfer ve bir çalışma bütünlüğü var. Bütün olumsuzluklara rağmen halkın Newroz’da iradesini gösterdi, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü her fırsatta haykırdı, ifade etti. İktidarın savaş ve zulüm politikalarına karşı dimdik durdu, iradesine sahip çıktı. Bu seçim, tarihi bir seçimdir. Faşizmin yenilebilmesi için bir bütün olarak her birimizin üzerine düşenin fazlasının yapması gerekir. Bizler bu seçime Yeşil Sol Parti ile seçime giriyoruz. Yeşil Sol Parti hazırlıklarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Halkla birlikte bu süreci koordineli bir şekilde sürdürüyoruz.”

CEYDA DİNDAR: KADINLARIMIZIN KADERİNİ BELİRLEYECEK BİR SEÇİM

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Van Şube Yöneticisi Ceyda Dindar ise, MEBYA-DER olarak bu seçime çok güçlü bir şekilde hazırlandıklarını söyledi.

14 Mayıs genel seçimleri Türkiye’nin kaderini belirleyecek bir seçim olacağına dikkat çeken Dindar, “Özellikle kadınlarımızın kaderini belirleyecek bir seçim. Biz kadınlar olarak dilimizle, kimliğimizle ve rengimizle her alanda olacağız. Bu seçimle beraber mevcut iktidarı da kadınlar öncülüğünde bertaraf edeceğimizi düşünüyoruz. İstanbul Sözleşmesi feshedildi. Türkiye’de son dönemlerde kadın katliamları, kadın intiharları çok fazla arttı. Bu da İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi ile beraber artık Türkiye’de de kadının hiçbir alanda söz hakkı olmadığı, kadının renginin ve kimliğinin yok sayıldığı bir durum yaratıldı. Ama biz şunun farkındayız; biz kadınlar her alanda varız, kadınlar yaşamın kendisiyiz ve var olmaya devam edeceğiz” vurgusunda bulundu.

AKP-MHP FAŞİST BLOĞUNU BERTARAF EDECEĞİZ

“Önümüzde bir seçim süreci var” diyen Dindar, “Bu seçimle beraber, bizler Van kentinde sokak sokak, mahalle mahalle, ev ev dolaşıp kadınlarımızla beraber AKP-MHP faşist bloğunu bertaraf edeceğiz, buna can gönülden inanıyoruz. MEBYA-DER olarak savaş politikalarına karşı ve yakınlarımızın ve kadınların kaybedilmemesi için dur demeliyiz. 14 Mayıs seçimlerinde Kürt halkı olarak ve kadınlar olarak rengimizle ve inandığımız demokrasiyle Türkiye’yi yeniden inşa edeceğimizi inanıyoruz. Tüm halkımızı bu seçimde mevcut iktidara karşı durup cevap olacağına inanıyoruz” dedi.