Kayıp yakınları, Aras ve Ay için buluştu

Kayıp yakınları, Amed ve Êlih'te Ebubekir Aras ile Aydın Ay için buluştu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, eylemlerinin 753’üncü haftasında Rezan (Bağlar) ilçesindeki Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi.

İHD Amed Şube Sekreteri Yakup Güven'in ardından konuşan İHD Amed Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Fırat Akdeniz, 13 Temmuz 1994’te Şirnex’in Cizîr ilçesinde gözaltına alındıktan sonra kendisinden haber alınamayan Ebubekir Aras’ın hikâyesini okudu.

Akdeniz, şunları anlattı:

"Aras,  Şirnex’in Cizîr İlçesinde ikamet ediyordu. 13 Temmuz 1994’te sabah saat 05.00 sıralarında Ebubekir Aras’ın bekçilik yaptığı kamyon garajına güvenlik güçleri tarafından panzerlerle baskın düzenlenir. Baskın sırasında Ebubekir Aras gözaltına alınır. Yine aynı gün ayrı ayrı adreslere yapılan baskınlarda Ebubekir Aras’ın dışında 5 kişi daha gözaltına alınır. Olaydan bir hafta sonra Ebubekir Aras dışındaki herkes serbest bırakılır. Ebubekir Aras, serbest bırakılmayınca kardeşi Abdurrahman Aras, Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne gidip abisinin akıbetini sorar.  Emniyetteki görevli polis memurları kardeşine; ‘Ebubekir’i gözaltına aldıkları günün akşam saatlerinde serbest bıraktığını’ söyler.

Bunun üzerine Ebubekir’in kardeşi Abdurrahman Aras, Ebubekir ile birlikte aynı gün gözaltına alınıp bir hafta sonra serbest bırakılan 5 kişiyle görüşme yapar. Her beş kişi de beraber gözaltına alındıklarını ve kendilerine çok ağır işkenceler yapıldığını, elektrik verildiğini belirtir. Ebubekir’e elektrik verdikleri sırada Ebubekir’in yaşamını yitirdiğini ve bu esnada gözaltındaki 5 kişiye bu ölüm olayı nedeniyle elektrik vermeyi kestiklerini belirtirler."


ÊLİH

Êlih’te İHD ve kayıp yakınları, eylemlerinin 589’uncu haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. eyleme, kayıp yakınları, insan hakları savunucuları, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Êlih Şubesi üyeleri, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) Şubesi yöneticileri katıldı.
İHD Êlih Şubesi Yöneticisi Hüseyin Elçi, 10 Temmuz 1993 tarihinde Êlih 19 Mayıs Mahallesi’nde kaçırılan ve kendisinden bir daha haber alınamayan 27 yaşındaki Aydın Ay’ın hikâyesini anlattı.