Kayıp yakınları: Fail devlet!

Amed ve Batman'da kayıp yakınları ile insan hakları savunucuları, adalet araıyşlarını sürdürdü, "Fail devlet" dedi.

AMED
Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi’nin, her hafta dernek binası önünde düzenlediği “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 576’ncısı gerçekleştirildi.  
Konuşmasında, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 1993 yılında Kulp’ta 7 kişinin Türk askerleri tarafından katledilmesine karşı “etkili soruşturma” yapılmadığından kaynaklı verdiği ihlal kararını hatırlatan Zeytun, şunları söyledi: “Verilen kararı olumlu buluyoruz. Fail olan şüpheli sıfatındaki kamu görevlilerinin tespit edilerek etkin bir yargılamayla cezalandırılmasını talep ediyoruz. Bu kararlara rağmen, AİHM’in ihlal kararlarına rağmen, yerel düzeydeki yargı makamlarına siyasi iradenin baskısı, yetiştiği ideolojik düşünceleri ve vicdanlarını kapatarak verdikleri hukuksuz kararlara şahit olduk. İnsanlığa karşı işlenen suçlar soruşturulmadı. Failler hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Soruşturmaların büyük bir kısmı kapatıldı, bir kısım da adliye raflarında kalmaya devam ediyor."
Dernek yöneticileri Adnan Örhan'ın ailesinin de içinde bulunduğu gözaltında kaybedilen Örhan ve Bulut aile fertlerine ilişkin dosyanın da halen Kulp Savcılığı’nda herhangi bir işlem yapılmaksızın bekletildiğini hatırlattı.
İHD Amed Şubesi Kayıp Komisyonu üyesi Hasan Yalçın ise Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesi Kovankaya köyünde 42 gündür kayıp olan Keldani çift Şimoni ve Hurmuz Diril’e ilişkin devletin yükümlülüğünü yerine getirmesi gerektiğini belirtti. Yalçın, 1 Şubat 1994 tarihinde Şırnak’ın Cizre ilçesinde evine yapılan baskınla gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Kemal Mübariz’in hikâyesini okudu.  

BATMAN
Batman'daki kayıp yakınları da İHD Batman Şubesi'nde 482'nci kez bir araya geldi. İHD yöneticilerinden Mehmet Zeki Tangüner, Dersim’de üniversite öğrencisi Gülistan Doku’dan 5 Ocak, Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde yaşayan Keldani Hürmüz ile Şimoni Diril çiftinden 11 Ocak’tan bu yana haber alınamadığına işaret ederek, "Hafızamız ister istemez bizleri 1990’lı yıllardaki beyaz Toroslar dönemine, faili meçhullere, o dönemde gözaltında kaybetmelere götürüyor" dedi.
Tangüner, 24 Ocak’ta Batman’dan İstanbul’a giden, aynı gün akrabalarıyla görüştükten sonra bir anda ortadan kaybolan Mehmet Bal’dan da haber alınamadığını söyledi.