Kayyum belediyesinde 5 milyar TL borç

Türk Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından son 3 yıllık tasarruf çizelgesi istenen kayyum gasbıyla yönetilen Van Belediyesi’nin sıfır tasarruf yaptığı ve 5 milyar TL borcu olduğu ortaya çıktı.

AKP’li Türk Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından 17 Temmuz 2023 tarihinde tüm kamu kurumlarına gönderilen ‘30 Haziran 2021 tarihli kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımına’ ilişkin "Tasarruf Tedbirleri" konulu genelge yayınlandı. 

Genelgede, “İdareler, genelgenin düzenlediği konularda bünyelerinde gerçekleştirdikleri iş ve işlemlerle bu kapsamda elde ettikleri tasarrufları, izleyen dönemde tasarruf imkânı olan alanları bakanlıklar ve diğer idareler aracılığıyla 28 Temmuz'a kadar Hazine ve Maliye Bakanlığına resmi yazıyla bildirecek” talimatı da verildi.

Bunun üzerine harekete geçen kayyum belediyeleri de son 3 yıllık tasarruf tedbir çizelgesini Bakanlığa gönderdi. Bu durum, bir gerçeği daha ortaya çıkardı. Kayyum tarafından yönetilen ve şu anda yaklaşık 5 milyar TL ile en borçlu belediyelerden biri olan Van Büyükşehir Belediyesi’nin 2021, 2022, 2023 tasarruf çizelgesinde söz konusu yıllarda hiç tasarruf etmediği ortaya çıktı. Bütün yılların çizelgesinde tasarruf tedbiri sıfır olarak belirlendi.

Kayyum belediyesinin çizelgesinde taşınmaz edinilmesi, kiralanması, resmi taşıtların edinilmesi ve kullanılması, haberleşme giderleri, personel görevlendirmeleri, basın ve yayın giderleri, kırtasiye ve demirbaş alımları, temsil, tören, ağırlama ve tanıtım giderleri,  toplu taşıma kartı konularında toplam 0 tasarruf olarak açıklandı.