'Kayyumların icraatları barikat, saldırı ve saltanattır'

İktidarın tekrar belediyeleri gasp etmesinin halkın iradesini yok saymak olduğunu söyleyen HDP vekili Necdet İpekyüz, "Kayyumların ilk icraatları barikatlardı, saldırı ve saltanattır" dedi.

Mardin’de belediyelerin gasp edilmesine karşı günlerdir halk ile direniş alanlarında yer alan Batman HDP Milletvekili Necdet İpekyüz, Türkiye'nin batısının demokrasi mücadelesine güç ses vermesi gerektiğini belirtti. AKP'ye oy verenlerin dahi bu süreçten rahatsız olduklarını ifade eden İpekyüz, "Çünkü geldikleri zaman statükoya karşıyken, bugün bizzat statükoyu uygulayanlar onlar oldu. Herkese sus diyorlar, herkese kork diyorlar. Bizler ne susuyor ne de korkuyoruz. Ama Türkiye’nin batı toplumunun bu kutuplaşma ile baş edebilmesi için, bu farklılığı önlemek için, Türkiye’nin demokrasisi için sesimize ses vermeli" diye konuştu.

Günlerdir alanlarda halk ile gaspçı kayyumları protesto eden ve kayyumların sadece Kürtlere değil, demokrasiye inancı olan herkesin hakkını gasp ettiğini kaydeden İpekyüz, "Gezdiğimizde, halk ya da kurumlar ile görüştüğümüzde kesin kes olan bir şey var o da kimse ülkenin geldiği bu halden memnun değil. AKP/MHP koalisyonu tek adam rejimi ve otoriter yapı, bütün insanların yaşamını altüst etmiş ve bu alt oluş, sistematik ve planlı bir şekilde ilerlemekte. İnsanlar en demokratik olan tercihleri, seçim başında, seçtikleri iradeler bile gasp edildi" diye konuştu.

KAYYUMLARIN İCRAATLARI, BARİKAT, SALDIRI, SALTANAT

Ülkenin bir yandan ekonomik krizde olduğuna dikkat çeken İpekyüz, yoksulluğun artmış olduğunu, çiftçinin de işçinin de perişan olduğunu söyledi. İpekyüz, "En önemlisi de Kürt meselesinde nefes alınacak düzeye gelindiğinde tekrar altüst ediliyor. Bakın, 31 Mart seçimlerinde ne oldu, kayyumlar da aday oldu. Devlet ve hükümet açıkça çalıştı. Buna rağmen insanlar tercihlerini sandıkta kullandılar. Birçok yerlerde sandıklar taşındı, oylar çalındı. Buna rağmen, insanlar iradelerini yansıttılar.

Daha işin 4. ayındayken, tekrar kayyumlara başvurulmuştur. Kayyum nedir? Kayyum gasptır. Demokratik talepleri ve iradeyi yok etmektir. Peki, kayyumların yaptığı ilk icraat neydi? Barikatlardı, saldırı ve saltanat. Biz gene görüyoruz; bu kentte barikatlar kalkmıştı, yine barikatlar geldi. Bu defa da aynı kişi kayyum koltuğunda oturuyor ve onların yaptıkları yolsuzlukları tüm Türkiye konuşuyor. Peki, suçlamalar ne? Dağa para göndermek ve eşbaşkanlık. Eşbaşkanlık bizim özde öz savunduğumuz bir şeydir. Yöneticiler ve genel başkanlık düzeyinde savunduğumuz bir şeydir. Eşbaşkanlık bizim parti tüzüğümüzde yer alan bir şeydir" ifadelerini kullandı.

Eşbaşkanlık sistemi konusunda asla geri adım atmayacaklarının altını çizen İpekyüz, şunları söyledi: "Gerek geçmiş dönemde, gerekse bu dönemde her zaman bizim belediyelerimizin bir odası müfettişlere ayrılmıştır. Müfettişler bütün harcamalarımızı kontrol altına almışlardır. Ve 96 belediyemize kayyum atanmasına rağmen bir tane dosya ortaya çıkmamıştır. Bütün arkadaşlarımız siyasi olarak suçlamalar yöneltilmiştir. Bugün de geldiğimiz nokta aynıdır. Peki, bu nasıl olmuş? 1 Nisan’da bunun önlemini almışlar. Ama gördükleri bir şey var Türkiye değişiyor. Gördükleri şey, artık gidiyorlar. Bizler Mardin’den, Diyarbakır’dan ve Van’dan sesleniyoruz. Bizim halkımız ile ruhumuz bir, biz yan yanayız."