'Kayyumlarla Kürtlere karşı bir kez daha savaş ilan edildi'

Belediye gaspları ile Kürt halkına karşı bir kez savaş ilan edildiğini söyleyen HDP Milletvekili Ömer Öcalan, tüm saldırılara karşı Kürtlerin dimdik durduğunu söyledi.

HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, AKP-MHP rejiminin 19 Ağustos günü HDP'li 3 büyükşehir belediyesini gasp etmesine ilişkin ANF'ye konuştu. 19 Ağustos’tan bu yana kayyumlara karşı bir direnişin söz konusu olduğunu ifade eden Öcalan, "İradelerinin gasp edilmesine karşılık halk duruşunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Kürt siyaseti üzerinde bir saldırı söz konusudur ama bugün sadece Kürt halkının iradesi gasp edilmemiştir. Türkiye demokrasisine de kayyum atanmıştır.

Bu siyasi darbeyi yapan da bu devletin hükümetidir. Bu hükümet 4 parça Kürdistan’da da Kürt halkına olan düşmanca tutumunu sürdürmeye devam etmektedir. Kayyum atanan bu 3 ilimiz bizim büyük şehirlerimizdir, Kürtler için de önemli bir yere sahiptir. Geçtiğimiz seçimlerde halk iradesini buralarda da ortaya koydu. Devlet de Kürt halkının iradesini teslim almak adına kayyumları atamıştır" diye konuştu.

Türk devletinin Kürdistan'a karşı sürdürdüğü askeri operasyonlara da değinen Öcalan, "Diğer yandan da askeri operasyonların da yaşandığı bir dönemdeyiz. Geniş anlamda baktığımızda, Kürt siyaseti üzerinde de bu operasyonun başka bir boyutu devreye sokulmaktadır. Rojava bölgesinde de görüyoruz. Devletin de bazı girişimleri var. Bu girişimlerin hepsi Kürtlerin ilerlemesini durdurmaya dönüktür. 21. Yüzyılda Kürlerin statü sahibi olmasını istemiyorlar.

Devlet de bu anlamda hem psikolojik hem siyasi hem de askeri savaşa girişti. Bunu Türkiye basınından da yakından takip ediyoruz. Rojava'da yürütülen savaşta şimdiye kadar duyduğumuza göre 16 generalleri istifa etmek istediğini bildirmiş, 6 general ise tamamen ayrılmış. Tüm bunları birbirinden bağımsız ele alamayız. Devlet içerisinde büyük bir ekip 5 yıldır kirli savaşı her aşamada yürütüyor" ifadelerini kullandı.

KÜRTLER DAHA GÜÇLÜ İLERLEYECEK

"Biz Kürt siyasetçilerine düşen ise, demokratik bir direniş ile bunun karşısında yer almaktır" diyen Öcalan sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bizler de bugün bunu yapıyoruz. Alanlarda halkımız ile demokratik bir şekilde direnişimizi sürdürüyoruz. Bu şekilde haklarımızı koruyoruz. Devlet bazı şeyleri kriminalize etse de bizler bunun karşısında yer alacağız. Halk bizimle yürüyor. 40-50 yıl önce Kürtler büyük bedeller verdiler. Köyleri yakıldı bu halkın, göçlere zorlandı. Çocukları katledildi, dünyanın 4 bir yanına dağıldı.

O yıllarda köyleri boşaltılanların en azından bir kısmı kent merkezlerine göç etmişti. Cizre, Nusaybin, Yüksekova gibi yerlere göç etti halk. O zamanki savaşı bugün de görüyoruz. O zamanlar yapılanlar bir şekilde geçti, ama bugün teknoloji de ilerledi. Artık tüm dünya Kürdistan’da yaşanılanları anı anına takip ediyor. Kürt halkı da bugün tüm bu yaşanılanlara karşı pozisyonunu almıştır."

Ortadoğu’da yeni bir dizayn oluşturulmaya çalışıldığına da dikkat çeken Öcalan, "Bugün Türkiye’de, Bakur Kürdistan’da o dizaynı kayyumlar ile oluşturmaya niyetlenmiş. Bu Kürt halkına açıkça savaş açmadır. Kürtler üzerinde ciddi bir soykırım söz konusudur. Kürt kimliğine bir tahammülsüzlük var. Türkiye hükümeti, 21. yüzyılda Kürtlerin bir statü sahibi olmaması için her türlü yolu kendisine mubah görmekte. Ama kazanamayacaklar. Tüm bunlara karşı Kürt halkı dimdik bir şekilde duruyor. Bu yüzden daha da güçlü ilerleyecek, çok daha iyi statüler elde edeceklerdir" şeklinde konuştu.