KCB, Rahip Aho’nun tutuklanmasını kınadı

Mor Yakup Manastırı’nın Rahibi Sefer Aho’nun tutuklanmasına tepki gösteren KCB, “Aslında rahip hiç kimseye yardım ve yataklık yapmadı, suç işlemedi. Dini inancı gereği kapısını çalana kapıyı açacaktır” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Mezopotamya Halk Kongresi (KCB), Türk devlet güçlerinin halklar üzerindeki baskılarının devam ettiğine dikkat çekti. Süryanilere, “Ülkenize dönün, her türlü can güvenliğiniz devlet tarafından garanti altına alınacak” çağrılarının ne kadar boş olduğunun üç gün önceki gözaltılarla kendini gösterdiğini kaydeden KCB, açıklamasında şunları belirtti:

“Turo d'izlo Bagok dağında bulunan Mor Yakup Manastırı’nın Rahibi Sefer Aho ve Arkah köyü muhtarı Josep Yar ile Sederi köyünden Musa Taştekin devlet güçleri tarafından gözaltına alındı. Bunlardan Rahip Sefer Aho, önceki gün çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak, cezaevine konuldu.

Arkah köyü muhtarı Josep Yar’ın da yarın mahkemeye çıkarılması bekleniyor. Türk devletinin bu tutumunu kongre olarak şiddetle kınadığımızı belirtmek istiyoruz. Rahibe istina edilen suç: Gerillaya yardım ve yataklık. Aslında rahip hiç kimseye yardım ve yataklık yapmadı, suç işlemedi. Dini inancı gereği kapısını çalana kapıyı açacaktır. Bu suçsa eğer, yarın serbest bırakıldığında bu suçları işlemeye devam edecek.

Tur d Izlo Süryani köylerinde yaşayan halkımızın yaşadığı alanlar dağlık alanlardır. Gerilla zaman zaman o alanlarda bulunuyor. Devlet güçleri halkımıza ihbarcılığı dayatmak istiyor. Avrupa’dan dönen insanların hiçbir şekilde o oyunları gelmeyeceğine inanıyoruz.

Devlet güçlerine çağrımız: Halkımıza yıllar önce yapmış olduğunuz çağrıya sadık kalarak, onları köylerinde rahat bırakmalısınız. Aksi taktirde uluslararası alanda bu yaklaşımlarınız başınızı çok ağrıtacaktır. Onun için hem tutuklanan rahibi hem gözaltındaki insanları bir an önce serbest bırakmalıdır.

Gerilla güçlerine çağrımız: Sayı olarak az olan halkımızın o yerleşim alanlarında kalmaları isteniyorsa mutlaka onlara karşı çok hassas davranmalıdır.”