KCK’den Sri Lanka’daki seçimlere ilişkin açıklama

Sri Lanka'da sol sosyalist güçlerin seçimleri kazanmasının tarihi bir öneme sahip olduğunu belirten KCK Dış İlişkiler Komitesi, Sri Lanka halklarının kadın özgürlüğü, demokrasi ve ekoloji temelinde mücadelelerini desteklediklerini vurguladı.

KCK DIŞ İLİŞKİLER KOMİTESİ

KCK Dış İlişkiler Komitesi açıklaması şöyle:

“2022 yılında sömürüye, rant ekonomisi ve hırsızlığa, işsizliğe, yolsuzluğa, akraba kayırmacılığa ve diktatörlüğe karşı tavır koyan, serhildan’a kalkan  Sri Lanka halkı, yoksulların ve işçilerin emeğini suistimal ederek kendi servetine servet katan, ülkeyi soyup soğana çeviren, kendine ve aile çevresine saraylar yapan dönemin cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaska’yı görkemli bir halk devrimi ile tahttan indirmiş ve benzer zorbalık iktidarlarına maruz kalan dünya halklarına ilham kaynağı olmuşlardı. Tek adam ve tek aile rejimine karşı ayağa kalkan Sri Lanka halkları, bu yıl da devrilmiş eski rejimin ve diktatörün rant ve talan siyasetlerini neoliberal ekonomi adı altında sürdürmek isteyen bir sonraki yönetime karşı da aynı serhildan ruhuyla tavır koydular ve onu seçim sandığına gömerek demokratik zaferlerini ilan ettiler. Kuşkusuz Sri Lanka halklarının bu devrimci demokratik tutumu tek adam rejimlerini sürdürmek isteyen ve halkı yoksulluğa mahkum eden diktatörlerin kalbine korku saldığı gibi bölgesel ve küresel ölçekte ezilen ve sömürülen dünya halklarına da ilham kaynağı olmuştur.

Sri Lanka halkının seçimlerde kazandığı bu demokratik zafer kuşkusuz yolsuzluğa ve talancı rant ekonomisine karşı duydukları derin öfke ve sergiledikleri devrimci tavırdan kaynağını aldığı gibi seçime giderken oradaki demokratik güçlerin izlediği ittifak stratejisi ve demokratik işbirliğinin de ne kadar belirleyici ve kader tayin edici olduğunu ispatlamıştır.  

Bu temelde mevcut kazanımın devamlılığını sağlayan demokratik işbirliğini sürdürmek ve bunu demokratik ulus perspektifiyle kalıcı hale getirmek büyük önem taşımaktadır. Demokratik Ulus ve Demokratik Özerklik perspektifi özellikle Sinhala,Tamil ve Moor halkları ve Budizm, Hinduizm, İslam  dinleri olmak üzere birçok halkın ve dini-etnik grubun ülkesi ve ana vatanı olan Sri Lanka’da uzun yıllardır süregelen ve kapitalist modernite güçleri tarafından derinleştirilip suistimal edilmek istenen ekonomik, siyasi ve toplumsal sorunlar için en demokratik ve özgürlükçü çözüm formülünü sunmaktadır.

Kapitalist sömürü sisteminin uygulamalarından dolayı büyük krizler ve sorunlar yaşayan Sri Lanka’da AKD (Anura Kumara Dissanayaka) adındaki sol ve sosyalist görüşlü bir liderin öncülüğünde NPP (Ulusal Halk Gücü) koalisyonu çerçevesinde çeşitli siyasi grupların, gençlik ve kadın hareketlerinin, işçi sendikalarının geniş yelpazeli bir ittifak ile seçimleri kazanmaları tarihi bir öneme sahiptir. Bu başarıdan dolayı Sri Lanka halkını ve özellikle bu başarıya öncülük eden Sayın AKD (Anura Kumara Dissanayaka)‘yi ve tüm NPP bileşenlerini kutluyor, başarıların devamını diliyoruz. Kürdistan Özgürlük Hareketi olarak Sri Lanka halklarının özgürlük ve demokrasi mücadelesindeki başarılarını önemli görüyor ve kadın özgürlüğü, demokrasi ve ekoloji temelinde mücadelelerini desteklediğimizi belirtmek istiyoruz.”