KCK, Maraş katliamında katledilenleri andı

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Maraş Katliamından katledilenleri andı. Açıklamada, ‘Anılarını Türkiye'de tüm inanç ve etnik toplulukların özgür ve demokratik yaşamıyla taçlandıracağımız sözünü yineliyoruz’ denildi.

Maraş katliamının yıldönümünde yazılı açıklama yapan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, ‘’Aleviler için Maraş Katliamı öncesi durumla sonraki durum arasında büyük bir fark vardır. Maraş katliamı, Türkiye ve Kürdistan'da Aleviliği bitirmede araç olarak kullanılmıştır’’ dedi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı açıklaması şöyle:

Maraş Katliamını tüm farklı halkları ve inançları asimile ederek, soykırıma uğratarak Türkiye'yi tamamen Türk ve Hanefi Sünni İslam olan bir ülke haline getirmek isteyen ulus devletin Özel Harp Dairesi gerçekleştirmiştir. Bu katliamla Aleviler yaşadıkları topraklardan göçertilmek, yükselişe geçen Kürt Özgürlük Hareketi'nin önünü kesmek ve 12 Eylül askeri faşist darbesine zemin hazırlamak amaçlanmıştır. Tüm bu amaçlara ulaşmak için kadın, çocuk, yaşlı Aleviler kurban edilmiştir.

Maraş katliamı tek tipçi ulus devlet yaratma amacı doğrultusunda gerçekleşmiştir. Zihniyet tek tipçi olunca tek inanç yaratmak için Aleviler de inanç soykırımına tabii tutulmuşlardır. Şark Islahat Planıyla birlikte Alevi Kürtlerin Türkleştirilmesi hedeflenmiştir. Tüm özel savaş yöntemleri ve asimilasyon politikaları sonuç vermeyince Alevilerin bulundukları topraklardan koparılması politikası yürürlüğe konmuştur. Maraş Katliamıyla hedeflenen en temel amaçlardan biri bu olmuştur. Nitekim Maraş Katliamından sonra Maraş, Malatya, Sivas başta olmak üzere Fırat’ın batısında yaşayan Kürtlerin büyük çoğunluğu topraklarından sürülmüştür. Alevilere yönelik inanç soykırımını gerçekleştirmede Maraş Katliamı en büyük rolü oynamıştır. Aleviler için Maraş Katliamı öncesi durumla sonraki durum arasında büyük bir fark vardır. Maraş katliamı, Türkiye ve Kürdistan'da Aleviliği bitirmede araç olarak kullanılmıştır.

Maraş Katliamı sadece Maraş içindeki 2-3 mahalleye yönelik bir saldırı olmamıştır. Maraş katliamıyla Alevi Kürtler başta olmak üzere tüm Alevilere yönelik bir soykırım saldırısı yürütülmüştür. Katledilen 200 Alevi şahsında tüm Alevilerin öldürülmesi amaçlanmıştır. Maraş katliamından sonra Alevilerin yaşadığı toprakların baykuş öter gibi virane hale gelmesi, amaçlarının ne olduğunu gözler önüne sermiştir.

Maraş Katliamının Aleviler üzerinde yarattığı travma, 12 Eylül faşizmi ile perçinlenmiş, Maraş, Malatya, Sivas, Erzincan, Dersim, Adıyaman ve Antep Alevi Kürtler için yaşanamaz yerler haline getirilmiştir. Böylece 12 Eylül faşizminin Maraş’ta izlenen politikaların devamı olduğu çok daha iyi anlaşılmıştır. 12 Eylül askeri faşist darbesiyle birlikte Kürtler, Aleviler, sosyalistler, devrimci demokratlar ve emekçiler üzerinde görülmedik baskı uygulanmıştır. Maraş Katliamıyla başlatılan zulüm, baskı ve katliamlar tüm Türkiye ve Kürdistan’a yayılmıştır.

Maraş Katliamının yıldönümünde bu amaçların tersine çevrilmesi çabaları ve mücadelesi içine girmek gerekmektedir. Bunların başında da faşizme karşı mücadele etmek ve Maraş Katliamından sonra boşaltılan köylere, kasabalara ve şehirlere dönmek gelmektedir. Aleviler ve Kürtlerin kimliklerini özgür ve demokratik bir ortamda yaşamaları için Türkiye'nin demokratikleşmesi, Kürdistan'ın özgürleşmesi gerekmektedir. Bunun için de şu andaki AKP-MHP faşist iktidarına karşı mücadele edilmesi önemlidir. Maraş Katliamında ve 12 Eylül askeri faşist darbesi ortamında şehit düşenlerin anısına doğru cevap ancak böyle verilebilir. Bu temelde tüm Alevileri, ezilenleri, emekçileri, kadınları ve gençleri AKP faşizmine karşı mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz. Maraş Katliamını ve 12 Eylül faşizminin amaçlarını tersine çevirmek ancak böyle bir mücadeleyle mümkündür.

Maraş Katliamında şehit düşenler şahsında tüm demokrasi, özgürlük ve sosyalizm şehitlerini minnetle anıyor, onların anısına bağlılığın gereği AKP-MHP faşizmini yenilgiye uğratarak demokratik Türkiye ve özgür Kürdistan'ı yaratacağımız sözünü yineliyoruz.