'KCK Van Ana Davası'nın yeniden görülmesi kararı

Yargıtay'ın bozmasının ardından 'KCK Van Ana Davası'nın yeniden görülmesine karar verildi.

Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2012 yılında "KCK Van Ana Davası" olarak görülen davada, aralarında Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya'nın da bulunduğu 13 kişiye, "örgüte üye olmak" iddiasıyla 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezaları verilmişti. Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi tarafından bozularak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen dosyanın 2'nci duruşması görüldü. Dosyada yargılanan 13 kişiden Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya duruşmaya SEGBİS'le katılırken, diğer sanıkların avukatları hazır bulundu. 

Bekir Kaya, yargılamayı yapan bütün hakim ve savcıların FETÖ'den tutuklu bulunduğunu ve belediyecilik faaliyetlerinin suç olarak sayılamayacağını söyledi. 

'DOSYADA HAKİMLER İHRAÇ EDİLDİ'

Dosya için avukatlar adına savunma yapan Van Baro Başkanı Murat Timur, mahkemenin bozma kararına uyarak yargılamayı yeniden görmesini talep etti. Timur, şunları kaydetti: "Yargıtay'ın bozma kararında belirttiği 17 sayfalık bozma kararına baktığımız zaman, iki noktaya dikkat çekilmiştir. Adil yargılama ve savunma hakkının ihlal edildiğine uzun uzun bu kararda yer verilmiş. Tıpkı Şemdinli dosyasında gerçekçi bulguların ortada bulunmamasına rağmen, siz heyet olarak dosyanın savcısının FETÖ'den tutuklu bulunmasını gerekçe göstererek dosyayı bozdunuz. Şimdi bu dosyaya baktığımız zaman soruşturmadan, yargılamaya kadar yer alan 16 hakim ve savcıdan sadece biri FETÖ'den ihraç edilmedi ve soruşturma açılmadı. Şemdinli dosyasında FETÖ'yü gerekçe gösterip, bu dosyada göz ardı ederseniz adil yargılama hakkını ihlal edersiniz. Bütün siyasi faaliyetlerinin suç gösterildiği bu dosyada yeniden davanın görülmesini ve müvekkillerimin beraatini talep ediyoruz."

YENİDEN GÖRÜLECEK

Mahkeme heyeti, savunma avukatlarının ek süre taleplerini kabul edip, Yargıtay'ın bozma kararına uyarak yeniden yargılamaya karar verdi. Bir sonraki duruşma 9 Mart 2018 tarihine ertelendi.