KCK: Zilan yoldaşın eylemi özgürlük manifestosudur

KCK: Zilan yoldaşın eylemi bir özgürlük manifestodur, bir militanlık manifestosudur, Önderliğe bağlılık manifestosudur, yurtseverlik manifestosudur, düşmana öfkenin manifestosudur, tüm bunları yaratan kadın özgürlük tutkusunun manifestosudur.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, 1996 yılında Dersim’de fedai eylem gerçekleştiren Şehit Zilan’ın(Zeynep Kınacı) şehadet yıl dönümü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.  

“Özgürlük mücadelesinin fedai çizgisinde yeni bir aşamayı ifade eden Şehit Zilan’ı(Zeynep Kınacı) minnet ve saygıyla anıyoruz. Onun yenilmez özgürlük ruhu ile Kürdistan halkının özgürlük mücadelesi mutlaka kazanacaktır” denilen açıklamada şunlar belirtildi:

‘ZİLAN YOLDAŞIN EYLEMİ ÖNDERLİĞE BAĞLILIK MANİFESTOSUDUR’

“Şehit Zilan’ın eylemi soykırımcı sömürgeciliğe duyulan öfkenin patlaması; Önder Apo’ya bağlılığın zirveleşmesidir. Bedenini paramparça eden Zilan yoldaşın daha başka şeyim olsa da verseydim, demesi özgürlük tutkusunun ve yurt sevgisinin ne düzeyde yüksek olduğunun ifadesidir. Büyük şehidimiz M. Hayri yoldaşın ‘mezarıma halkıma borçlu yazın’ sözünde ifade bulan yurtseverlik çizgisinin tamamen özgürlük militanlarının ve halkımızın yurtseverlik çizgisi haline gelmesidir. Önder Apo, eylemi ile ortaya koyduğu bu değerler için Zilan’ın eylemi bir manifestodur, demiştir. Zilan yoldaşın eylemi bir özgürlük manifestodur, bir militanlık manifestosudur, Önderliğe bağlılık manifestosudur, yurtseverlik manifestosudur, düşmana öfkenin manifestosudur, tüm bunları yaratan kadın özgürlük tutkusunun manifestosudur.

Şehit Zilan yoldaş Önder Apo’nun kadında derinleştirdiği ve kapsamlılaştırdığı özgürlük tutkusunun patlamasıdır. Şehit Zilan bu özgürlük tutkusunun sevinciyle, heyecanıyla, coşkusuyla bu eylemini gerçekleştirmiştir. Bu eylem, Önder Apo’nun yarattığı özgürlük duygusunun kadın üzerinde yarattığı etki ve değişimin çok çarpıcı biçimde dışa vurumu olmuştur. Önder Apo böyle bir kadın özgürlük tutkusu yaratmış; Zilan yoldaş da bu tutkuyla kadın özgürlük mücadelesine eylemiyle büyük bir hamle yaptırmıştır. Zilan yoldaşın eylemiyle kadın militanlığı büyük bir sıçrama yapmış; binlerce kadın Şehit Zilan’daki özgürlük tutkusunun yaktığı göz kamaştırıcı özgürlük ışığına koşmuştur. Bu gerçeklik Şehit Zilan’ı kadın özgürlük hareketinin kutbu haline getirmiştir.

Şehit Zilan, Önder Apo gerçeğinde her türlü kötülüğe büyük bir öfke görmüştür.  Soykırımcılığa karşı büyük bir öfke, kadın üzerindeki egemenliğe karşı büyük bir öfke görmüştür. Soykırıma uğrayan Fırat’ın batısındaki halk gerçeği içinden geldiğinden Önder Apo’nun düşmana duyduğu öfkeyi en derinden anlayan yoldaş olmuştur. Yine Önder Apo’nun Dersim coğrafyasını ve halkını gördükten sonra bu değerler, bu güzellikler korunmalıdır, yaşatılmalıdır, sözünü derinden kavrayan olmuştur. Bu nedenle bu değerlerin yaşaması için bu değerleri soykırıma uğratmak isteyen düşmanda patlamıştır. Bu sadece işgalci düşmanın askerleri içinde patlama değildir; bu soykırımcılık üzerinde kendini patlatmasıdır. Bu büyük eylemiyle Kürt halkının soykırımcılığa öfkesinin daha fazla artırmasını sağlamıştır.

Şehit Zilan’ın eylemi tarihin en başarılı eylemlerindendir. Bu eylem tüm hedeflerine ulaşmıştır. Bu eylemle Önderliğe sahiplenme daha fazla artmıştır. Bu eylemle düşmana öfke artmıştır. Bu eylemle tüm özgürlük militanları Şehit Zilan çizgisinde ve ölçüsünde militanlar haline gelmiştir.  Bu eylemle kadın özgürlük mücadelesi muazzam bir büyüme göstermiştir.

GERİLLA HER GÜN ŞEHİT ZİLAN FEDAİLİĞİ İLE DİRENİYOR

Şehit Zilan, Tansu Çiller’in ‘ya bitecek ya bitecek’ dediği ve halka en ağır saldırının yapıldığı bir dönemde gerilla saflarına katılmıştır. Bu yıllarda tüm Kürdistan'da ve Dersim’de köyler yakılıp yıkılmıştır. Şehit Zilan bu saldırılara büyük bir öfke duyduğu gibi, Önder Apo’ya 6 Mayıs’ta yapılan saldırıya da öfke duyarak soykırımcı sömürgeciliğe yönelik Kürt öfkesinin sembolü olmuştur. Bugün de soykırımcı sömürgecilik ya bitecek ya bitecek, diyerek Kürt halkına ve özgürlük güçlerine her yerde saldırmaktadır. Halkımız 1990’lı yıllardaki kirli savaşın ve saldırganlığın yeni koşullarda daha kapsamlı biçimi ile karşı karşıyadır. Böyle bir dönemde Şehit Zilan’da somutlaşan öfkeyi ve özgürlük tutkusunu ayağa kaldırmak gerekmektedir. Gerilla her gün Şehit Zilan fedailiği ile direnirken tüm özgürlük güçlerinin ve halkımızın da bu saldırılara karşı zorluklar ne olursa olsun tarihi direnme sorumluluğu bulunmaktadır. Başta kadınlar ve gençler olmak üzere tüm Kürt halkı bulunduğu yerde yaratıcı tarzda örgütlenmeli, küçük büyük demeden soykırımcı sömürgeciliğe karşı Zilan öfkesiyle mücadeleyi yükseltmelidir.

Önder Apo’nun kadın özgürlük tutkusuyla tutuşturduğu büyük özgürlük ateşi her türlü soykırım saldırısını püskürterek Kürdistan’ı, Türkiye’yi ve tüm Ortadoğu halklarını özgürleştirecektir.”