GÖRÜNTÜLÜ

KDP eliyle şehit düşürülenler-IV

İki oğlunu KDP’nin saldırıları nedeniyle şehit veren Hemdiye Osman, özlemle çocuklarını anlatırken KDP için, “Türk devletine sırt verenler Kürt değildir, onlar yalnızca Kürt halkının düşmanıdır” ifadelerini kullandı.

HEMDİYE OSMAN

70 yaşındaki Dêrikli Hemdiye Osman, 1984 yılından bu yana Kürt Özgürlük Mücadelesi’nin ön saflarında yer alan direnişçi bir anne. 12 çocuk annesi olan Hemdiye Ana, PKK ile tanıştığı günden bu yana kendi dili, kültürü ve kimliği için amansız bir mücadele veriyor. Bu süreçte iki oğlu şehit düşerek mücadelesindeki kararlılığını daha da derinleştiriyor. Oğulları Şehit Hesret (Hacî Mihemed) ve Şehit Siwar (Mihemed Xêr Mihemed), sırasıyla 1992 ve 1994 yıllarında PKK’ye katıldılar. Şehit Hesret, 1992’de Heftanîn’deki bir çatışmada, Şehit Siwar ise 1995’te Metîna’da şehit düştü. Her iki oğlu da KDP ve Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik ortak operasyonlarında sırasında şehit oldu.


Hemdiye Ana, çocuklarının mücadelesinin ve kendi yaşamının zorluklarına rağmen Kürt kimliğini savunmanın her zaman onurunu yaşıyor. Hem çocuklarının hem de kendisinin yaşadıklarını, “Çocuklarımın katıldığı bu mücadelede kayıplarımız asla boşa gitmeyecek” diyerek inancını vurguluyor.

‘HESRET VE SIWAR KÜRT HALKININ EVLATLARI OLDULAR’

Hemdiye Ana, 40 yıldır süren direnişinin öyküsünü paylaşırken, evlatlarıyla olan derin bağını ve yaşadığı acıları da dile getiriyor. Oğlu Siwar’ın mücadeleye katılmasının ardından ailesine yazdığı duygusal mektup, Hemdiye Ana’nın kalbinde derin bir iz bırakarak, mücadelesine olan inancını pekiştiriyor. O mektuptan bahsederken, “Siwar katıldıktan sonra bir gün bir mektup yollamıştı. Benim okuma yazmam yok ama çocuklarım Siwarım'ın yazdıklarını okumuştu. ‘Bir dağın yüksekliği kadar özledim seni anne’ demişti.”

Hemdiye Ana, oğlu Hesret’in şehit düşmesinden sonra Siwar’ın katılma kararlılığına dair şunları söylüyor: “Zaten Hesret şehit düştükten sonra, 'Abimin silahını yerde bırakmayacağım' diyerek katılma kararı almıştı.”

“Hesret ve Siwar benim evlatlarım, ama aynı zamanda Kürt halkının da evlatları oldular” diyen Hemdiye Ana, kendi acısının yanında bir halkın yaşadığı ortak acıları da paylaşıyor.

‘KDP KÜRT HALKININ DÜŞMANIDIR’

KDP'nin gerillaya sıktığı mermi sonucu iki oğlunu yitiren Hemdiye Ana, tepkisini şu ifadelerle dile getiriyor: “KDP, Kürt olduğunu söylüyor. Eğer Kürt ise neden Türk devletiyle el ele verip gerillayı şehit düşürüyor, yüz binlerce Kürt evladının kanını döküyor? Türk devletine sırt verenler Kürt değildir, sadece Kürt halkının düşmanıdır.”