KDP, Irak hükümetine petrol savaşı açmak için silahlı güçlerini konumlandırdı

Irak ile KDP’nin denetiminde olan Başurê Kürdistan arasında uzun zamandır devam eden petrol krizi savaşa doğru gidiyor.

Irak Merkezi Hükümeti Maxmur’a bağlı Dibega nahiyesindeki petrol kuyularını denetimine almak için askeri güçlerini gönderdi. KDP de silahlı güçlerini bölgeye gönderirken Başur’dan Türkiye’ye petrol akışı da durdu.

2014’te KDP ile AKP arasında yapılan petrol anlaşmasından sonra Irak merkezi hükumeti ile KDP arasındaki kriz bu akşam yaşanan gelişme ile savaşa doğru gitmeye başladı.

Bu akşam saat 21:00’da Irak merkezi hükümeti, Irak merkezi hükümeti denetimindeki bölgeye giren Maxmur’a balğı Dibega nahiyesindeki petrol kuyularını kontrol etmek için güç aktardı.

Bunun üzerine bölge hükümeti adına Mesrur Barzani, KDP’nin özel güçleri olan Gulan adındaki silahlı güçler ile rojpeşmergeleri adı verilen silahlı gruptan oluşan gücü bölgeye aktardı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre Irak merkezi hükümeti ile KDP’nin kendisine bağlı güçleri bölgeye aktarması üzerine başlayan krizden ötürü KDP tarafından Türkiye’ye petrol akışının durdurulduğu da belirtildi.

Siyasi gözlemciler bölgede yaşanmaya başlayan krizin bir savaş doğru gittiğini belirtti.

YNK’Lİ REŞAT GELALEİ: BU HÜKÜMETİN DEĞİL, KDP’NİN GÜÇLERİDİR

YNK’li siyasi gözlemci Reşat Gelalei konuya ilişkin ilişkin yaptığı açıklamada Güney Kürdistan hükümeti adına gönderilen gücün KDP’ye bağlı olduğunu belirtti. Dibega nahiyesi ve çevresinde 2000’e yakın petrol kuyusunun olduğu belirtiliyor.