KDP, Laleş’e giden 15 Êzidî genci gözaltına aldı

KDP güçleri Cema Baramına katılmak için Şengal’dan Laleş’e giden 15 Êzidî gencini gözaltına aldı. Gençlerin işkenceye ve ajanlık dayatmasına maruz kaldığı öğrenildi.

Şengal’da Cema Bayramı bir ayı aşkın bir süredir, perşembe ve cuma günleri kutlanıyor.

Bu bayram vesilesiyle Êzidiler bulundukları her yerde kutsal ziyaretgahları olan kubbelerini yenileyip, hilal tacını kubbeye asarak kutlamalarda bulunuyor.

Kubbelerin yenilenmesini, Laleş’e hac ziyaretleri takip ediyor. Êzidî inancına göre her Êzidi en az bir defa Laleş’e gidip hac ziyaretini yaparak, burada beyaz çeşmenin suyundan vaftiz edilmeleri gerekiyor.

Bayram kapsamında Laleş’e ziyaretler 6 Ekim’den itibaren kabul edilmeye başlandı. Dünyanın her yerinden Êzidîler Laleş’e gelerek Şêxadî türbesini ziyaret ediyor.

Şengal’den de birçok genç Laleş’i ziyaret ederken, bazıları Şengal Özerk Yönetiminin kurumlarında yer alan 15 genç, KDP güçleri tarafından gözaltına alındı.

Alınan bilgilere göre gençler kimlik kontrolü bahanesiyle gözaltına alınıp asayişe götürüldü. Duhok’ta işkenceye maruz kalan gençlere Türk istihbarat teşkilatı MİT ve KDP’ye bağlı istihbarat kurumu Parastin için ajanlık yapmalarının dayatıldığı öğrenildi.

Şengal Özerk Yönetimin paylaştığı bilgilere göre gözaltına alınan 15 gençten 8’i serbest bırakılırken 7’si ise  Duhok’ta bulunan Zirgan Cezaevine götürüldü.