Kendini yeniden yaratan Evîn

Evîn Rêber Andok, özgürlüğe büyük bir sevdayla bağlandı. Çıkışı dağlarda buldu. Hakikat yolunda kendini yeniden yaratarak Apocu bir militan oldu.

Gerilla Evîn, adı gibi sevdalıydı, Kürt halkına, şehitlere, Önder Apo’ya, özgürlüğe ve yaşama. 

Evîn Rêber Andok (Rojda Şık), Amed’de yurtsever ve manevi değerlerine bağlı bir ailede dünyaya geldi. Çevresinin yurtseverliği, Kurdistanî değerlere olan bağlılığı onda yurtseverlik bilinci geliştirdi. Sömürgeci Türk devletinin baskılarına karşı arayışlara, kendi dilini konuşmayı bile yasaklayan bir sisteme karşı büyük bir kin ve öfke duymaya başladı. Kürt halkının horlanmasını kabul etmeyerek bir çıkış yapmak istedi.

ÖZE VE KUTSALLIĞA ERİŞMEK

Gerilla olmaya karar verdi ve Garê alanında dahil oldu. Artık Evîn Rêber Andok olarak özgürlük yolunda yürümeye başladı. Katılımıyla ilgili şunları söylüyordu: “Sistemde sanki büyük bir kaosun içinde yaşıyordum. Cevap olabilmek için bir çıkış arıyordum. Bu çıkışı dağlarda buldum. Gerillacılık yaptığımda ve bu anlamlı yaşam için emek harcadığımda, doğayla birebir yaşadığımda insanlığın özünü hissediyorum. Gerillacılık benim için öze ve kutsallığa erişmektir. Katılmadan önce gerillaların doğayla bu kadar bütün olduklarını bilmiyordum. Dağlarda gerillaların doğayla olan bütünlüğünü gördükçe özgürlüğe daha çok bağlanıyorum. Dağlarda gün geçtikçe yaşadığım kaoslara cevap buluyordum. Bu da müthiş bir şekilde özgürlüğe ve yaşama bağlıyor. Doğanın sade ve temiz güzelliklerinin yanında kendimi tanıyorum.”

NEYİ NASIL YAPACAĞI BİLEN GERİLLA

Ruhunu doğanın güzellikleriyle arındırdı, dağlara adı gibi sevdalanıp iradeli bir YJA Star militanı oldu. Sadeliği ve dürüstlüğüyle yoldaşlarının yüreğinde yer edindi. Nasıl yaşamalı sorusunun cevabını Önderliği okuyarak ve yaşayarak cevap oldu. İdeolojik boyutta derinleşti, askeri taktikte kendini geliştirerek büyük adımlar attı. Gelişimi esas alan, kararlı; ne yaptığını ve nasıl adım atacağını bilen bir gerillaya dönüştü. Şehitlere bağlılığı büyüktü. Önder Apo’yu anlamak için her zaman okumayı esas aldı. Kendini Kürt halkına karşı hep borçlu hissetti.

BÜYÜK BİR KARARLILIKLA GEVER’E

Askeri ve ideolojik donanımdan sonra sürecin sorumluluklarını kaldırmak için Gever alanına yol aldı. Halkına ve Önderliğine layık bir militan olabilmek için amansız bir mücadeleye başladı. Gever alanında güçlü ve iddialı bir pratiğin sahibi olmak için durmadan emek harcadı. Pratiğe gitme istemini şu sözlerle dile getirmişti: “Gever alanına gitme isteğim ve iddiam büyük. Biz devrimciyiz ne görev verilirse yerine getireceğiz. Pratiğe gitme isteğim ve arzum var. Şehitlere büyük bir sözümüz var. Sonuçta bize emanet edilen bir bayrak gerçekliği var. Bu bayrağı başım dik bir şekilde zaferle taçlandırmak istiyorum.”

GÖĞÜS GÖĞÜSE SAVAŞTA ŞEHADET

Gerilla Evîn, adı gibi sevdalıydı, Kürt halkına, şehitlere, Önder Apo’ya, özgürlüğe ve yaşama. Geldiği dağlarda fedai ruhun sembolü oldu YJA Star’ın güler yüzlü, emekçi gerillası Evîn. Yoldaşı Aso ile beraber Türk ordusu karşısında saatlerce göğüs göğüse savaşarak şehitler kervanına katıldı.